notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az őszirózsa bemutatása, az őszirózsa gondozása

Hirdetés

A hidegebb évszak üde színfoltja – Az őszirózsa

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Sajnos nagyon csekély az ősszel virágzó növények száma, ennek (is) köszönhető az őszirózsa osztatlan sikere és népszerűsége. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek erről a meseszép növényről, és gondozásáról! 

Tudj meg mindent az őszirózsáról

Nagy szükségünk van az őszirózsára

Benne vagyunk az őszben, közeledik a tél, a kert is készülődik a pihenéshez, ezért sajnos a virágok elkezdenek eltűnni, helyüket pedig átveszik a lehulló levelek, majd a szürkeség. Viszont van lehetőségünk arra, hogy az ősz első felében még megőrizzük a kert színességét, ehhez kell segítségül hívnunk a hatalmas szín-, és méretválasztékkal rendelkező őszirózsát! 

 

Az őszirózsa bemutatása

Az őszirózsafajok többsége a mérsékelt égövben illetve a trópusokon él, a fajok termete tág határok között mozognak, a legkisebbek alig érik el a 15-20 centimétert, viszont a mirigyes őszirózsa meghaladhatja az egyméteres magasságot is. Nevéből adódóan ősszel virágzik, tenyészideje rövid, emiatt a magjai igencsak aprók, és kevés bennük a tartalék tápanyag, ezt ellensúlyozva viszont rengeteg a mag. Az őszirózsák lassan terjednek, azonban nagy telepekké fejlődnek, virágtengerré változtathatják az egész kertet. Az őszirózsák színe a fehértől a rózsaszínen át, a piros és a lila minden árnyalatában változik, de formájuk is sokoldalú: szirmuk lehet egyszerű és tömött is. Virágai hasonlítanak a krizantémhoz, ne tévesszétek össze a két növényt. 

Hirdetés

 

Az őszirózsa ültetése

Az őszirózsa ültetésére kora ősszel vagy tavasszal érdemes sort keríteni. Válasszunk számára napos, széltől védett helyet, és tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű termőtalajt. A magokat szórhatjuk virágágyásba, vagy a kertbe, de mindkét esetben takarjuk vékony réteg földdel, amikor pedig megjelennek a magoncok, ritkítsuk meg őket, végül pedig a négy-ötleveles palántákat ültessük szét megfelelő sor-és tőtávolságra (fajtától függően 30-60 centiméterre).

Hirdetés

 

Az őszirózsa gondozása

Nyáron a magasabb fajtákat támogassuk meg, illetve figyeljünk oda a rendszeres öntözésre, és a tápanyagutánpótlásra, ezek elengedetlenek a bőséges virágzáshoz. Ha már elvirágzott az őszirózsa, akkor érdemes visszavágnunk a szárakat, körülbelül 10 centiméteres magasságra, majd takarjuk be a töveket száraz falevéllel, vagy mulccsal. Vannak már nyáron virágzó őszirózsafajták is, ezek esetében elég az elnyílt virágok eltávolítása, így elérhetjük, hogy újabb virágzás induljon. 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
319 331
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 903 506
Közösség

zárványok (tartalmi részek)

a sejt anyagcseréjében közvetlenül részt nem vevő, a sejtekben ideiglenesen v. tartósan... Tovább

Vas Megyei Földhivatal

Földhivatal Megyei Földhivatal     Cím: Szombathely Welther K. u. 3. Magyarország... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 2

Átlagos értékelés: 4.5

virág