A pajorok kártétele, védekezési módok pajorok ellen - tudj meg mindent a pajorokról

hirdetes

Kertünk legnagyobb ellensége – Védekezés a pajorok ellen

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Védekezési módok a pajorok ellen

Miért veszedelmes kártevő a pajor?

A májusi cserebogarak mindösszesen öt-hét hétig élnek, ez az idő pedig nem szól semmi másról, csak a szaporodásról. A nőstény 10-20 centiméter mélyen, egyesével helyezi el 60-70 tojását. Éppen ezért olyan káros. Nagyon gyorsan képes elszaporodni, leginkább a frissen kifejlődő hajtásokat eszi, megrágja többek között a szőlő hajtásait, a díszfák, gyümölcsfák gyökereit, illetve lombajit, de szereti a füvet is teljesen elpusztítani.

Ennek megfelelően komoly és nagyon súlyos károkat okoz, legfőképpen akkor, ha korábban és nagy tömegben bújik ki a pajorlétből. A kifejlődött egyedek hajnalban a hidegtől megdermednek, a levelek hátoldalán tapadnak meg, mozdulatlanul meghúzódnak, úgy, hogy észre sem vesszük őket. A kibújó cserebogarak megjelenését a talajfelszínen látható 6-10 mm átmérőjű lyukak jelzik. Amint előbukkannak, megkezdik a táplálkozást, hogy erőre kapjanak, ezután következik a szaporodás. 

hirdetes

A cserebogaraknak hatalmas étvágyuk vagy, ezért pajorként és kifejlett állapotú bogárként is nagy problémát jelent a mezőgazdaságban dolgozók, és a kiskerttel rendelkezők számára. 1911-ben egy alkalommal több, mint 20 millió példányt gyűjtöttek össze egy 18 négyzetkilométeres erdőben! A faj irtásáról már a középkor óta vannak feljegyzések, még írásos receptek is fennmaradtak, ebből mutatok meg egyet!  

„A cserebogár szedését megjelenése után azonnal meg kell kezdeni és folytatni kell, míg rajzása tart, A szedésre csak a hajnali órák alkalmasak, amikor a lerázott bogár még dermedt s el nem röpülhet. A cserebogarat minden akár magánosan, akár többedmagával álló fáról le kell szedni. Alacsonyabb fáról egyszerűen lerázható, magasabbról pedig akként szedhető a cserebogár, hogy a munkás hosszúnyelű horoggal a fa ágait egyenként megrázogatja vagy a fiatalabb munkás a fára felmászva rázogatja meg az egyes gállyakat. A lerázott cserebogarat a munkás szélesszájú vízzel telt nagyobb edénybe szedi s onnan megfelelő nagy kádba hordja, hordóba vagy zsákba tölti. Az így összeszedett cserebogár leforrázandó, illetőleg a zsákban levő összezúzandó.” – Rovartani lapok - 18. köt. 3. füz. (1911. márczius).

hirdetes

Most pedig nézzük, mit tehet a mai kor kertésze a cserebogár pajorok, és a cserebogarak ellen, a következő oldalon megmutatom a kipróbált, bevált módszereket! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

2023-02-21

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári hatalmas aszály.

2023-03-16

Hallottál már a „Lasagne” kertészkedésről? – Ez az új trend lassan meghódítja a világ házi kertjeit

A lasagne-kert egyszerűen megépíthető, és a kerti és a konyhai hulladékot is újrahasznosíthatjuk általa. A lasagne-kertészet az új ásás nélküli komposztálás.

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

anaerobiózis

oxigén nélküli életforma; az energiaháztartás szempontjából előnytelenebb az... Tovább

Gyomirtó Merlin 480 SC

Gyomirtó permetezőszer magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen áru és silókukoricában,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyümölcs Házi kert kert Kertészet Környezetgazdálkodás Mezőgazdaság Növényvédelem permetezés Talajművelés