notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tárolás hagyományos síkpadozatos raktárakban

Hirdetés

Tárolás hagyományos síkpadozatos raktárakban

Nagy Miklós, SZEGÁNA Kft.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Egy rövid visszatekintést szeretnék adni az anyagmozgatással kapcsolatban. A 70-es 80-as években épült szárító üzemekben a síkpadozatos épületekben vályús csigával vagy rédlerrel történt a betárolás. Ezen eszközök esetén a terményt igazítani kellett, kézzel vagy rakodógéppel. Az igazítás ellenére a kifolyó helyeken nagy mennyiségű törtszem, por koncentrálódott. Ez a hely volt a fertőzések kiinduló pontja / a termény nem tudott szellőzni, levegőzni/. Az utóbbi időben megjelentek a szállítószalagos betároló rendszerek, ezek az anyagmozgató eszközök nem olcsók de minden igényt kielégítenek. Tapasztalataink szerint nem fordítanak a termelőink elég gondot a gabona tárolására. Az utóbbi időben a helyzet változni látszik, az MVH segítségével korszerűsített vagy újonnan épült raktárakba bekerültek a korszerű anyagmozgató eszközök is. Pénz- vagy ismerethiány? Azt hiszem mindkettő. Az országban sokféle gabonatároló létezik, silók, síkpadozatú vegyes hasznosítású épületek. A technológiai eszközök szempontjából ezek különbözőek. Találunk nagy térfogatú és magas silókat szellőztető rendszerrel. A raktáros vajon megmérte-e, hogy ilyen terményoszlop esetén a szellőztetés milyen mértékben hatásos? A silókban a tárolt terményt időközönként át kell mozgatni, sajnos törik a szem. Előnyként elmondható, hogy a be- és kitárolás jól gépesíthető.
Tárolás hagyományos síkpadozatos raktárakban

Egy rövid visszatekintést szeretnék adni az anyagmozgatással kapcsolatban. A 70-es 80-as években épült szárító üzemekben a síkpadozatos épületekben vályús csigával vagy rédlerrel történt a betárolás. Ezen eszközök esetén a terményt igazítani kellett

, kézzel vagy rakodógéppel. Az igazítás ellenére a kifolyó helyeken nagy mennyiségű törtszem, por koncentrálódott. Ez a hely volt a fertőzések kiinduló pontja / a termény nem tudott szellőzni, levegőzni/. Az utóbbi időben megjelentek a szállítószalagos betároló rendszerek, ezek az anyagmozgató eszközök nem olcsók de minden igényt kielégítenek. Tapasztalataink szerint nem fordítanak a termelőink elég gondot a gabona tárolására. Az utóbbi időben a helyzet változni látszik, az MVH segítségével korszerűsített vagy újonnan épült raktárakba bekerültek a korszerű anyagmozgató eszközök is. Pénz- vagy ismerethiány? Azt hiszem mindkettő. Az országban sokféle gabonatároló létezik, silók, síkpadozatú vegyes hasznosítású épületek. A technológiai eszközök szempontjából ezek különbözőek. Találunk nagy térfogatú és magas silókat szellőztető rendszerrel. A raktáros vajon megmérte-e, hogy ilyen terményoszlop esetén a szellőztetés milyen mértékben hatásos? A silókban a tárolt terményt időközönként át kell mozgatni, sajnos törik a szem. Előnyként elmondható, hogy a be- és kitárolás jól gépesíthető.

Tapasztalataink szerint, sok termelő és kereskedő épített, épít és építeni akar új tárolókat. A síkpadozatos tárolók többcélú hasznosítása nagyon fontos feladat, talán a betárolás gépesítése nem volt teljesen megoldott. A tárolók kialakítása nagyon fontos, a jövedelem termelésben döntő fontossággal bír.

Építsünk-e szárítót? A kérdés megválaszolása rendkívül zsebbe vágó. Javaslatunk egy alternatív lehetőséget mutat be, gyakorlati tapasztalatokkal alátámasztva.
Fontos, hogy a tárolás során a gabona minősége lehetőleg javuljon, a tárolás biztonságos és olcsó legyen, minimális kézi erő felhasználással.

Hirdetés

Az 1. ábrán látható épület felosztása nem hosszanti hanem keresztirányú, tárolási magasság 7,0-m-ig lehetséges. A termek tetszés szerinti kialakításával a fajok és fajták jól elkülöníthetők. Javaslatunkban szerepel egy szellőztető padozati rendszer is mely kalászos gabonáknál a szárító működtetését részben szükségtelenné teszi. Az LM padozat lehet beépített elemes / 10 t-ás tengelyterhelést kibír / vagy a padozatra fektethető héjlemez. Az elemek perforációjának mérete választható a termény, termék függvényében. A padozat alkalmas fokhagyma, vöröshagyma, burgonya, stb szellőztetésére is.

Atárolási magasság a szemnedvesség függvénye, 20% nedvesség esetén max. 5m, míg 20 % feletti nedvesség esetén max. 4 m. Az egyes termek szellőztetése független egymástól. A hideg levegős szellőztetéssel napi 0,5% nedvességet lehet elpárologtatni. A kalkulált levegőmennyiség tonnánként 100mł/ó. Fontos a levegő relatív páratartalma is, ezen adatok 60-65% relatív páratartalom mellet igazak. Igény esetén a ventilátorok elé hőcserélő is beiktatható, ezáltal fokozható a szellőztetés hatásossága. Javasolunk szabályozó-automatikát a ventilátorok működtetéséhez.

Magyarországon a gabona betakarítását 17-18% nedvességtartalom körül szoktuk elkezdeni, így a termény 6-8 nap alatt leszárítható szellőztetéssel. Az ábrán látható szellőztető rendszer vegyes csatorna rendszerű, költség csökkentés érdekében.

Az egyenletes szellőztetés alapvető követelménye az egyenletes betárolás. A betárolás precíz és minőségi feladatára a 2. ábrán látható rendszert javasoljuk. A JE-MA rendszer képes az épület teljes területét egyenletesen tölteni, kapacitás 20-100 t/ó búzában. A vázrajz mutatja a szalagok mozgását. A szalag fontos tulajdonsága, hogy szállítás közben nem szórja a magot. Ajánljuk vetőmagok tárolására is, nem töri a szemet. A rendszer segítségével az épület teljesen feltölthető esetleg több fajta esetén tartályokba is tölthető az épületen belül. Az oldal ajtós és a betároló rendszer segítségével az épület kihasználtsága megduplázható. A JE-MA szalagok nagy előnye, hogy meglévő épületekbe is beépíthetőek.

Hirdetés

A kombájntiszta anyag nem tárolható még rövid ideig sem- gyommagvak, zöld szármaradványok -minőségi problémákat okozhatnak. A minőség javítás fontos eszköze a tisztítógép.

Mi jellemzi a korszerű tisztítógépet?

Üzembiztos, alacsony vibráció, könnyű telepíteni, pontos méretre osztályoz, kiválasztja a szennyeződéseket, elő- esetleg utólevegővel rendelkezik, rugalmas rostarendszer, könnyen karbantartható, kevés kopó alkatrésszel rendelkezik, egyszerűen cserélhetők a rosták, alkalmas elő- és utótisztításra, környezet barát, alacsony por kibocsátás.

A fenti kihívásoknak a DAMAS tisztítógépek /3. ábra/ megfelelnek. Tévhit, hogy ezek a minőségi berendezések nagyon drágák, az egyszerűbb kivitelűek ára 2,9 millió Ft alatt találhatók. Kapacitás 5-220 t/ó között található, triőr, gravitációs asztal is szerepel az ajánlatban. A LOMA csávázógépek elengedhetetlenek a vetőmag előkészítésben.

Környezetvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni, új telepek építéséhez és régi telepek felújításához hatásos ciklonokat és porszűrőket ajánlunk a DAMAS kínálatából. A méretezéshez szakember ill. gyártói javaslat szükséges.

A minőségi tárolás elengedhetetlen feltétele a termény hőfokának rendszeres ellenőrzése a tárolás folyamán. Ajánlatunk a számítógéphez kapcsolható SUPERTECH LOG rendszer, mely riasztó funkcióval is felszerelt.

A technológiához javaslatot ill. árajánlatot kérésre, egyénre szabottan küldünk.

Várjuk Önöket az OMÉK BSZV/2 szabadterületen.

 

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
322 705
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 448 425
Közösség

Gombaölo Spyrale 475 EC

A cukorrépa minden fontos betegsége ellen.Hatóanyag: 100 g/l difenoconazol, 375 g/l... Tovább

kórfejlődés

a betegség alatt jelentkező működésbeli és alaktani változások kialakulásának módjára... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 164

Átlagos értékelés: 4.7