Ideje az őszi metszésnek! Így kell a rózsát metszeni

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

ZH, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ebben a szakértői írásban pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő tavaszi és nyári időszakban is kerted ékköveként tündököljön. Ha Te is szeretnél dús rózsabokrot, és bőséges virágú rózsatöveket, akkor kövesd ezt a rózsametszési kisokost!

rózsa metszése

Ideje az őszi metszésnek! Így kell a rózsát metszeni


A nyár végével és az ősz beköszöntével kísértést érezhetünk arra, hogy rendbe tegyük kertünket a gondosan kóborló bokrokkal és elhaló virágokkal. A rózsák ugyan már elnyíltak, de ez nem jelenti azt, hogy már semmi dolgunk a gondozásukat illetően, ugyanis az őszi időszakban kell elvégezni az olyan feladatokat, amitől évről-évre szebb és szebb lesz minden egyes rózsatő. A kertészek szerint a rózsabokrok túl korai metszése megölheti vagy súlyosan visszavetheti a növény egészségét! Ezért most hoztunk Neked egy rózsametszési kisokost, hogy tudd, pontosan mikor és hogyan kell metszeni a rózsát ahhoz, hogy dús növekedéssel hálálja meg a gondoskodást.


A rózsa metszésének helyes időpontja


A kertészek a természet naptárának és évszakainak megfelelően élnek. Vannak olyan növények, amelyek elnézőbbek a szabad és egyszerű gondozási megközelítéssel szemben, de a rózsák nem ilyen elnézőek. Ha tudjuk, hogy mikor kell rózsát ültetni, hogyan és mikor kell megmetszeni a rózsát, valamint a hervadt rózsák rendberakásának időzítését és technikáját, akkor a rózsakertünk évről évre gyönyörűbb lesz. Rózsaszakértőkkel és kertészekkel konzultáltunk, hogy megtudjuk, mikor kell metszeni a rózsákat, és mikor a legjobb érintetlenül hagyni.


A rózsa metszése elhelyezkedése szerint


Bár vannak szakértői iránymutatások arra vonatkozóan, hogy melyik évszakban a legmegfelelőbb a rózsák metszésére, ez végső soron attól függ, hogy hol élsz. Általában a legjobb, ha tél végén vagy kora tavasszal metszed le a rózsákat, az édes helyen a kemény fagyok után, és mielőtt a növény levélrügyei elkezdtek nyílni. Az, hogy ez pontosan mikor, a régió időjárási viszonyaitól függ, de nem szabad megfeledkezni a télre felkészítő metszésről sem, hiszen így tudnak majd új életre kelni a rózsáink a következő szezonban.


Mikor metszük a rózsát ősszel?


Ősszel azokat a rózsákat kell metszeni, ami a nyári vegetációs időszakban hosszú és pörgős szárakat hozott, egyébként nem minden rózsát kell metszenünk. Ezek a fajták azonban ősszel ápolatlannak tűnhetnek, és a kóbor szárak hajlamosak lehetnek a károsodásra. Várd meg, amíg rózsáid befejezik a virágzást, majd vágd le és rövidítsd le az oldalszárakat. Ha a rózsád érett és jól megtelepedett, érdemes megfontolni egy vagy két legrégebbi fő szár visszavágását. Ez ösztönzi az új növekedést a növény szívében.

Mikor metsszük a rózsát télen?


Azokon a területeken, ahol a tél enyhe, a metszést később decemberben, januárban vagy februárban lehet elvégezni. A hideg télű régiókban a metszést el kell halasztani a tavaszi növekedés kezdetéig.


A rózsa metszésekor nem csak az évszak, hanem magának a rózsának a kora és típusa is számít!


– A csupasz gyökerű rózsákat általában kellően lemetszették, mielőtt megvásárolnánk, így ebben a szezonban nincs is szükségük metszésre, ha cserépben vásároltál tehát rózsát, akkor az első télig nem kell metszeni.


Bokorrózsák metszése télen


A bokorrózsák háztáji rózsák – strapabíróak és megbízható virágzásúak. Ők is abba a fajta rózsába tartoznak, amelyeket télen meg kell metszeni. A rózsák szívós növények, és sokan jól reagálnak a kemény télre, különösen az olyan bokros formák, mint a hibridek és a floribunda.
Csökkentsük az előző szezon növekedését, de hagyjunk egy olyan részt az új hajtásból, ami körülbelül 8 cm hosszú, és három vagy négy egészséges bimbóval rendelkezik.


Mikor metszük a futórózsákat?


A vadrózsákat – vagy azokat, amelyeket elhagyottan teremtek, esetleg az ingatlan szélén vagy az udvar „vadon” részén – télen enyhén visszametszhetjük, hogy ritkítsuk a növekedését. Azokat a vadrózsákat, amelyek nem igényelnek téli védelmet, le kell metszeni február végén, fagymentes időben.
Legfeljebb az öreg, túl nagy bokrokat lehet erősen visszavágni. Ennek során a talajszinten lévő legidősebb hajtásokat le kell vágni, hogy a cserjék a fiatal hajtásokkal újra felvehessék természetes növekedési formájukat.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-11

Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!

Április és május a tökéletes időszak a nyáron virágzó cserjék ültetéséhez, ezért most kertészünk elhozta nektek a legjobb tanácsokat, tippeket a nyári cserjékhez!

2024-04-10

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal. Fogadjátok meg kertészünk tanácsait a sarkantyúka ültetésével és gondozásával kapcsolatban!

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-04-04

4 csodálatos virágkombináció áprilisra

Tavaszi virágok - Mutatjuk is, hogy hogyan és miként lehet ezeket a virágokat kombinálni, hogy még lenyűgözőbb legyen az eredmény. Próbáld ki te is!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fapadló

a legismertebb fajtái a következők; hajópadló (párnafákra helyezett, 24 mm vastag, hornyolt... Tovább

funkcionális géprendszer

gyűjtőfogalom, amely azokat a gépeket foglalja össze, amelyek üzeme nem kötődik valamely... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet virág