Az őszibarack gondozása, nevelése, termesztése - tudj meg most mindent erről az isteni gyümölcsről

A legkedveltebb magyar gyümölcs – Az őszibarack (Termesztési kisokos)

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az őszibarack bemutatása

További kártevők és betegségek az őszibarack esetén

Gyökérrothadás

A gyökérrothadás szintén egy olyan gombás betegség, ami az őszibarackokat is veszélyezteti. A fertőzés a gyökér üszkösödését idézi elő, ami akár végezhet is a fával. Mivel gyógyír nincs rá, a legjobb védekezés a megelőzés. Ültesd fáidat olyan helyre, ahol a talaj jól elvezeti a vizet, és kerüld a túlöntözésüket. Ha észreveszed, hogy egyik fád gyökerei üszkösödni kezdtek, akkor távolítsd el a talajt a fa töve körül, nehogy a fertőzés tovább terjedjen.

Sodrómolyfélék

A sodrómolyok hernyói menedék gyanánt magukra sodorják az őszibarackfa leveleit. Ezeket kézzel, vagy rovarirtó szerekkel távolíthatod el fáidról.

Keleti gyümölcsmoly

A keleti gyümölcsmoly hernyói a növény szárában közlekednek. Használj feromoncsapdákat, hogy elkapd a molyokat, mielőtt lepetézhetnének.

Levéltetvek

A levéltetek elől egyetlen növény sincs biztonságban. Árulkodó jel lehet a levelek megvastagodása, sárgulása, és lepotyogása. Ezek a kártevők továbbá mézharmatot hagyhatnak maguk mögött, ami segíti a fertőzések kialakulását. Neem olajos spray-vel érdemes védekezni ellenük.

Az őszibarack szüretelése

Az őszibarack az ültetés után 3-4 évvel érnek meg a termésre, a szüretelés pedig változattól függően történhet nyár közepétől egészen a végéig. A gyümölcsök általában 3-5 nappal a virágzás kezdete után jelennek meg (ha megtörténik a beporzás). Ahelyett, hogy idő előtt leszednéd őket, a gyümölcsöket érdemes a fán érni hagyni, mert így jobb ízük lesz. Az őszibarackok akkor érettek meg a szüretelésre, amikor tapintásuk enyhén puha, és könnyedén leválnak az ágról. Az őszibarackokat rövidesen a szüretelés után el kell fogyasztani, mert frissen kínálják a legjobb ízt. Hideg helyen legfeljebb 1 hétig maradnak „frissek” – a freestone típusú termések ideálisak receptekhez, vagy befőzésre.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bérbruttósítás

az egyéni keresetek felemelése, a magánszemélyek jövedelemadója bevezetésének és a... Tovább

juhnyáj

nagyobb számú juhból álló egység, amelyben ritkábban különböző korú és ivarú egyedeket... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs