Így végezd el Te is az őszi nagytakarítást kerted kapcsán - elengedhetetlen, ha egészséges kertet szeretnél

hirdetes

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

TK, ZH, SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit!

Őszi nagytakarítás

A kert őszi nagytakarítása rendkívül fontos – ezzel készítjük fel majd területünket a téli fagyokra, valamint a következő tavaszi újjászületésére. Ugyanakkor fontos, hogy tudjuk, hogy ennek a takarításnak van néhány elengedhetetlen lépése, melyről nem szabad megfeledkeznünk.


Ahogy beköszöntött a hideg idő, a kertünkben lévő növények is visszahúzódtak – itt az ideje tehát megkezdeni a takarítást, a kert télire való felkészítését. Az őszi nagytakarítás elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon képesek legyünk megőrizni növényeink egészségét, illetve szépségét. De mégis hogyan érdemes ennek neki kezdeni?


Az őszi nagytakarítás főbb lépései


A télre való felkészülés első lépésének talán az mondható, hogy elkezdjük összegyűjteni kertünkben a növények mellé leszúrt támasztékokat, karókat, pálcákat. Ezután tisztítsuk meg őket, töröljük le róluk a növényi és földmaradványokat, majd érdemes őket fertőtleníteni is – ehhez használjunk egy olyan keveréket, mely 2:1 arányban tartalmaz vizet és hipót. Ez azért fontos, mert így könnyedén megszabadulhatunk az esetleges kórokozóktól, melyek megtelepedhettek a karókon az elmúlt időszakban.

hirdetes


A következő lépésként fontos, hogy összeszedd kertedből az összes növényi maradványt – elhalt növényeket, lehullott leveleket, rothadt gyümölcsöket és zöldségeket, illetve minden olyan beteg növényt, amit találsz. Amennyiben valamilyen betegséget fedezünk fel a növénymaradványokon, akkor azokat mindenképpen dobjuk ki vagy égessük azokat el, ugyanakkor az egészséges maradványok komposztálhatók. Abban az esetben, ha a komposztra beteg növényi maradványok kerülnek, akkor ugyanazzal a betegséggel fogjuk a következő időszakban is megfertőzni kertünket.


hirdetes
Ezután érdemes kertünkre egy réteg komposztot, komposztált trágyát vagy más, a célnak megfelelő műtrágyát teríteni – ez elsősorban veteményeseink számára lesz majd létfontosságú. Az is lehetséges, hogy télire olyan ágyásokat takaró növényeket vessünk, melyek majd védeni fogják azt – ez lehet például rozs, lóhere vagy hajdina.


Mikor érdemes elkezdeni kerted felkészítését a télre?


Akkor érdemes belekezdened kerted télire való felkészítésébe, amikor már az egynyári növények nagyobb része az első fagyok hatására elpusztult.

Ugyanakkor még ezelőtt el lehet kezdeni magát a kert tisztogatását, ha úgy látjuk, hogy a növények száradása előrehaladott, már nem díszítik a kertet, nem is teremnek.


A veteményesek télire való felkészítésével segítjük azt, hogy növényeink évről évre egészségesek maradjanak, így sosem szabad megfeledkeznünk az őszi nagytakarításról sem.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-06-01

7 gyakori ok, amiért a muskátli levelei megsárgulnak

Miért sárgul a muskátli levele? Van, ami természetes folyamat és nem kell aggódnunk érte, de létezik olyan sárgulás is, amit orvosolni kell minél gyorsabban.

2023-05-31

Dobd fel a kertedet, készíts csodaszép kerti lámpásokat

Nyaranta elkel néhány olyan apróság, mint az alábbiakban bemutatott lámpások. Olyan kreatív ötleteket mutatunk neked, amik egy fillérbe sem kerülnek!

2023-06-06

A Balaton-felvidék csodaszép eldugott levendulásai- mintha tündérországban járnánk

A balaton-felvidék legszebb levendulásai: a mostani cikkünkben összegyűjtött páratlanul szép, és különleges lila levendulamezők téged is el fognak varázsolni.

2023-06-05

Túlöntözött aloe vera? – itt a megoldás a megmentésére

A túlöntözött aloe vera különböző jeleket mutathat, most összegyűjtöttük nektek az aloe vera növénnyel kapcsolatos legfontosabb információkat és segítő tippeket!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyomorcsavarodás

többnyire idős, nagy testű kutyákban hempergés esetén fordul elő. A gyomor a nyelőcső és a... Tovább

verem

Földbe ásott, hosszanti, árokszerű tárolótér. A különböző termékek és termények v.-be... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet