Mit tegyünk ősszel a kertben? Ezeket ne hagyd ki!

hirdetes

Őszi kertészkedési tippek: a mi kertünktől a tiédig

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

őszi kertészkedés

2. Tervezzük meg a zöldségkertet


Kezd el az előre tervezést és az ültetést a téli növények számára, hogy biztosítsa a kiváló betakarítást. Nagyon sok zöldség van, amit ősszel el lehet ültetni. Április elejére próbáljon minden káposztát bevinni, például a káposztát, a kelkáposztát, az ázsiai zöldeket, a brokkolit és a karfiolt. Vegyen ki egy levelet a Botanikus Kert téli terméséből a Kiscsírák Konyhakerthez, amely tartalmaz céklát, babot, brokkolit, koriandert, káposztát, zellert, édesköményt, karalábé, salátát, paszternákot, hó- és cukorborsót, ezüstrépa, répa , újhagyma és fehérrépa.

3. Műtrágyázni


Válassz egy jól kiegyensúlyozott műtrágyát – olyat, amely egyenlő arányban tartalmaz nitrogént, foszfort és káliumot, és kalciumot tartalmaz. Ez arra ösztönzi a növényi sejteket, hogy megvastagodjanak, így a növény ellenállóbbá válik a gombákkal és betegségekkel szemben a hideg és nedves tél során. A dél-ausztráliai botanikus kertek Neutrog biológiai műtrágyákat használnak, amelyek tele vannak hasznos mikrobákkal, amelyeket a talaj és a növények imádni fognak.

hirdetes

4. Vigyázz a pázsitra


Az ősz ideális arra, hogy a pázsit felépüljön a forró és száraz nyárból, és felkészítse a nedvesebb és hidegebb hónapokra. Jó alkalom a gyep trágyázására, de ideális esetben alacsonyabb nitrogéntartalmú műtrágyát szeretne, mint amit tavasszal és nyáron használ. Az egyenletesebben kiegyensúlyozott nitrogén-, foszfor- és káliumműtrágya segít helyreállítani a sérült területeket az új növekedés elősegítésével. Elősegíti az új gyökérnövekedést is, mielőtt a talaj hőmérséklete csökkenne, így a pázsit a következő tavaszra kiindulópontot ad. Rendszeresen távolítsa el a lehullott leveleket a pázsitról, mivel ezek megfosztják a pázsit fényétől, elhalnak, és barna foltokat hoznak létre.

5. Koncentráljunk a rózsákra

hirdetes


A rózsaimádók számára a kora ősz a trágyázás ideje, hogy rózsái megfelelő mennyiségű készlettel rendelkezzenek az utolsó foltos őszi öblítéshez.

6. Giliszták ideje


A giliszta annak a jele, hogy a talaj termékeny. Ha szerves anyagokat, például leveleket és tehéntrágyát ad a kertje talajába, magához vonzza a gilisztákat, így nem kell többet hozzáadnia a kerthez. A szerves anyagokkal vonzott férgek tápanyagokat adnak hozzá öntvényeikből, és alagutakká alakulnak.

7. Töltsd fel a komposztot


Az évnek ebben az időszakában sok levélanyag keletkezik – miért ne használnád fel ezzel a levelek komposztját?
Hagyományosan a cserepes keverékek szerves részét képezte a „tölgylevélpenész”, de újabban felváltja a „kókuszrost”, amely a kókuszdió héjából, vagy porrá tört, jól komposztált fenyőkéregből származik.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Medallon Premium

Totális gyomirtó szer, évelő és magról kelő gyomnövények ellen.Hatóanyag: 480 g/l ... Tovább

ló (Equus caballus)

a lófélék (Equidae) családjába tartozó háziállatunk. Feltételezik, hogy egyetlen vad... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert