Minden az őszi előültetésről - tudj meg róla most Te is mindent

hirdetes

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Szélesi Ferenc
Hasznos tanácsok az őszi előültetéshez

Hogyan kell előültetni?

A magok őszi előültetése egyszerű feladat. Keress egy ágyást, aminek a talaja jó vízelvezetésű, és ami tavasszal várhatóan minél több napfényt kap majd. Ügyelj rá, hogy ne olyan helyre ültesd a magokat, ahol az állóvíz összegyűlhet kertedben. Ősszel takaríts el minden kerti hulladékot az ágyásokból és azok körül (falevelek, növénydarabok, stb.), és dolgozz bele némi friss komposztot a talajba.

A leveleket az épp érlelődő komposzthalmodra is rádobhatod, ha egészséges fákról hullottak le. Ezen kívül el is zsákolhatod őket téli talajtakarónak. Miután a hőmérséklet fagypont alá csökken, de mielőtt még a talaj megfagyna, ültesd el a magokat az ágyásba az ideális mélységükben. Öntözd meg alaposan az ágyásokat, majd takard le őket 3-5cm-nyi szalmával vagy feldarabolt levelekkel.

hirdetes

A talajtakaró segíteni fog, hogy a talaj ne olvadjon fel, ha az időjárás enyhébbre fordul. Ha a téli időjárás kellően hűvös volt (és persze a takaró is segít valamennyit), a magok már kora tavasszal elkezdenek majd kibújni az ágyásokból. Ez után már a szokott módon gondozhatod őket.

hirdetes

Milyen növényeket lehet előültetni ősszel?

Minden hidegtűrő zöldséget előültethetsz. Érdemes kifejezetten olyan növényeket válogatni, amelyeknek stratifikációra (tehát több hónapnyi fagyott, téli talajra) van szükségük, vagy olyanokat, amelyeket kora tavaszi ültetésre szánnak. Előültethető például a cékla, a brokkoli, a fejes káposzta, a sárgarépa, a karfiol, a kel, a póréhagyma, a mustár, a vöröshagyma, a borsó, a retek és a spenót is – ez persze csupán néhány példa.

Ezeken kívül megpróbálhatsz előültetni néhány kevésbé hidegtűrő növényt is, úgymint a paradicsomot, a babot, a kukoricát és a tököt is, habár ezekkel kevesebb sikerélményre számíthatsz. Az ilyen zöldségeket sokkal jobb ötlet házon belül elültetni, mert melegebb talajra van szükségük a csírázáshoz, és hosszabb növekedési időszakra, hogy teljesen kifejlődhessenek.

Ha van néhány növény a kertedben, amelyek évről-évre maguktól felbukkannak, akkor ezek magvaival is kísérletezhetsz. A zöldségek mellett számos évelő és egynyári virág, és fás szárú fűszer is előültethető az ősz folyamán. Próbáld ki a kasvirágot (Echinacea), a borzas kúpvirágot, a csillagfürtöt, az orvosi körömvirágot vagy a mákot.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában