Őszi magvetés a teljes szezonos termésért

hirdetes

Növények, amelyeknek a magvait ősszel érdemes elvetni

SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Miért hagynánk ugaron az egynyári növények ágyását, ha akár ősszel is bevethetjük azt magvakkal? Nemcsak a növényeken spórolhatunk meg pénzt, de az őszi vetésű növények hamarabb is virágoznak, mint a tavaszi vetésűek. 

Őszi magvetés

Ha kiválasztjuk a régiónkban jól teljesítő virágokat, magágyat készítünk, és ősszel vagy télen a megfelelő időben ültetünk, gyönyörű virágágyásokat hozhatunk létre, amely évről évre gyönyörűen virágzik majd. Ráadásul így tartózkodási helyünk függvényében a szezon végén is ízletes zöldségeket fogyaszthatunk. 


Növények kiválasztása az őszi vetéshez 


Az őszi vetéshez szükséges növények kiválasztása a lakóhelyünktől függ. Mielőtt elkezdenénk, végezzünk kutatást, hogy megtudjuk, mely egynyáriak, évelő növények, vadvirágok és fűfélék teljesítenek jól a mi területünkön! Egyes virágok általában jól teljesítenek a legtöbb területen, és alkalmasak arra, hogy magvaikat ősszel ültessük el. 


Ősszel vethető virágok

 • borzas kúpvirág
 • nefelejcs
 • alcea
 • sarkantyú
 • kolumbin
 • pipacs
 • bugatölcsér
 • lila tölcsérvirág
 • tátika
 • évelő napraforgó
 • török szegfű
 •  

Választhatunk más egynyári és évelő növényeket is attól függően, hogy mennyire könnyedén juthatunk azok magvaihoz. Azok a növények, amelyeknek a vetőmagcsomagon feltüntetett hideg rétegezésre van szükségük, általában jó választások az őszi vetőmagok gyanánt. A magcsomagokon gyakran szerepel, hogy el lehet-e ültetni a magokat ősszel. Számos hideg évszakos növény létezik, amelyeket ősszel is el lehet ültetni a megfelelő éghajlaton. 

hirdetes


Zöldségek, amelyek magvai alkalmasak az őszi vetéshez

 • hagyma
 • fokhagyma
 • saláta
 • leveles zöldek
 • kelbimbó
 • borsó
 • retek
 • mángold


Miután kiválasztottuk a növényeket az őszi vetésre, feltétlenül érdemes jó minőségű magvak vásárlására adni a fejünket. Lehet, hogy ősszel nehéz lesz magokat találni a kertészeti központokban, de online források biztosan elérhetőek lesznek. Ha előre tervezünk, amikor tavaszi vetőmagot vásárolunk, vásároljuk meg a magcsomagokat úgy, olyan mennyiségben, hogy ősszel is elültethessük azokat! Legyünk óvatosak az online vetőmagot árusító magánszemélyekkel, mert előfordulhat, hogy nem azt kapjuk, amit várunk! 


Felkészülés az őszi magvetésre 


Készítsük elő az ágyást, mint bármely ültetéskor! Válasszunk napos helyet, és szükség esetén távolítsuk el a füvet és a gyomokat! Ez megtehető nyáron szolarizálással vagy gyomirtó szerrel történő permetezéssel. 


hirdetes
Gereblyézzük le az elhalt füvet, gazt és sziklákat! Kéziszerszámmal vagy talajművelővel lazíthatjuk egy kicsit a talajt, de jobb, ha nem zavarjuk túl mélyen a talajt, különben kitörnek a gyomok. 


Tegyünk a tetejére egy réteg komposztot, és készen is állunk a magok elültetésére! 


Egyes magoknak fényre van szükségük a csírázáshoz, másoknak pedig sötétségre. A vetéshez kövessük a vetőmagcsomagon található utasításokat! 


Ha vadvirágoskertet tervezünk indítani, keverjük össze a magokat homokkal, és szórjuk szét az ültetési területen! Erősítsük meg a magokat a talajban úgy, hogy végigsétálunk a területen! 


Mikor vessünk el az őszi magvakat? 


Ha olyan területen élünk, ahol hideg telek vannak, ne vessük el a magokat csak fagy után! Azt akarjuk, hogy a magvak télen megpihenjenek és tavasszal keljenek ki. A túl korai őszi ültetés hatására a magvak növekedésnek indulhatnak, majd a hideg idő beköszöntével a palánták elfagyhatnak. Ha korán észleljük a kikelt palántát, feltétlenül takarjuk be talajtakaróval! 


Meleg-téli helyeken a legjobb a vetést közvetlenül az esős évszak előtt időzíteni, általában késő ősz vagy tél környékén. Tavasszal a palántáknak ki kell kelniük, hogy hamarosan színekkel és finom ízekkel kápráztathassanak el bennünket.

Forrás: gardeningknowhow.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-02-03

Márciusi kerti előkészületek a veteményeskert számára

Márciusi kerti munkák, beleértve az elvetendő magvakat és a betakarítandó növényeket: mert itt az idő a kerti tevékenykedéshez, amit annyira vártunk mindannyian!

2023-02-03

Így ültesd át a boltban vásárolt cserepes koriandered – hosszabb ideig fog élni!

Tippek a boltban vásárolt koriander termesztéséhez és annak hosszabb életben tartásához. Használd ezt a technikát, hogy több termést hozzon neked a koriandered.

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-31

6 ok, amiért a nárciszhagymáid nem virágoznak- és a megoldás

Nárciszhagyma nem virágzik, mi a megoldás? Több oka is lehet annak, ha a nárciszhagymák nem virágoznak, mutatjuk mik azok, és hogy mit tudsz tenni ellene!

2023-01-31

A nárcisz gondozása- 5 fontos tudnivaló a nárcisz megfelelő ápolásához

Bentre vagy kintre szeretnél nárciszt ültetni? Igazából mindegyig, néhány fontos információt mindenképpen tudnod kell a nárciszok gondozásával kapcsolatban.

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

brucellózis (brucellosis)

a szm., a kiskérődzők és a sertés brucellózisának van a legnagyobb gyak. jelentősége.... Tovább

urbanizálódás (városiasodás)

egyik megnyilvánulása a városi települések kialakulása és az ezt kísérő... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert virág virágtermesztés