Így végezd el Te is az őszi nagytakarítást kerted kapcsán - elengedhetetlen, ha egészséges kertet szeretnél

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

TK, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit!

Őszi nagytakarítás

A kert őszi nagytakarítása rendkívül fontos – ezzel készítjük fel majd területünket a téli fagyokra, valamint a következő tavaszi újjászületésére. Ugyanakkor fontos, hogy tudjuk, hogy ennek a takarításnak van néhány elengedhetetlen lépése, melyről nem szabad megfeledkeznünk.


Ahogy beköszöntött a hideg idő, a kertünkben lévő növények is visszahúzódtak – itt az ideje tehát megkezdeni a takarítást, a kert télire való felkészítését. Az őszi nagytakarítás elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon képesek legyünk megőrizni növényeink egészségét, illetve szépségét. De mégis hogyan érdemes ennek neki kezdeni?


Az őszi nagytakarítás főbb lépései


A télre való felkészülés első lépésének talán az mondható, hogy elkezdjük összegyűjteni kertünkben a növények mellé leszúrt támasztékokat, karókat, pálcákat. Ezután tisztítsuk meg őket, töröljük le róluk a növényi és földmaradványokat, majd érdemes őket fertőtleníteni is – ehhez használjunk egy olyan keveréket, mely 2:1 arányban tartalmaz vizet és hipót. Ez azért fontos, mert így könnyedén megszabadulhatunk az esetleges kórokozóktól, melyek megtelepedhettek a karókon az elmúlt időszakban.


A következő lépésként fontos, hogy összeszedd kertedből az összes növényi maradványt – elhalt növényeket, lehullott leveleket, rothadt gyümölcsöket és zöldségeket, illetve minden olyan beteg növényt, amit találsz. Amennyiben valamilyen betegséget fedezünk fel a növénymaradványokon, akkor azokat mindenképpen dobjuk ki vagy égessük azokat el, ugyanakkor az egészséges maradványok komposztálhatók. Abban az esetben, ha a komposztra beteg növényi maradványok kerülnek, akkor ugyanazzal a betegséggel fogjuk a következő időszakban is megfertőzni kertünket.


Ezután érdemes kertünkre egy réteg komposztot, komposztált trágyát vagy más, a célnak megfelelő műtrágyát teríteni – ez elsősorban veteményeseink számára lesz majd létfontosságú. Az is lehetséges, hogy télire olyan ágyásokat takaró növényeket vessünk, melyek majd védeni fogják azt – ez lehet például rozs, lóhere vagy hajdina.


Mikor érdemes elkezdeni kerted felkészítését a télre?


Akkor érdemes belekezdened kerted télire való felkészítésébe, amikor már az egynyári növények nagyobb része az első fagyok hatására elpusztult.

Ugyanakkor még ezelőtt el lehet kezdeni magát a kert tisztogatását, ha úgy látjuk, hogy a növények száradása előrehaladott, már nem díszítik a kertet, nem is teremnek.


A veteményesek télire való felkészítésével segítjük azt, hogy növényeink évről évre egészségesek maradjanak, így sosem szabad megfeledkeznünk az őszi nagytakarításról sem.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-15

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A paradicsom locsolása nem könnyű feladat kánikula idején. Segítünk, hogy a megfelelő paradicsom öntözés segítségével növényeid frissek és zöldek maradjanak.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

emelt szintű halastó

olyan sík vidéki víztározó, amely elsődlegesen halászati célokat szolgál, de magas... Tovább

juhok próbafejése

az anyajuhok által termelt tej mennyiségének pontos megállapítására szolgál, amiből... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet