Az őszibarack metszése, mikor és hogyan végezzük el az őszibarack metszését

hirdetes

Az őszibarack termőre metszése – Mikor és hogyan csináljuk?

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Minden az őszibarack metszéséről

Az őszibarack metszése – Mikor végezzük el az őszibarack termőre metszését? 

Az őszibarackfákat tavasszal érdemes megmetszenünk. Általában március elején-közepén kell sort kerítenünk a műveletekre, de arra mindenképp figyeljünk, hogy ne legyenek már nagy fagyok. Metszés előtt vizsgáljuk meg a fákat, nézzük meg a rügyeket, győződjünk meg róla, hogy egészségesek-e. Ha nagy kárt látunk a rügyekben, akkor a metszést hosszabbra kell végezni, fagykárok nélkül a termővesszőket nyugodtan lehet rövidebbre vágni.

Túl korán ne metsszünk, mert a fagy hatalmas károkat okozhat, viszont ne végezzük el túl későn sem, ugyanis bimbós állapotban levő vesszők lemetszésével sok tápanyagot veszít a fa. Tökéletes időpont az, amikor a rügyek már enyhén duzzadtak, viszont virágszirmok még nem jelentek meg! 

Az őszibarack metszése – Hogyan végezzük el a metszést?

hirdetes

A vezérvesszővel kell kezdenünk a metszést, vágjuk vissza nagyjából a felére, mégpedig úgy, hogy kifelé nézzek a végállórügy. Ezután jöhetnek a felesleges ágak – metsszük ki tőből a száraz, letermett ágakat, valamint a fattyúvesszőket. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a munka lényegi része, a termővesszők megmetszése! A termővesszőkön váltómetszést kell alkalmazni – arra kell törekedni, hogy azonos számú termő-, és ugarvessző legyen. Minél erősebb a fa, annál hosszabb termővesszőket lehet meghagyni.

A fajtát mindenképpen meg kell ismernünk, mivel vannak olyan egyedek, melyek a vessző egész hosszában, mások viszont csak a felső harmadában hoznak termőrügyeket – előbbieket rövidebbre, utóbbiakat hosszabbra kell metszeni. Az ugarvesszők esetében arra kell törekedni, hogy 2-3 rügy hosszúak legyenek, és mindig a termővessző alatt helyezkedjenek el (tehát közelebb legyenek a vázághoz, mint a termővessző), ezzel lehet elkerülni azt, hogy a fa felkopaszodjon. 

hirdetes

Az őszibarack metszése – Fontos tudnivalók

Ha kétéves ágon több vessző van, akkor az első vesszőt érdemes kétrügyes ugarvesszőnek, a felsőt pedig hosszabb termővesszőnek visszametszeni, a termővesszők feletti vesszőket viszont tőből eltávolíthatjuk. A termővesszőn hajtások, virágok képződnek, és gyümölcs fejlődik.

A következő évben fontos, hogy a letermett termővesszőt tőből metsszük le, így marad az ugarvesszőn fejlődött két vessző. Ismét a felső legyen hosszabbra, termővesszőnek metszve, az alsó pedig rövidebbre. Remélem, hogy tudtam segíteni az őszibarack metszésével kapcsolatban, sok sikert kívánok mindenkinek! 

Mennyire volt hasznos az őszibarack metszéséről szóló cikkünk?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-30

Milyen növényekkel érdemes társítani a levendulát, és miért?

Kártevők elleni védelem, talaj javítás, esztétikai szempontok: ebben a cikkben felfedezheted, mely növényeket érdemes társítani a levendulával, és miért.

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-18

Hibák, amiket paradicsomtermesztéskor véthetünk

Ebben a cikkben megvitatunk néhány gyakori termesztői hibát, amelyet el kell kerülni a paradicsomtermesztése során az egészséges és bőséges termésért cserébe!

2023-05-25

Az eper pozitív hatásai - Mire figyelj az epervásárlásnál

Ebben a cikkben felfedezzük az eper pozitív hatásait, és megosztunk néhány hasznos tippet az epervásárláshoz, hogy a legjobb minőségű epreket választhasd.

2023-05-21

Ez a 6 legjobb társnövény az eper számára: ültesd mellé, hogy még finomabb termést kapj!

Az eper mellé a kertben érdemes ezeket a növényeket ültetni, hogy még finomabb és zamatosabb termést kaphass, sőt még a kártevők is el fogják kerülni az epredet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Betanal Expert

Folyékony gyomirtó permetezőszer cukorrépa és vöröshagyma kelés utáni... Tovább

epe

a ->májsejtek által termelt váladék, amelynek jelentős szerepe van a tápanyag... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert