Az őszi pázsit gondozása – Gyepápolási tippek az őszre szakértőktől, őszi pázsit gondozása tippek

hirdetes

Az őszi pázsit gondozása – Gyepápolási tippek az őszre szakértőktől

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A pázsit nyáron kiszolgál minket: zöld paradicsomot teremt udvarunkban. Most ősszel azonban a mi szerepünk jön el, és nekünk kell egy kicsit extrább törődést biztosítanunk pázsitunknak. Hogyan? Mutatunk néhány tippet az őszi gyep ápolásához, amit egyenesen a legnagyobb szakértőktől lestünk el. Legyen jövőre, és azután is zöldebb a füved, mint a szomszédé!

Őszi pázsit gondozása tippek

Az őszi pázsit gondozása

Sokan nem tudják, de az őszi pázsit gondozása kritikus fontosságú a gyönyörű kert, udvar, előkert fenntartásához. Kicsit meg kell változtatni a szokásokat, a gyepkezelési lépéseket, hogy megfeleljen az új szezonban tanúsított másfajta igényeknek. Mi is másfajta ruhát hordunk ősszel, másmilyen ízeket, illatokat szeretünk ízlelgetni, és érezni. Éppen ezen az alapon a gyep is más gondoskodást igényel. Mégis milyet? Jöjjenek a szakértői tippek az őszi gyepápoláshoz!

Az őszi pázsit öntözése

Amikor őszi pázsitot gondozol, ügyelj nagyon az öntözésre. A száraz, forró nyár mögött a pázsitnak kevesebb italra van szüksége. Bár az öntözés csökkentése elengedhetetlen része az őszi pázsit gondozásának, ne hagyd abba hirtelen az öntözést. Minimális öntözést kell biztosítania egész télen keresztül, kivéve, ha a területen hetente legalább 1 hüvelyk (2,5 cm) csapadék esik.

hirdetes

Az őszi pázsit nyírása

Nyírd tovább! Azt hitted, abbahagyhatod a fűnyírást, amikor a gyerekek visszatérnek az iskolába? Gondold át újra. Addig kell nyírni a füvet, amíg a pázsit nő. Az utolsó, tél előtti fűnyíráskor vágd le a hideg évszakos füvet 2½ hüvelykre (6 cm), a meleg évszakos füvet pedig 1½ és 2 hüvelyk (4-5 cm) közé. Ez az őszi gyep karbantartásának fontos része, ne hagyd ki!

hirdetes

Az őszi pázsit megtakarítás a lehullott falevéltől

A pázsit őszi gondozásához ki kell venni a kerti szerszámokat a tárolóból. A fűre hullott falevelek elég vastagok lehetnek ahhoz, hogy elfojtsák, levegő nélkül hagyják azt. Sokan ilyenkor kezdik el gereblyézni, majd egy rakásba gyűjtve meggyújtani a faleveleket. Egy modernebb technika a mulcsozó fűnyíró használata, ami apró darabokra aprítsa a leveleket, azok pedig így már nem okoznak problémát a gyepen, sőt épp ellenkezőleg! Hagyd ezeket a helyükön, hogy télen át védje és táplálja a pázsitját.

Az őszi pázsit vetése

Ha a hűvös évszakban a fű csupasz vagy foltokban kopasz, akkor ősszel újravethet a gyep karbantartása során, mivel a talaj általában elég meleg a fűmagok csíráztatásához. Szórj megfelelő típusú pázsitmagot azokra a helyekre, ahol segítségre van szüksége. Az új pázsitokhoz az ajánlott mennyiségnek körülbelül a felét használd. Tavasszal töltsd fel a meleg szezon pázsitját, ne az őszi gyepápolás részeként.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2024-02-15

Ezeket a virágokat ültesd tavaszi balkonládádba

A balkonládák tavasszal sem maradhatnak üresen! Milyen virágokat érdemes ültetni a tavaszi balkonládákba? Már mutatjuk is a mi kedvenceinket, amiket idén sem...

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2024-02-06

Ez a 4 legjobb illatú egynyári virág – lassan itt az ideje elkezdened az ültetést

Mutatjuk a legjobb illatú egynyári virágokat, amiket érdemes lesz neked is elültetned idén, ha szeretnél jó illatot kertedben, otthonodban - szakértői cikk.

2024-02-13

Ez az 5 legjobb növény a csirkéknek – ültesd el ezeket te is tavasszal!

A tavasz tökéletes időszaka arra, hogy finom ételeket ültessünk csirkéknek. Mutatunk is egy listát azokról a növényekről, amikért valósággal rajonganak a csirkék.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Mezõkovácsházai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Mezõkovácsháza Hársfa u. 3. 5800 Magyarország Tovább

savas eső

a környezetszennyezés egyik veszedelmes tényezője. Elsősorban a megfelelő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert