Minden az őszi előültetésről - tudj meg róla most Te is mindent

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Szélesi Ferenc Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Kertészként bizonyára te is gyakran tűnődsz el azon, hogy hogyan biztosíthatod a legjobb körülményeket növényeid számára. Azonban míg sokan csupán a csírák kihajtása után gondolkodnak ezen, valójában már az ültetés maga is döntő pont lehet egy növény életében. Bizonyára te is olvastad már, hogy bizonyos növényeket ősszel is el lehet (vagy ilyenkor kell) ültetni, hogy erősebben, fejlettebben és egészségesebben vághassanak neki tavasszal a következő szezonnak. Lássuk tehát, hogy mi fán terem az előültetés!

Hasznos tanácsok az őszi előültetéshez

Mi az az előültetés?

Előültetés alatt lényegében a növénymagok őszi elültetését értjük. Amikor a természetben a növények magvai a földre potyognak, általában nem hajtanak ki azonnal. E helyett egész télen a talajban várnak, hogy tavasszal, amikor az idő újra felmelegedik, kicsírázhassanak és növekedni kezdhessenek. Bizonyos növények magvainak kifejezetten jót tesz, míg mások egyenesen igénylik, hogy néhány fagyos hónapot tölthessenek a talajban, mielőtt tavasszal kicsíráznának.

Ezt stratifikációnak, azaz rétegződésnek nevezzük. A stratifikáció hatására egyes magok természetesen életre kelnek majd, miután a téli hideget leváltja a tavasz melegebb időjárása. Számos ehetős termésű haszonnövény és virág is elültethető ősszel, és sokuknak kifejezetten jót is tesz, ha már ekkor a talajba kerülnek a magvaik. A magok őszi ültetése hűvösebb éghajlatokon a leghasznosabb, ahol a talaj folyamatosan fagyott marad a téli hónapok során.

Ahol a talaj rendszeresen lefagy és felenged télen, ott fennáll a veszélye, hogy a magok kicsírázhatnak egy melegebb időszakban, mielőtt beköszöntene a tavasz. Ezeket a csírákat egy újabb fagy könnyedén elpusztíthatja. Vannak, akik inkább hónapokra hűtőbe helyezik a magokat, hogy ne kelljen tartaniuk az enyhébb téli napoktól.

Miért érdemes előültetni?

Az ősszel elültetett és átteleltetett magok hamarabb kicsíráznak majd tavasszal, jobban hozzászoknak a természetes körülményeikhez. Általánosabban egészségesebb palántákká fejlődnek ki. Mivel a csírázási folyamat természetes körülmények között történik, nem pedig mesterséges helyen (csíráztató, üvegház, stb.), a palánták tudni fogják, hogy mikor érdemes előbújniuk a talajból (kivéve persze, ha a tél során gyakran váltogatják egymást a hidegebb és enyhébb időszakok, ami összezavarhatja őket).

Az előültetett, átteleltetett magok palántái rögtön a kibújásuk után találkoznak majd az elemekkel, és hamarabb hozzá is szoknak majd természetes környezetükhöz. Ezzel szemben a házon belül, vagy melegházban kicsíráztatott palánták nem tapasztalnak semmilyen drasztikus változást a rendelkezésre álló napfényben, vízben vagy a hőmérsékletben, amíg ki nem helyezik őket a szabadba.

Ezért van szükség rá, hogy kiszoktassuk őket, mielőtt végleges helyükre kerülnének az ágyásokban (vagy egy kinti növénytartóban), ahol eső, szél, közvetlen napfény és hűvös hőmérsékletek érik majd őket. Ha egy növényt nem szoktatnak hozzá a kinti körülményekhez, akkor a kiültetés stresszes élmény lesz számára, és ezzel drasztikusan lelassulhat vagy akár meg is állhat a fejlődése.

Az őszi előültetés megelőzi ezt a problémát, és lehetővé teszi a növények számára, hogy a természettel szinkronban fejlődhessenek. Az ősszel elültetett magok továbbá általában hamarabb is csíráznak majd ki, mint a tavasszal elültetettek, így hamarabb szüretelhetsz majd róluk. Nézzük, hogy kell elvégeznünk az őszi előültetést, a következő oldalon ezt fogom elmondani!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

274/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

A Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal létrehozásáról és mûködésérõl szóló rendelet. ... Tovább

csírás gabona

a megdőlt, esetleg renden fekvő gabona — főleg a rozs — magja esős időben... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés