Otthoni bazsalikomnevelés 5 lépésben

Otthoni bazsalikomnevelés 5 lépésben

Puskás Rékka, SFV, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A bazsalikom egy nagyon kedvelt fűszernövény, szárítva, vagy frissen egyaránt felhasználható, leginkább a mediterrán konyha szereti. Azonban gyakran okoz problémát, hogy a vásárolt, cserepes növény néhány hét után elkezd kókadni, majd el is pusztul. Most megmutatom, mit csinálj vele, hogy sokáig viruljon, neked pedig mindig legyen kéznél ebből az ínycsiklandó fűszerből!

Mi az otthoni bazsalikomtermesztés titka?

Jól helyezd el!

A bazsalikom egy mediterrán növény, nem szereti a sötét és hideg helyeket, ha 12 fok alá megy a hőmérséklet a növekedése egyszerűen megáll. Amikor keresed a helyét a lakásban, olyan helyet válassz, ahol sok fény és napsütés éri, valamint kellően melegben van, ugyanis ezek szükségesek ahhoz, hogy a növény megterebélyesedjen. A meleg hónapokban akár kint az ablakpárkányon, teraszon is tarthatod, neki is ez a legjobb, de figyelj rá, hogy ha jönnek a hűvösebb idők, akkor vidd be a melegre!

Ültesd szét!

A boltban vásárolt bazsalikomokat jellemzően úgy kínálják, hogy túlságosan sok tő van egy pici cserépben – ez is okozza gyakran a vesztét, hiszen a növénynek nincs elég hely a fejlődéshez, növekedéshez, de még a táplálkozáshoz sem. Ha ilyen helyen vásárolsz bazsalikomot, hazaérve érdemes szétültetni a töveket egy nagyobb cserépbe, így minden tő kap elég tápanyagot az életben maradáshoz. 

Öntözd megfelelően!

A túl sűrűn ültetett tövek mellett a másik leggyakoribb oka a bazsalikom korai halálának a kiszáradás, vagy épp a túlöntözés. Nem szabad rendszertelenül öntözni, vagy egyszerre sok vizet adni neki. Akkor csinálod jól, ha rendszeresen, ugyanannyi vizet adsz neki, mely elegendő ahhoz, hogy a földje mindig nedves legyen, de nem tocsog a vízben.

A megfelelő hajtásokat használd fel!

Szintén gyakori hiba, amit elkövethetsz otthon a bazsalikom nevelgetése során, hogy amikor felhasználod a levelét, akkor a nagyobbakat téped le. Valójában azonban a hajtások tetejét kell lecsippenteni, mert így a növény tud további hajtásokat hozni és növekedni. A tövénél lévő egészen picike levelek fölött kell elcsippenteni a szárat, ugyanis, ha a nagyobb leveleket választod le, azzal lassacskán megölöd szegény növényt.

Rendszeresen csipkedd!

Nem elegendő csupán a megfelelő leveleket leválasztanod, ugyanolyan fontos, hogy rendszeresen csipkedd ezeket a pici hajtásokat, akkor is, ha nincs rájuk szükséged. Amennyiben látod, hogy kezd virágot hozni, készülj fel, hogy a növényed már a végét járja – ugyanis a cserepes bazsalikom a virágzást követően már nem sokáig fog életben maradni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-15

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A paradicsom locsolása nem könnyű feladat kánikula idején. Segítünk, hogy a megfelelő paradicsom öntözés segítségével növényeid frissek és zöldek maradjanak.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

leptospirózis (leptospirosis)

a fertőződés a kórokozó mikroorganizmusokat (a leptospirákat) vizeletükkel ürítő... Tovább

tiszta tenyészet (színtenyészet)

Egy fajhoz tartozó egyedekből álló tenyészet,ált. egyetlen sejtből hozzák létre,ezt oltják... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Növénytermesztés