Ezek az egynyáriak fogják szebbé tenni kertedet az ősz közeledtével

Milyen növények fogják kertünket díszíteni ősszel – ismerd meg az őszi egynyáriakat!

TK, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Bársonyvirág

Díszcsalán


Vethetjük magról, de dugványozással sikeresebbek lehetünk, amennyiben díszcsalánt szeretnénk kertünkben nevelni – ezt pedig akár ősszel is elvégezhetjük. 


Ehhez nem kell mást csinálnunk, mint levágnunk egy 10-15 centiméteres hajtást a növényről, majd leszedni annak alsó leveleit, azt vízbe állítani. Amennyiben már kellő gyökér áll rendelkezésünkre, akkor érdemes cserépbe átültetni.


A díszcsalán elsősorban leveleivel díszít, viszont az rendkívül változatos lehet, ugyanis számos hibrid fajtáját tartjuk számon. Nevelésével kapcsolatban fontos tudnunk, hogy sose ültessük őket tűző napra, ugyanis az a növényt csúnyán megégetheti – válasszunk számára világosabb, de félárnyékos területet. Mindenképpen öntözd őket rendszeresen.


Bársonyvirág


A bársonyvirág magjait érdemes kora ősszel, szeptember-október környékén gyűjtenünk, melyeket majd áprilisban-májusban fontos elvetnünk – ebben az esetben késleltethetjük kisebb mértékben virágzását. Amennyiben megtalálható kertünkben, akkor októberben el szokta szórni magjait, ebben az esetben viszont már márciusban nyílik.


Virágzása során rendkívül széppé képes varázsolni környezetét, de emellett hasznos növénynek is számít, ugyanis sok kártevő nem szereti, őket könnyedén távol tartja kertünktől. Megközelítőleg 15-90 centiméteresre nő meg, színe kapcsán pedig szinte az összes árnyalatban megtalálható.


Több nemesített fajtával is rendelkezik, melyek között vannak kisebb, de nagyobb méretűek is. Példának okáért az apró bársonyvirág kis növésű, szinte teljesen igénytelen, általában aranysárga virágokat hoz, még ezzel szemben a nagyvirágú bársonyvirág nevéből adódóan sokkal nagyobb méretű virágokkal rendelkezik – átlagosan 30 – 90 centiméteresekkel. Utóbbi nagyon nagy és nehéz, így könnyedén letörhetnek virágfejei, ezért esetében fontos, hogy védett helyre ültessük.


Vannak köztük folyamatosan virágzó példányok is, ezek a tripolid hibridek, melyek teljesen sterilnek számítanak – kétféle növény hibridjeként tartjuk őket számon.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-15

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A paradicsom locsolása nem könnyű feladat kánikula idején. Segítünk, hogy a megfelelő paradicsom öntözés segítségével növényeid frissek és zöldek maradjanak.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lódi here (ladino here, óriáslevelű fehér here, Trifoli-um repens f. giganteum [Lagr.])

a pillangósok családjába tartozik; a Milánó melletti Lodiban vonták termesztésbe. Hasonlít a... Tovább

higroszkóposság

a talajoknak az a tulajdonsága, hogy száraz állapotukban a levegőből is képesek nedvességet... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert Kertészet