Te ne legyél az a kertész, aki elhanyagolja ezeket a feladatokat az ősz megjöttével, hanem légy résen és ne felejtsd el őket, mutatjuk, mire kell figyelned!

hirdetes

8 dolog, amit sok kertész elfelejt megtenni az ősz kezdetén

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az ősz az egyik legfontosabb időszak a kertészeti munkák során. Ahogy a nyár lassan átadja a helyét az őszi hűvösnek, számos teendő merül fel a kertben, amelyeket sok kertész sajnos könnyen elfelejt vagy figyelmen kívül hagy. Ezek a teendők azonban kulcsfontosságúak a kert egészségének megőrzése és a jövő évi növények jó kondícióban való megjelenése szempontjából. Ebben a cikkben sorra vesszük azokat a fontos lépéseket, amelyeket sok kertész ősz elején elfelejt megtenni, és megmutatjuk, miért éppen ezek olyan kritikusak.

őszi munkák a kertben

1. A levélgereblyézés elhanyagolása

Az őszi hónapokban a fák és cserjék lombjai megváltoznak és lehullanak. Sok kertész hajlamos figyelmen kívül hagyni ezeket a lehullott leveleket, amelyek a kert talaján maradva károsíthatják a növényeket. A nedvesség és a kórokozók melegágyává válhatnak, így érdemes időnként összegyűjteni és eltávolítani őket a talajról.

2. Elmulasztott permetezés

Az őszi hónapokban a kártevők és betegségek még mindig aktívak lehetnek. Sok kertész tévesen azt gondolja, hogy ezek a problémák télen megszűnnek, és elmulasztja az őszi permetezést. Azonban a megfelelő időben végzett permetezés segíthet megelőzni a tavaszi hónapokban bekövetkező problémákat. Használjon megfelelő rovarirtó és fungicid szereket a növények védelmében.

3. Komposztálás elhanyagolása

Az őszi lombhullás és a növényi maradványok remek alapanyagot jelentenek a komposztáláshoz. Sok kertész azonban egyszerűen elhagyja ezeket a maradványokat a kertben, és nem használja fel őket komposzt készítésére. A komposzt kiváló tápanyagforrás a talaj számára, és segít megőrizni annak szerkezetét és nedvességtartalmát.

hirdetes

4. Növények ritkításának elmulasztása

Az őszi hónapok ideálisak a növények ritkítására is. Sok növény cseréjét vagy ritkítását ősszel érdemes elvégezni, mivel ekkor könnyebben láthatók a növények szerkezeti jellemzői, és elkerülhető a túlzsúfoltság. Ez lehetővé teszi a megfelelő távolság megtartását a növények között, javítva a levegőáramlást és csökkentve a betegségek terjedését.

5. Téliesítés elhanyagolása

hirdetes

Az őszi hónapokban a növényeknek fel kell készülniük a hidegebb téli időszakra. Ezt sok kertész sajnos elmulasztja megtenni. A növények védelme érdekében mulcsozzuk be a talajt, védjük a fiatal hajtásokat és csemetéket szél és hideg ellen, és szükség esetén védjük a növényeket fagyok ellen.

6. Esővízgyűjtés figyelmen kívül hagyása

Az őszi esők remek lehetőséget nyújtanak az esővízgyűjtésre. Azonban sokan elfelejtik telepíteni az esővízgyűjtőket vagy kihasználni ezt a lehetőséget. Az őszi esővíz felhasználása locsolásra vagy későbbi öntözésre csökkentheti a vízszámlát és környezetbarát megoldást jelenthet.

7. Helytelen metszés vagy elhagyott metszés

Az őszi hónapokban számos növényt megfelelően le kell metszeni vagy alakítani, hogy azok egészségesen fejlődhessenek a következő évben. A metszés elmulasztása vagy helytelen metszési technikák alkalmazása azonban károsíthatja a növényeket és ronthatja az esztétikai megjelenésüket.

8. Veteményeskertek elhanyagolása

Az őszi hónapokban a veteményeskerteket is gondosan fel kell készíteni a téli időszakra. A régi növényi maradékokat távolítsuk el, ássuk át a talajt, és gondoskodjunk a megfelelő tápanyag utánpótlásról.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Mv 500 (Mv 502)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes. A kalászkapelyva nem, vagy... Tovább

PR36P85 (X 1012 K)

Kukorica Cél: szemes, siló Leírás:Hímvirágzása közepes, a kalászkapelyva alapja nem vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek