Újvilági borok palackozása, boroknál a csavarzár esztétikus megoldás, pincészet, dugóhúzó, borfogyasztás, bortermés, illat-zamatgazdag,

Vitatható-e ez a zárásmód a hagyományt tisztelő szakmai körökben?

Monspartné dr. Sényi Judit
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A fogyasztót gyorsan át lehet nevelni, ha valami újdonság jó és praktikus megoldást kínál. Az újvilági borok palackozásánál, de már az EU országokban és Svájcban is kezdik terjeszteni, hogy bizonyos típusú boroknál a csavarzár esztétikus megoldást jelenthet.
Újvilági borok palackozása, boroknál a csavarzár esztétikus megoldás, pincészet, dugóhúzó, borfogyasztás, bortermés, illat-zamatgazdag,

Már több pincészet kezdeményezte ezt az újvilági palackzárási megoldást, talán éppen a sok hibás dugó miatt vagy éppen a megsokszorozódott vevői kérésekre. Tudományosan is igazolt, hogy a csavarzár más italoknál is bevált, biztonságosan zár és hosszú eltarthatóságot ad a palackban lévő bornak. Ausztrál kutatók szerint jobban megőrzi a borok frissességét adó szénsavtartalmat és a bor oxidációja ellen védő kéndioxid tartalmat. (http://www.vinagora.hu/)

 Forradalmi váltás

Forradalmi váltást jelenthet a borászatban az újfajta többrétegű polietilén záróbetétes csavarzár-kupak, ha az erre kialakított palackok és csavarzárógép beszerzésre kerül, ami ugyan egyelőre még drágítja ezt a zárási módot. Olcsóbb megoldás a szeszesitaloknál alkalmazott egyszerű csavarzár és a hőre zsugorodó kupak együttes használata.

 Előnyők

A csavarzár további előnyeként lehet megemlíteni, hogy nincs szükség dugóhúzóra, és ugyanúgy légmentesen visszazárható a palack, mint az üdítőitaloknál és a felnyitásról a fémzár perforációja biztonsággal tájékoztatja a vevőt. Ennél a zárás módnál ugyan elmarad a dugóhúzás (nem mindig elegáns) pukkanó hangja, amit ellensúlyoz, hogy a rossz minőségű dugó vagy a hibás dugóhúzó miatt gyakran bosszankodunk és e művelet eredményeként a dugómorzsa halászásával, kiszűrésével kell foglalkoznunk. A fogyasztó örömére a csavarzáras palack bárhol kinyitható segédeszköz nélkül, egyszerű csavaró mozdulattal és a mértékletes borfogyasztás érdekében könnyen visszazárható.

 Terjedés

A csavarzár megállíthatatlanul terjed világszerte, így várhatóan nálunk is széleskörű lesz megjelenése, mivel a magyar bortermés nagyobb részt fehérbor, ezek közül is a gyors feldolgozásból eredő, reduktív jellegű, illat-zamat gazdag, üdítően friss borokat kedvelik a fogyasztók, melyek minőség ellenőrzésére kiválóan alkalmas lenne. A csavarzárású palackozásnál további előny, hogy kevésbé kell kénezni a borokat, a szénsavtól üdék, frissek, gyöngyözők maradnak és az új módszer, az eddigi eltarthatósági kontroll vizsgálatok eredményei alapján, tartós megoldást kínál a modern borászatok számára.

 Összefoglalva

Összefoglalóan megállapítható, hogy az olcsóbb fehér boroknál és a kisebb palackokat kedvelőknél illetve a fiatalok körében népszerű hordozható, sétáló (walking) palackos italok sorában a könnyen kinyitható és visszazárható csavarzáras borospalackok sikeresek lesznek.

A tradicionális borászatoknál egyelőre azonban nem várható a csavarzárak tömeges elterjedése, sőt bizton állíthatjuk hazánkban soha „nem szorulnak majd ki a hagyományos parafa és alternatív műanyag dugók sem a palackokból”.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

ló fertőző kevésvérűsége

vírus okozta, lázas rohamokban megnyilvánuló, heveny, félheveny v. idült betegség, amelynek... Tovább

Bojos (HE 8621B)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

Tovább a lexikonra