Az őszirózsa bemutatása, az őszirózsa gondozása

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A hidegebb évszak üde színfoltja – Az őszirózsa

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Sajnos nagyon csekély az ősszel virágzó növények száma, ennek (is) köszönhető az őszirózsa osztatlan sikere és népszerűsége. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek erről a meseszép növényről, és gondozásáról! 

Tudj meg mindent az őszirózsáról

Nagy szükségünk van az őszirózsára

Benne vagyunk az őszben, közeledik a tél, a kert is készülődik a pihenéshez, ezért sajnos a virágok elkezdenek eltűnni, helyüket pedig átveszik a lehulló levelek, majd a szürkeség. Viszont van lehetőségünk arra, hogy az ősz első felében még megőrizzük a kert színességét, ehhez kell segítségül hívnunk a hatalmas szín-, és méretválasztékkal rendelkező őszirózsát! 

Az őszirózsa bemutatása

Az őszirózsafajok többsége a mérsékelt égövben illetve a trópusokon él, a fajok termete tág határok között mozognak, a legkisebbek alig érik el a 15-20 centimétert, viszont a mirigyes őszirózsa meghaladhatja az egyméteres magasságot is. Nevéből adódóan ősszel virágzik, tenyészideje rövid, emiatt a magjai igencsak aprók, és kevés bennük a tartalék tápanyag, ezt ellensúlyozva viszont rengeteg a mag. Az őszirózsák lassan terjednek, azonban nagy telepekké fejlődnek, virágtengerré változtathatják az egész kertet. Az őszirózsák színe a fehértől a rózsaszínen át, a piros és a lila minden árnyalatában változik, de formájuk is sokoldalú: szirmuk lehet egyszerű és tömött is. Virágai hasonlítanak a krizantémhoz, ne tévesszétek össze a két növényt. 

hirdetes

Az őszirózsa ültetése

Az őszirózsa ültetésére kora ősszel vagy tavasszal érdemes sort keríteni. Válasszunk számára napos, széltől védett helyet, és tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű termőtalajt. A magokat szórhatjuk virágágyásba, vagy a kertbe, de mindkét esetben takarjuk vékony réteg földdel, amikor pedig megjelennek a magoncok, ritkítsuk meg őket, végül pedig a négy-ötleveles palántákat ültessük szét megfelelő sor-és tőtávolságra (fajtától függően 30-60 centiméterre).

hirdetes

Az őszirózsa gondozása

Nyáron a magasabb fajtákat támogassuk meg, illetve figyeljünk oda a rendszeres öntözésre, és a tápanyagutánpótlásra, ezek elengedetlenek a bőséges virágzáshoz. Ha már elvirágzott az őszirózsa, akkor érdemes visszavágnunk a szárakat, körülbelül 10 centiméteres magasságra, majd takarjuk be a töveket száraz falevéllel, vagy mulccsal. Vannak már nyáron virágzó őszirózsafajták is, ezek esetében elég az elnyílt virágok eltávolítása, így elérhetjük, hogy újabb virágzás induljon. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


ivarmirigy (nemi mirigy, gonád)

a hím és a női ivarsejteket, valamint az ivari hormonokat termelő szerv (here, petefészek).... Tovább

alkatrész

a gép legkisebb szerkezeti darabja. A gépeket az a. összeszerelésével alakítják ki; előbb a... Tovább

Tovább a lexikonra
virág