Meddig kell füvet nyírnunk ősszel? Ekkor kezd a teleltetést!

hirdetes

Mikor kell abbahagyni a fűnyírást ősszel? A szakértők elmagyarázzák, miért olyan fontos a helyes megoldás

ZH, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Tudd meg, mikor kell abbahagyni a fűnyírást ősszel, és miért olyan fontos a megfelelő időzítés és a fűhossz beállítása.

fűnyírás ősszel

Mikor hagyjuk abba a fűnyírást a tél előtt?

Most, hogy beköszöntött az ősz, sok kertész szeretné majd egy évre eltenni a fűnyírót, és egy kis szünetet tartani a folyamatos gyepápolásban – különösen azok, akik hűvösebb éghajlaton élnek, és sokan azt kérdezik: „Mikor érdemes abbahagyni a fűnyírást ősszel? 

Sajnos azok számára, akik a kertgondozásból jól megérdemelt pihenésre vágynak, az őszi pázsit gondozása az egyik legfontosabb év végi feladat, amelyet nem szabad megkerülni, ha dús füvet szeretnének az új évben – ide tartozik az őszi fűnyírás is.

A szakértők elmagyarázzák, hogy mikor érdemes abbahagyni a fűnyírást ősszel, hogy bárhol is éljen, pontosan tudja időzíteni.

MIKOR SZABAD ABBAHAGYNI A FŰNYÍRÁST ŐSSZEL?

Amellett, hogy tudjuk, mikor kell abbahagyni a pázsit öntözését ősszel, annak ismerete, hogy ősszel mikor kell abbahagyni a fűnyírást, közvetlen hatással lehet a következő évi fű növekedésére. Az, hogy az adott évre mikor hagyjuk abba a fű nyírását, a helyi éghajlattól és a fű típusától függ. Szerencsére van néhány módja annak, hogy megmondjuk, hogy itt a legjobb idő abbahagyni a kaszálást.

Talajhőmérséklet: 

Ha tudjuk, hogy hűvös vagy meleg évszakos fű van, az befolyásolja, hogy mikor kell abbahagyni a fűnyírást. A hűvös évszakban a fű addig nem nyugszik, amíg a talaj hőmérséklete el nem éri a körülbelül 7 fokot. A meleg évszak füvei viszont 12 fokhoz közelebbi talajhőmérsékleten érik el nyugalmi állapotukat. Kerüld az alvó fű nyírását, és törekedj arra, hogy a nyugalmi fázist megelőző napokban vagy hetekben nyírd.

hirdetes

Helyi fagyok: 

Ha a világ hidegebb részein élsz, és lelkes kertész vagy, érdemes feljegyezned, hogy minden év végén mikor várhatók az első fagyok. A legtöbb őszi gyepápolást, például a fűnyírást, a pázsit őszi átvetését és a pázsit levegőztetését a helyi fagyok beállta és a talaj megfagyása előtt kell elvégezni.

Általános szabály, hogy október és november között érdemes leállítani a fűnyírást. Ahogy az időjárás hűvösebbé és gyakran nedvesebbé válik, nyírd le a pázsitot körülbelül két-két és fél hüvelykre, és tartsd ezt a magasságot, amíg a növekedés meg nem áll. 

MIÉRT KELL TOVÁBB NYÍRNI A GYEPET ŐSZEL IS?

Számos előnnyel jár, ha ősz végén rövidre nyírjuk a pázsitot, és úgy megy át a télbe. A pázsit leválasztásától a fű téli védelméig, a fű rövid tartása elősegíti, hogy a következő évben a gyep zöld és sűrű lesz.

hirdetes

Fontos azonban, hogy az év utolsó nyírását helyesen végezzük el, ha el akarjuk kerülni, hogy visszafordíthatatlan károkat okozzunk a fűben. Ha túl rövidre nyírjuk a pázsitot, vagy éppen ellenkezőleg, túl hosszúra hagyjuk a füvet, az egyébként tökéletesen ápolt pázsit számos téli betegségre érzékeny.

Ha túl hosszúra vagy szelídítetlenül hagyjuk a pázsitot a téli hónapokban, nagy az esélye annak, hogy a kései nedvességet csapnak fel a talaj mellett, ami penészesedést és betegségeket okoz. Ha azonban ősszel túl rövidre nyírjuk a füvet, az gyengébb növényhez vezethet. A nyugalmi időszakban túl rövid fű nem lesz képes elegendő energiát biztosítani ahhoz, hogy túlélje a fagyokat, vagy a következő tavasszal olyan könnyen növekedést produkáljon, mint a fotoszintézisért. Az eredmény foltos, egyenetlen fűnövekedés lehet, és hely marad a mohának vagy a gyomoknak, amelyektől nehéznek bizonyulhat megszabadulni.

Ha a pázsit foltok áldozatává válik, érdemes megtanulni, mi a túlvetés, és hogyan trágyázzuk meg a gyepet, hogy az őszi hónapokban helyreálljon a pázsit.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hosszúgyapjas húsjuhok

Angliában a helyi fajták nemesítésével állították elő hús hasznosítású fajtákat. A... Tovább

kockázat

a mezőgazdasági termelés folyamán előre nem ismerhető, bizonytalansági tényező, amely az... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés