Ezt tedd ősszel a gyeppel, hogy tavasszal kizöldelljen!

hirdetes

Őszi gyepápolás – 5 szakértői tipp a fű karbantartásához

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON


Ezzel az alapvető tanáccsal megtudhatod, hogyan ápold a pázsitot ősszel! Az őszi gyepápolás olyasvalami, amit gyakran figyelmen kívül hagynak, amikor az időjárás megváltozik, így kevésbé vonzó a szabadban való tartózkodás, de a jó gyakorlatok nagy változást hozhatnak télen, és különösen kora tavasszal, amikor zölddel és sűrűvé szeretnéd tenni a pázsitot.
 

őszi gyepápolás

Őszi gyepápolás


Szeretnél minél szebb gyepet tavaszra? Akkor bizony nem szabad megfeledkezned az őszi gyepápolásról! Az őszi gyepápolást azonban nem csak a tavaszi gondolatokkal szabad elvégezni. Ez a tökéletes alkalom arra is, hogy felkutassuk és megelőzzük a gyakori gyepproblémákat, például a fűben lévő foltokat. És bár lehet, hogy most nem kezelhetünk minden problémát, később elkezdhetjük előkészíteni a terepet a gyepjavításhoz.

Itt összegyűjtöttük a legkiválóbb szakértők tanácsait az őszi gyepápolással kapcsolatban, hogy a Te füved is egészségesen telelhessen.

ŐSZI GYEP ÁPOLÁSA


Mindannyian vétkesek vagyunk néhány alapvető hibában, amikor az őszi gyepápolásról van szó, mielőtt a fű elalszik télre. Így kerülhetjük el őket!

1. VESD MEG A GYEPET


A pázsit kora ősszel történő vetése elősegítheti, hogy a pázsit a következő tavasszal zöld és vastag legyen. A fűmagnak ahhoz, hogy jól megtelepedjen, megfelelő mennyiségű melegre, fényre, vízre, magelosztásra és a talajjal való jó érintkezésre van szüksége. Általánosságban elmondható, hogy ez azt jelenti, hogy március és október között bármikor belefér, de a szeptember az aranyhónap ennek a fontos kerti munkának a elvégzésére.

hirdetes
Ahogy ősszel rövidülnek a nappalok, a fű elkezd nyugalmi időszakába lépni, és a vonuló madarak hazafelé indulnak, ami azt jelenti, hogy kevesebben vannak a környéken, hogy felfalják a frissen kiszórt magvakat.


Az őszi vetés két kategóriába sorolható: a fűmag első ültetése és a gyep őszi vetése.


Amikor új pázsitot vetünk, Ideális esetben a talajnak nedvesnek, melegnek és puhának kell lennie, ezért okosan válassz időt rá, és várd meg, amíg tisztességes csapadék esik, és amikor az időjárás mérsékelt lesz. Jól készítsd elő a magágyat az évelő gyomok megszabadításával, a kemény, csomós területek feltörésével és a nagy kövek eltávolításával.

Forgasd meg a talajt, hogy bejusson egy kis oxigént, és ha a talaj különösen szegény vagy homokos, akkor áss bele egy kis korhadt szerves anyagot. Táposítsd a területet szilárd talajjal, és hagyd néhány hétig leülepedni. Ha nagy területet vetünk be, osszuk fel részekre a kerti vesszőkkel rögzített zsinór segítségével, majd vessük egyenletesen a dobozon feltüntetett arányban. Enyhén gereblyézd be a vetőmagot a talajba, és öntözd meg finoman a lehető legfinomabb permettel, nehogy tócsák keletkezzenek, amelyek elárasztják a magokat és csomósodást okoznak.

hirdetes


Végre, maradj távol a fűtől! Adj lehetőséget a magoknak, hogy megfelelően megtelepedjenek, eső nélkül rendszeresen öntözve.


A leggyorsabb módja annak, hogy újraéleszd meglévő pázsitod, ha túlvetést hajtasz végre. Az Overseeding egy fiatalító gyepkezelés, amely a szikesítés vagy a levegőztetés mellett is alkalmazható. Ez nemcsak a pázsit minőségét javítja, hanem a csupasz foltokat is helyrehozza, és szívósabbá teszi a gyepet azáltal, hogy növeli az árnyékot, a szárazságtűrést és a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.

Kattints a következő oldalra, ha tudni szeretnéd, mit tehetsz most azért, hogy a gyeped tavasszal minden eddiginél szebben zöldelljen!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-04

Így juthatnak busás támogatáshoz a gazdák - Segítség a gabonaválságban

A magyar mezőgazdaság számára elérhetővé vált egy kamattámogatással segíti a gazdálkodókat az ukrán gabonaválság miatti piaci nehézségek kezelésében.

2023-10-03

5 Októberi fesztivál a Balatonon, amelyek felturbózzák az utószezonos programokat!

Az őszi hónapok nem csak a falevelek gyönyörű színeiben pompáznak a Balaton körül, hanem számos izgalmas fesztivál is várja a látogatókat az utószezonban!

2023-10-03

Itt van az őszi metszési időszak: Ezeket a metszési hibákat kerüld el!

Az őszi metszés kritikus időszak a kert gondozásában, amely meghatározza a növények fejlődését a következő évszakokban - kerüld el ezeket a metszési hibákat!

2023-10-03

Tulipánok kombinálása más növényekkel: Így alkosd meg a tökéletes tavaszi kerted még ősszel

Milyen növényekkel, virágokkal érdemes társítani a tulipánokat? Hova és mikor érdemes őket ültetni a legszebb tavaszi mesekert érdekében? Mutatjuk a választ!

2023-10-03

Ezeket a tipikus tulipánhagyma ültetési hibákat sokan elkövetik ősszel

Mikor kell ültetni ősszel a tulipánokat, mennyire mélyre kell őket ültetni a földbe, milyen távol egymástól, mennyit kell locsolni, kell egyáltalán locsolni?

2023-10-03

Imádod a Horrorokat? Akkor Ezt a 6 Horrorfilmes Helyszínt Imádni Fogod!

Most azoknak a filmeseknek és horror rajongóknak állítunk össze egy listát, akiknek az ijesztő filmek keltik fel a fantáziáját. Horrorfilmes helyszínek itt!

2023-10-03

Ezeket az őszi virágokat tedd a muskátli helyett az ablakba

Mire beköszönt az ősz, sokszor az ablakok tele vannak elhalt virágokkal és barnuló, elhasznált növényekkel. Ilyen virágokat tehetsz ősszel az ablakba!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

véna (gyűjtőér, visszér, vivőér)

A ->vér a szív felé, ill. a szívbe szállító ér. A kisvérkörben a v. oxigénes vért, a... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerrõl szóló 2006. évi LXXXVIII. törvény végrehajtásának szabályairól

Az itt közzétett, szám és kihirdetési idõpont nélküli rendelet még nem lépett hatályba,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet