Mit tegyünk ősszel a kertben? Ezeket ne hagyd ki!

Őszi kertészkedési tippek: a mi kertünktől a tiédig

ZH, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az ősz az év különleges időszaka sok kertész számára. A kertek tele vannak gyümölcsökkel és zöldségekkel, és a kerted talaja továbbra is elég meleg lesz ahhoz, hogy tavaszi hagymákat, köztük nárciszt, tulipánt és krókuszt ültess.

őszi kertészkedés

Őszi feladatok a kertben


Annak érdekében, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a szezonból, tippeket osztunk meg a talaj egészségével, a virágszegélyek karbantartásával, az érzékszerveket élénkítő növények kiválasztásával és még sok mással kapcsolatban.
A szezon kezdete a gyümölcs és zöldség betakarításáról, valamint hagymák és magvak elültetéséről szól, amíg a talaj még meleg és puha.


Most itt az ideje, hogy átállj a veteményesbe vagy a zöldségesbe, hogy összeszedd, amit lehet a nyári termés utolsó terméséből (cukkini, paradicsom, saláták, uborka és futóbab), és ellenőrizd az almát, körtét, tököt és póréhagymát. majdnem készen áll a betakarításra.
A szívós egynyári magvak (cerinthes, ammi, scabiosa és búzavirág) lehetőséget adnak a vetésre. Hagymák (tulipánok, krókuszok és nárciszok) cserépbe vagy virágszegélybe is ültethetők. Az őszi ültetés és vetés különösen jól működik enyhébb éghajlaton.
Amikor a levelek hullani kezdenek, és az ősz közepére vagy későre indulunk, érdemes felgereblyézni a gyepet, beborítani gyapjúval a puha növényeket és cserjéket, és előkészíteni a talajt a tavaszi zöldségültetésre (erről bővebben lentebb olvashat).

Mit tegyünk ősszel a kertben? – 7 feladat, amit ne felejts el!

1. Ültetés, ültetés, ültetés


Az ősz az év ideális időszaka az ültetésre – különösen fák, cserjék és évelők –, mivel a levegő hőmérséklete lehűlt, a talaj még mindig meleg, és remélhetőleg hullott egy kis csapadék a talaj nedvességtartalmának növelésére.

Először is figyelembe kell venni a talaj állapotát, és elvégezni a szükséges talajjavításokat, például szerves anyagok, például komposzt, féregöntvények vagy talajjavító szerek keverését. Érdemes szervetlen talajjavító szereket is beletenni. Például gipszet hozzáadásával, ha agyagos talajai vannak. Ezek a módosítások elősegítik, hogy a tápanyagok jobban hozzáférhetők legyenek a növények számára, és javuljon a levegőztetés és a víz megtartása. Lehet, hogy meg kell nézni a talaj pH-értékét is – ideális esetben azt szeretnénk, ha a pH 6 és 7 között lenne. Ha a talaj meleg és nedves, az új telepítések jó gyökérnövekedést hoznak létre, mielőtt télen lelassulnának. Kora tavasszal újra meglátod az előnyeit, amikor az ősszel ültetett növényeknek volt idejük megtelepedni és csodálatos új növekedést mutatni a következő nyári meleg előtt.

Az ősz a legalkalmasabb időszak a cserjék vagy fák átültetésének megkezdésére, ha árnyékos vagy napos helyről kell áthelyezni őket, és kiváló időszak az új növények dugványokról történő szaporítására is. Vegyünk 10 cm-es dugványokat keményfából, például rozmaringból és öbölből, vagy olyan őshonos növényekből, mint a banksias, a grevillea és a tengerparti rozmaring. Távolítsuk el az alsó leveleket, mártsuk a dugványokat a megfelelő keményfa hormonporba (vagy mézbe, ha úgy tetszik), és öntsük kis tartályokba, szabadon kifolyó virágcserépbe. Tartsuk a dugványokat nedvesen, és óvja őket a közvetlen napfénytől és a széltől – használhat dróttal alátámasztott műanyag zacskót. Tavaszra a gyökeres dugványoknak készen kell állniuk a cserepesre.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

laktáció (tejelés, tejtermelés)

—>idegrendszeri és hormonális befolyás alatt álló élettani folyamat. Az —>ellést... Tovább

lucerna (Medicago)

a pillangósok családjához tartozó nemzetség. Hatvan-egynéhány tagja közül nálunk mintegy... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert