Őszi magvetés a teljes szezonos termésért

Növények, amelyeknek a magvait ősszel érdemes elvetni

SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Miért hagynánk ugaron az egynyári növények ágyását, ha akár ősszel is bevethetjük azt magvakkal? Nemcsak a növényeken spórolhatunk meg pénzt, de az őszi vetésű növények hamarabb is virágoznak, mint a tavaszi vetésűek. 

Őszi magvetés

Ha kiválasztjuk a régiónkban jól teljesítő virágokat, magágyat készítünk, és ősszel vagy télen a megfelelő időben ültetünk, gyönyörű virágágyásokat hozhatunk létre, amely évről évre gyönyörűen virágzik majd. Ráadásul így tartózkodási helyünk függvényében a szezon végén is ízletes zöldségeket fogyaszthatunk. 


Növények kiválasztása az őszi vetéshez 


Az őszi vetéshez szükséges növények kiválasztása a lakóhelyünktől függ. Mielőtt elkezdenénk, végezzünk kutatást, hogy megtudjuk, mely egynyáriak, évelő növények, vadvirágok és fűfélék teljesítenek jól a mi területünkön! Egyes virágok általában jól teljesítenek a legtöbb területen, és alkalmasak arra, hogy magvaikat ősszel ültessük el. 


Ősszel vethető virágok

 • borzas kúpvirág
 • nefelejcs
 • alcea
 • sarkantyú
 • kolumbin
 • pipacs
 • bugatölcsér
 • lila tölcsérvirág
 • tátika
 • évelő napraforgó
 • török szegfű
 •  

Választhatunk más egynyári és évelő növényeket is attól függően, hogy mennyire könnyedén juthatunk azok magvaihoz. Azok a növények, amelyeknek a vetőmagcsomagon feltüntetett hideg rétegezésre van szükségük, általában jó választások az őszi vetőmagok gyanánt. A magcsomagokon gyakran szerepel, hogy el lehet-e ültetni a magokat ősszel. Számos hideg évszakos növény létezik, amelyeket ősszel is el lehet ültetni a megfelelő éghajlaton. 


Zöldségek, amelyek magvai alkalmasak az őszi vetéshez

 • hagyma
 • fokhagyma
 • saláta
 • leveles zöldek
 • kelbimbó
 • borsó
 • retek
 • mángold


Miután kiválasztottuk a növényeket az őszi vetésre, feltétlenül érdemes jó minőségű magvak vásárlására adni a fejünket. Lehet, hogy ősszel nehéz lesz magokat találni a kertészeti központokban, de online források biztosan elérhetőek lesznek. Ha előre tervezünk, amikor tavaszi vetőmagot vásárolunk, vásároljuk meg a magcsomagokat úgy, olyan mennyiségben, hogy ősszel is elültethessük azokat! Legyünk óvatosak az online vetőmagot árusító magánszemélyekkel, mert előfordulhat, hogy nem azt kapjuk, amit várunk! 


Felkészülés az őszi magvetésre 


Készítsük elő az ágyást, mint bármely ültetéskor! Válasszunk napos helyet, és szükség esetén távolítsuk el a füvet és a gyomokat! Ez megtehető nyáron szolarizálással vagy gyomirtó szerrel történő permetezéssel. 


Gereblyézzük le az elhalt füvet, gazt és sziklákat! Kéziszerszámmal vagy talajművelővel lazíthatjuk egy kicsit a talajt, de jobb, ha nem zavarjuk túl mélyen a talajt, különben kitörnek a gyomok. 


Tegyünk a tetejére egy réteg komposztot, és készen is állunk a magok elültetésére! 


Egyes magoknak fényre van szükségük a csírázáshoz, másoknak pedig sötétségre. A vetéshez kövessük a vetőmagcsomagon található utasításokat! 


Ha vadvirágoskertet tervezünk indítani, keverjük össze a magokat homokkal, és szórjuk szét az ültetési területen! Erősítsük meg a magokat a talajban úgy, hogy végigsétálunk a területen! 


Mikor vessünk el az őszi magvakat? 


Ha olyan területen élünk, ahol hideg telek vannak, ne vessük el a magokat csak fagy után! Azt akarjuk, hogy a magvak télen megpihenjenek és tavasszal keljenek ki. A túl korai őszi ültetés hatására a magvak növekedésnek indulhatnak, majd a hideg idő beköszöntével a palánták elfagyhatnak. Ha korán észleljük a kikelt palántát, feltétlenül takarjuk be talajtakaróval! 


Meleg-téli helyeken a legjobb a vetést közvetlenül az esős évszak előtt időzíteni, általában késő ősz vagy tél környékén. Tavasszal a palántáknak ki kell kelniük, hogy hamarosan színekkel és finom ízekkel kápráztathassanak el bennünket.

Forrás: gardeningknowhow.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-15

5+1 érdekesség, amit nem tudtál a tavirózsáról

Fedezz fel lenyűgöző érdekességeket a tavirózsákról! Tudj meg többet a Hévízi-tó különleges virágairól, a fehér tündérrózsák sorsáról és sok más meglepetésről!

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-08

Sokan itt rontják el: Ezért nem szabad visszametszeni az elnyílt tulipánokat!

Sokan elrontják, és levágják az elnyílott tulipánok levelét, ezzel pedig súlyos hibát követnek el, mutatjuk miért. Így gondozd a tulipánokat elnyílásuk után!

2024-04-09

Ezeket a szobanövényeidet kell most kivinned

Itt a tavasz, a jó idő, az idő, amikor a természet is életre kell. Itt az ideje, hogy szobanövényeidet is kividd a napsütésre. Ezeket a szobanövényeket vidd ki!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

intron

főként az eukarióták sejtjeiben levő DNS-nek (dezoxiribonukleinsav) azok a néhány száz... Tovább

bőrizomtömlő

különböző férgek mozgásszerve. Külső rétege hámra és irhára tagolódik, alatta van a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert virág virágtermesztés