Tárolás hagyományos síkpadozatos raktárakban

Tárolás hagyományos síkpadozatos raktárakban

Nagy Miklós, SZEGÁNA Kft.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Egy rövid visszatekintést szeretnék adni az anyagmozgatással kapcsolatban. A 70-es 80-as években épült szárító üzemekben a síkpadozatos épületekben vályús csigával vagy rédlerrel történt a betárolás. Ezen eszközök esetén a terményt igazítani kellett, kézzel vagy rakodógéppel. Az igazítás ellenére a kifolyó helyeken nagy mennyiségű törtszem, por koncentrálódott. Ez a hely volt a fertőzések kiinduló pontja / a termény nem tudott szellőzni, levegőzni/. Az utóbbi időben megjelentek a szállítószalagos betároló rendszerek, ezek az anyagmozgató eszközök nem olcsók de minden igényt kielégítenek. Tapasztalataink szerint nem fordítanak a termelőink elég gondot a gabona tárolására. Az utóbbi időben a helyzet változni látszik, az MVH segítségével korszerűsített vagy újonnan épült raktárakba bekerültek a korszerű anyagmozgató eszközök is. Pénz- vagy ismerethiány? Azt hiszem mindkettő. Az országban sokféle gabonatároló létezik, silók, síkpadozatú vegyes hasznosítású épületek. A technológiai eszközök szempontjából ezek különbözőek. Találunk nagy térfogatú és magas silókat szellőztető rendszerrel. A raktáros vajon megmérte-e, hogy ilyen terményoszlop esetén a szellőztetés milyen mértékben hatásos? A silókban a tárolt terményt időközönként át kell mozgatni, sajnos törik a szem. Előnyként elmondható, hogy a be- és kitárolás jól gépesíthető.
Tárolás hagyományos síkpadozatos raktárakban

Egy rövid visszatekintést szeretnék adni az anyagmozgatással kapcsolatban. A 70-es 80-as években épült szárító üzemekben a síkpadozatos épületekben vályús csigával vagy rédlerrel történt a betárolás. Ezen eszközök esetén a terményt igazítani kellett

, kézzel vagy rakodógéppel. Az igazítás ellenére a kifolyó helyeken nagy mennyiségű törtszem, por koncentrálódott. Ez a hely volt a fertőzések kiinduló pontja / a termény nem tudott szellőzni, levegőzni/. Az utóbbi időben megjelentek a szállítószalagos betároló rendszerek, ezek az anyagmozgató eszközök nem olcsók de minden igényt kielégítenek. Tapasztalataink szerint nem fordítanak a termelőink elég gondot a gabona tárolására. Az utóbbi időben a helyzet változni látszik, az MVH segítségével korszerűsített vagy újonnan épült raktárakba bekerültek a korszerű anyagmozgató eszközök is. Pénz- vagy ismerethiány? Azt hiszem mindkettő. Az országban sokféle gabonatároló létezik, silók, síkpadozatú vegyes hasznosítású épületek. A technológiai eszközök szempontjából ezek különbözőek. Találunk nagy térfogatú és magas silókat szellőztető rendszerrel. A raktáros vajon megmérte-e, hogy ilyen terményoszlop esetén a szellőztetés milyen mértékben hatásos? A silókban a tárolt terményt időközönként át kell mozgatni, sajnos törik a szem. Előnyként elmondható, hogy a be- és kitárolás jól gépesíthető.

Tapasztalataink szerint, sok termelő és kereskedő épített, épít és építeni akar új tárolókat. A síkpadozatos tárolók többcélú hasznosítása nagyon fontos feladat, talán a betárolás gépesítése nem volt teljesen megoldott. A tárolók kialakítása nagyon fontos, a jövedelem termelésben döntő fontossággal bír.

Építsünk-e szárítót? A kérdés megválaszolása rendkívül zsebbe vágó. Javaslatunk egy alternatív lehetőséget mutat be, gyakorlati tapasztalatokkal alátámasztva.
Fontos, hogy a tárolás során a gabona minősége lehetőleg javuljon, a tárolás biztonságos és olcsó legyen, minimális kézi erő felhasználással.

Az 1. ábrán látható épület felosztása nem hosszanti hanem keresztirányú, tárolási magasság 7,0-m-ig lehetséges. A termek tetszés szerinti kialakításával a fajok és fajták jól elkülöníthetők. Javaslatunkban szerepel egy szellőztető padozati rendszer is mely kalászos gabonáknál a szárító működtetését részben szükségtelenné teszi. Az LM padozat lehet beépített elemes / 10 t-ás tengelyterhelést kibír / vagy a padozatra fektethető héjlemez. Az elemek perforációjának mérete választható a termény, termék függvényében. A padozat alkalmas fokhagyma, vöröshagyma, burgonya, stb szellőztetésére is.

Atárolási magasság a szemnedvesség függvénye, 20% nedvesség esetén max. 5m, míg 20 % feletti nedvesség esetén max. 4 m. Az egyes termek szellőztetése független egymástól. A hideg levegős szellőztetéssel napi 0,5% nedvességet lehet elpárologtatni. A kalkulált levegőmennyiség tonnánként 100mł/ó. Fontos a levegő relatív páratartalma is, ezen adatok 60-65% relatív páratartalom mellet igazak. Igény esetén a ventilátorok elé hőcserélő is beiktatható, ezáltal fokozható a szellőztetés hatásossága. Javasolunk szabályozó-automatikát a ventilátorok működtetéséhez.

Magyarországon a gabona betakarítását 17-18% nedvességtartalom körül szoktuk elkezdeni, így a termény 6-8 nap alatt leszárítható szellőztetéssel. Az ábrán látható szellőztető rendszer vegyes csatorna rendszerű, költség csökkentés érdekében.

Az egyenletes szellőztetés alapvető követelménye az egyenletes betárolás. A betárolás precíz és minőségi feladatára a 2. ábrán látható rendszert javasoljuk. A JE-MA rendszer képes az épület teljes területét egyenletesen tölteni, kapacitás 20-100 t/ó búzában. A vázrajz mutatja a szalagok mozgását. A szalag fontos tulajdonsága, hogy szállítás közben nem szórja a magot. Ajánljuk vetőmagok tárolására is, nem töri a szemet. A rendszer segítségével az épület teljesen feltölthető esetleg több fajta esetén tartályokba is tölthető az épületen belül. Az oldal ajtós és a betároló rendszer segítségével az épület kihasználtsága megduplázható. A JE-MA szalagok nagy előnye, hogy meglévő épületekbe is beépíthetőek.

A kombájntiszta anyag nem tárolható még rövid ideig sem- gyommagvak, zöld szármaradványok -minőségi problémákat okozhatnak. A minőség javítás fontos eszköze a tisztítógép.

Mi jellemzi a korszerű tisztítógépet?

Üzembiztos, alacsony vibráció, könnyű telepíteni, pontos méretre osztályoz, kiválasztja a szennyeződéseket, elő- esetleg utólevegővel rendelkezik, rugalmas rostarendszer, könnyen karbantartható, kevés kopó alkatrésszel rendelkezik, egyszerűen cserélhetők a rosták, alkalmas elő- és utótisztításra, környezet barát, alacsony por kibocsátás.

A fenti kihívásoknak a DAMAS tisztítógépek /3. ábra/ megfelelnek. Tévhit, hogy ezek a minőségi berendezések nagyon drágák, az egyszerűbb kivitelűek ára 2,9 millió Ft alatt találhatók. Kapacitás 5-220 t/ó között található, triőr, gravitációs asztal is szerepel az ajánlatban. A LOMA csávázógépek elengedhetetlenek a vetőmag előkészítésben.

Környezetvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni, új telepek építéséhez és régi telepek felújításához hatásos ciklonokat és porszűrőket ajánlunk a DAMAS kínálatából. A méretezéshez szakember ill. gyártói javaslat szükséges.

A minőségi tárolás elengedhetetlen feltétele a termény hőfokának rendszeres ellenőrzése a tárolás folyamán. Ajánlatunk a számítógéphez kapcsolható SUPERTECH LOG rendszer, mely riasztó funkcióval is felszerelt.

A technológiához javaslatot ill. árajánlatot kérésre, egyénre szabottan küldünk.

Várjuk Önöket az OMÉK BSZV/2 szabadterületen.

 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

javítóhegesztés

a ->gépjavítás technológiájának egyik legfontosabb művelete, amely az üzemi igénybevétel... Tovább

aranka (Cuscuta)

a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó, —>klorofill nélküli, fonalas... Tovább

Tovább a lexikonra