notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az őszibarack gondozása, az őszibarack nevelése, az őszibarack termesztése

Hirdetés

A legkedveltebb magyar gyümölcs – Az őszibarack (Termesztési kisokos)

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Egy harapás barack egy harapás nyárnak felel meg, és a nyár mindig az ember saját kertjéből a legízletesebb. Bizonyára felesleges lenne hosszasan ecsetelni, hogy miért érdemes őszibarackot termeszteni házilag – aki valaha már kóstolta ezeket a lédús gyümölcsöket, azt bizonyára nem kell külön meggyőzni. Szerencsére hazánk éghajlata ideális a barackok számára, ezért ez nem lehet kifogás arra, hogy miért nem díszeleg a te kertedben is néhány gazdag, terméstől roskadozó barackfa. Ha viszont csak annyi tart vissza, hogy szimplán nem tudod, hogyan is kell őszibarackfát nevelni, akkor a következő útmutatóból mindent megtalálsz!

Az őszibarack bemutatása

Az őszibarack változatai

Mivel nyár közepétől terem, az őszibarack (Prunus persica) népies neve meglehetősen megtévesztő lehet. Mint minden más gyümölcsfa ültetésekor, fontos, hogy olyan fajtát válassz magadnak, ami a legmegfelelőbb az adott éghajlathoz. A választás első sorban attól függ majd, hogy az adott fajta hány „hibernációs órát” igényel – erről az útmutatóban később bővebben is szót ejtünk majd.

 

Az őszibarack a meleg, napos időt kedveli, ezért ha olyan vidéken szeretnél termeszteni belőle, amire hűvös, kemény telek jellemzők, akkor nagyon fontos, hogy ennek megfelelő tűrőképességű fajtát válassz. A hűvösebb területeken nehezebb életben tartani az őszibarackokat, de nem lehetetlen. Ha egészséges, hidegtűrő példányokat sikerül szerezned, türelmes vagy, és készen állsz némi kísérletezésre, akkor akár 4-5 USDA zónákban is termésre bírhatod őszibarackfáidat.

Hirdetés

 

Az őszibarackok besorolása a mag és a hús kapcsolata szerint

Az őszibaracknak számos különféle változatát különböztetjük meg, de az alapján, hogy milyen könnyű eltávolítani a húsukat a magtól csupán három kategóriánk van. 

  • Clingstone – A clingstone („kapaszkodó kő”) őszibarackok húsát nehéz eltávolítani a magoktól, és frissen érdemes elfogyasztani őket.
  • Freestone – A freestone („szabad kő”) magvak húsa könnyedén elválik a magtól, és ideális különböző ételek elkészítéséhez.
  • Semi-freestone – Ez a „félig szabad” változat egy sokoldalú hibrid, amit szintén könnyű elválasztani a magtól, azonban frissen és receptekben is kiválóan alkalmazható.

 

Betegségnek ellenálló őszibarackfajták – Ha tudod kertedről, hogy betegségek terjengne benne, vagy a szomszéd őszibarackjai tavaly valamilyen csúnya fertőzés áldozatául estek, akkor lehet, hogy érdemes szétnézni a betegségeknek jobban ellenálló fajták között.

Hirdetés
  • Clayton – A Clayton ellenáll a levélfodrosodásnak és a baktériumos foltosodásnak is.
  • Champion – Ez a fehérhúsú változat nagyon édes, és jól ellenáll a levélfoltosodásnak.
  • Contender – Ez a már korábban említett változat nem csak a hideget tűri jól, de a betegségek ellen is kiválóan védekezik.
  • Elberta – Egy nagyon népszerű változat, aminek teljes és törpe méretű formái is vannak. Jól ellenáll a rovaroknak és a betegségeknek is. További fajtákat mutatom be nektek a következő oldalon, és az őszibarack gondozásáról is megtudhattok mindent, megéri lapozni egyet!
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
474 907
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
474 907
Közösség

életkori szakaszok

az élőlények egyedi élete nem egyenes vonalú, hanem szakaszos. Az életkori szakaszok... Tovább

seb

a ->köztakarónak (bőrrel v. nyálkahártyával fedett testrészeknek) átható folytonossági... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 120

Átlagos értékelés: 4.7

gyümölcs