Az őszibarack gondozása, az őszibarack nevelése, az őszibarack termesztése

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A legkedveltebb magyar gyümölcs – Az őszibarack (Termesztési kisokos)

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Az őszibarack bemutatása

Az őszibarack termesztése növénytartóban

Habár egy fáról van szó, az őszibarack teljes mértékben alkalmas konténeres termesztésre is. Ez jó hír azoknak, akik különösen kegyetlen teleket élnek meg, és nem szeretnék kitenni ezeknek barackfáikat. A cserepekben, ládákban tartott barackfákat egyszerűen csak be kell vinni egy kevésbé hideg helyre, mielőtt az idő hűvösebbre fordulna.

Természetesen a súly és a méretek miatt mindenképpen válassz törpe változatokat, ha növénytartóban szeretnéd nevelni őket. Egy legalább 90cm-es átmérőjű cserépre (vagy más tárolóra) lesz szükséged, hogy a gyökerek kényelmesen szétterjedhessenek. A tél beálltával melegkedvelő őszibarackfáidnak mindenképpen szükségük lesz egy kis hibernációs időre, hogy a következő évben gyümölcsöt teremhessenek, szóval érdemes őket egy hűvös, de nem fagyos helyen tartani (például a garázsban).

Hibernáció

Mint említettük, hogy a következő évben az őszibarack teremhessen, télen egy hibernációs időszakra lesz szüksége, amikor alacsonyabb hőmérsékletek veszik körül. A különböző változatoknak más és más hibernációs időtartamra van szüksége, amiket órákban mérünk. Néhány változatnak kevesebb, mint 100 órát kell eltöltenie 7°C alatt, míg más változatoknak több mint 800 órára van szükségük. Ezért olyan fontos, hogy olyan őszibarack-változatot válassz, aminek igényei passzolnak az adott terület éghajlati viszonyaihoz.

hirdetes

Az őszibarackfa gondozása

Öntözés

A fákat csemetekorukban rendszeresen és egyenletesen kell öntözni, de túl sok vizet sem szabad adni nekik, mert gyökereik kirohadhatnak. A száraz, melegebb időszakokban öntözd őket 10-14 naponta.

Trágyázás

Egy kifejlett fát kiegyensúlyozott műtrágyával kell táplálni a termőidőszak során. A fiatalabb fáknak (az első két évben, amikor le kell szedned a virágaikat) 30-35dkg nitrogént kell adni egyszer tavasszal és ugyan ennyit egyszer nyáron is. A harmadik évtől 45dkg nitrogént kapjanak minden évben. Ne trágyázd őket, amikor a gyümölcsök nőnek rajtuk, illetve egy nappal az év első várható fagya előtt.

Metszés

Az őszibarackfákat muszáj metszeni, egyrészt, hogy ne nőjenek túl sűrűn, másrészt pedig hogy termésre ösztönözd őket. A fiatalabb fákat bármikor metszheted, de ha sok metszenivaló gyűlik össze rajtuk, akkor várj ezzel őszig. Mindig távolítsd el a törött és elhalt ágakat, illetve a fa tövéből kinövő sarjakat. Ritkítsd meg az egymáshoz túl közeli ágakat is, hogy a levegő szabadon mozoghasson közöttük, és ezzel elkerüld a betegségek és kártevők elterjedését. A rendszeres, megfelelő metszés egészséges növekedésre és termésre ösztönzi majd a fákat. Amikor a gyümölcsök megjelennek, fontos, hogy a termőidőszak elején ezekből is ritkíts, hogy a többi szerencsés termés nagyobbra nőhessen!

hirdetes

Az őszibarack társültetése

Az őszibarack számos növénynek lehetnek kiváló társai. Ilyen például a bazsalikom, a gilisztaűző varádics, az istenfa, a fokhagyma, a borsó, a bab, a here, a bársonyka, a kamilla, és a nadálytő. Ezzel szemben nem érdemes őszibarackot ültetni az olyan növények közelébe, mint az alma, a kukorica, a sima és az édesburgonya, a homoki bab, a paradicsom, és a málna.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


vízrendezés

olyan->vízgazdálkodási tevékenység, amely a víz kártételeinek megszüntetését,... Tovább

kaparóláncos etető

elsősorban a mélyalmos baromfitartásnál használt takarmányszállító szerkezet. A padlón... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs