Az őszibarack gondozása, nevelése, termesztése - tudj meg most mindent erről az isteni gyümölcsről

A legkedveltebb magyar gyümölcs – Az őszibarack (Termesztési kisokos)

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Egy harapás barack egy harapás nyárnak felel meg, és a nyár mindig az ember saját kertjéből a legízletesebb. Bizonyára felesleges lenne hosszasan ecsetelni, hogy miért érdemes őszibarackot termeszteni házilag – aki valaha már kóstolta ezeket a lédús gyümölcsöket, azt bizonyára nem kell külön meggyőzni. Szerencsére hazánk éghajlata ideális a barackok számára, ezért ez nem lehet kifogás arra, hogy miért nem díszeleg a te kertedben is néhány gazdag, terméstől roskadozó barackfa. Ha viszont csak annyi tart vissza, hogy szimplán nem tudod, hogyan is kell őszibarackfát nevelni, akkor a következő útmutatóból mindent megtalálsz!

Az őszibarack bemutatása

Az őszibarack termesztése

Az őszibarack általában 24°C-tól kezd el érni. Az őszibarackfák szeretik, ha a termőidőszak során végig meleg van, így rosszul teljesítenek az olyan helyeken, ahol a nyarak hűvösebbek és nedvesebbek. A legtöbb őszibarack-változat 5-9 USDA zónában (tehát hazánkban is) érzik jól magukat, de némelyikük (mint fentebb említettük) akár még a 4-es zónában is képes jól teremni. Az őszibarackokkal kapcsolatban érdemes észben tartani, hogy más gyümölcsfákkal ellentétben nem valami hosszú életűek. Még ha minden tökéletesen meg is felel nekik, az őszibarackfák általában 1-2 évtizedig bírják, mielőtt leállnának a terméssel.

Az őszibarack fényigénye

Az őszibarackfákat lehet ugyan félárnyékban termeszteni, de itt nem kapnak majd elegendő napfényt ahhoz, hogy teljes kapacitással teremjenek. Ha bőséges termést szeretnél, olyan helyre ültesd őket, ahol naponta legalább 6 órát éri őket a közvetlen napfény.

Az őszibarack talajigénye

Ügyelj rá, hogy a barackfa alatt és körül ne legyenek olyan részek a talajon, amelyek összegyűjtik a vizet, mert a túl sok nedvességtől a gyökerek kirohadhatnak. A talaj legyen jó vízelvezetésű, lehetőleg 6,0-7,0 pH érték között. Ideális esetben gazdagítsd a talajt nagy adag érlelt organikus anyaggal (komposzt vagy trágya).

Az őszibarack ültetése

A palántákat kora tavasszal, vagy már a tél végén érdemes kiültetni a kertbe, amint a talaj megmunkálhatóvá válik. Kiültetés után azonnal öntözd meg a palántát (vagy palántákat) alaposan, a trágyázással azonban várj még, nehogy megterheld a facsemetét. A kiültetés utáni első két évben távolítsd el a fán megjelenő virágokat, hogy a növény a gyökérnövesztésre összpontosítsa inkább erőforrásait. A harmadik évben már izgatottan várhatod a terméseket – ekkor már persze meg kell hagyni a virágokat.

Távolság

A teljes méretű őszibarackfák nagyjából 7,5 méter magasra nőnek meg, míg a törpék legfeljebb 3 méterig nőnek. Ha több fát (vagy akár csak egyet) szeretnél ültetni, akkor tudnod kell, hogy mi az ideális távolság közöttük. A teljes méretű fák esetében 6 méterre ültesd őket egymástól, a törpéket pedig 3-4 méterre.

Beporzás

Mindenképpen érdemes utánanézni a választott őszibarack-változat jellemzőinek, de a legtöbbjük öntermékeny, így egyedülálló fákként is teremni fognak. A következő oldalon mindent elmondok az őszibarack gondozásáról! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

nádképű csenkesz (Festuca arundinacea Schreb.)

a —>pázsitfüvek családjába tartozó, a —>réti csenkeszhez hasonló bojtos gyokerű,... Tovább

Gyomirtó Merlin 480 SC

Gyomirtó permetezőszer magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen áru és silókukoricában,... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs