Melyik őszibarackfajtát válasszam? - Szakértőnk segít!

Melyik őszibarackfajtát válasszam? - Szakértőnk segít!

Sokan tették már fel a kérdést, hogy melyik őszibarackfajtát érdemes választani. Mostani cikkemben megpróbálom nektek bemutatni a legismertebb őszibarackfajtákat! 


Melyik őszibarackfajtát válasszam? - Szakértőnk segít!

Az őszibarackok besorolása a mag és a hús kapcsolata szerint

Az őszibaracknak számos különféle változatát különböztetjük meg, de az alapján, hogy milyen könnyű eltávolítani a húsukat a magtól csupán három kategóriánk van. 

  • Clingstone – A clingstone („kapaszkodó kő”) őszibarackok húsát nehéz eltávolítani a magoktól, és frissen érdemes elfogyasztani őket.
  • Freestone – A freestone („szabad kő”) magvak húsa könnyedén elválik a magtól, és ideális különböző ételek elkészítéséhez.
  • Semi-freestone – Ez a „félig szabad” változat egy sokoldalú hibrid, amit szintén könnyű elválasztani a magtól, azonban frissen és receptekben is kiválóan alkalmazható.

Törpe őszibarackfajták – Helyszűkében vagy? Egyet se félj! Szerencsére az őszibaracknak is vannak törpe változatai, amik kis helyen is elférnek (és persze teremnek is).

  • El Dorado – Egy kompakt őszibarackfa-változat, ami már a nyár elején közepes méretű gyümölcsöket hoz.
  • Redwing – A Redwing fehérhúsú, sárgás-piros bőrű terméseket hoz.
  • Orange Cling – Ez egy clingstone (tehát ragaszkodó húsú) változat, aminek piros bőre és aranysárga húsa van. Nyár közepétől egészen a végéig szüretelhető.
  • Halloween – Ez az őszibarack nevéhez hűen ősszel szüretelhető (egy igazi „őszibarack”, ha úgy tetszik).
  • Redhaven – A hidegtűrő Redhaven törpe testvére, ami ugyan olyan jól teljesít hűvösebb vidékeken, mint teljes méretű változata. Most pedig nézzük az őszibarack termesztésének titkait, a következő oldalon folytatom!

_Alicja_ képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


korpa

a gabonák őrlésekor keletkező melléktermék, főleg héj- és csírarészekből,... Tovább

vállalati formák

tevékenységük alapján a vállalatok lehetnek termelő, kereskedelmi, szolgáltató stb.... Tovább

Tovább a lexikonra