Őszi dekoráció sütőtökkel

hirdetes

Készüljünk együtt Halloweenre! – De mikor kezdjünk el díszíteni a sütőtökökkel?

ZH

A hűvösebb őszi hónapok közeledtével a Halloween ünneplésére vágyók azt kérdezik, mikor kell kitenni a sütőtököt az ünnepekre. Bár szubjektív, hogy mikor kezdjük el az őszi díszítést, a friss sütőtök mulandó dolog, ezért fontos tudni, hogy mikor kell kitenni, hogy Halloweenig kitartson, hogy takarékoskodjunk a hulladékkal, és ügyeljünk arra, hogy az őszi veranda ötletei jól nézzenek ki október 31-én.

sütőtök díszítés

Őszi dekorálás sütőtökkel


Ki ne imádná a ház dekorálását, és ősszel sem kell lemondanunk a szebbnél-szebb dekorációkról, hiszen megannyi őszi szín kavalkádját hozhatjuk létre lakásunkban és a verandán egyaránt. De mikorra érdemes időzíteni az élő sütőtökös díszítést, hogy az pompáson mutasson még október 31.-én is? Itt megnéztük, hogy mikor érdemes elkezdeni a sütőtök őszi és halloweeni szezonra való kihelyezését, hogy elkezdhessük az őszi díszítést.
 

Mikor tegyük ki a sütőtököt halloweeni díszítésnek?


Akár magunk termesztünk tököt vagy egyszerűen csak boltból vásároljuk meg, a legjobb, ha faragni szeretnénk, egy héten belül kiválasztjuk a sütőtököket. Érdemes azonban emlékezni arra, hogy a sütőtök hosszabb ideig tart faragatlanul, mint a faragva.
 

Mikor rakjuk ki az egész tököt?


Az egész sütőtök általában körülbelül két-három hónapig eláll hűvösebb hőmérsékleten, például a fedett verandán. Ha a sütőtököket egy fedett helyen hagyjuk, ahol keringetett a levegő, akkor a gyümölcs jól fog kinézni a szezon végéig. Ha nem tervezzük faragni a tököt, és inkább az egyszerű, faragatlan sütőtökötleteket választjuk, például a sütőtök festését, akkor már szeptember közepén kirakhatjuk a sütőtököt egy egyszerű őszi dekor ötletért. Ha a szezon későbbi szakaszában faragatlan sütőtököt teszünk ki, fontold meg a sütőtök későbbi felhasználását, ahelyett, hogy megsemmisítenéd. Ha a sütőtök még friss, használd étkezéshez vagy sütéshez, vagy aprítsd fel a sütőtököt, és add a vadon élő állatoknak táplálékul a hidegebb hónapokban.

hirdetes


 

Mikor tegyük ki a faragott tököt?


Ha azonban sütőtök faragását tervezzük, akkor sokkal későbbre kell hagyni a sütőtök kirakását. Bár egy általános Halloween-trend, a faragott sütőtök általában legfeljebb egy hétig tart, néha hosszabb ideig, ha hidegebb az éghajlat. A faragott sütőtök gyorsabban megbarnul és rothad, mint az egész sütőtök, mivel gyorsabban veszít nedvességből és oxidálódik. A legjobb, ha a faragott tököt a verandán néhány nappal Halloween előtt tesszük ki. 
 

Ha gyertyát teszünk a sütőtökhöz, ne feledjök, hogy a forró láng felgyorsítja a rothadási folyamatot, kiszárítja a tököt, és gyors zsugorodást okoz. Ha meg szeretnénk gyújtani a sütőtököt, fontoljuk meg az elemmel működő lámpát, vagy oltsd el a sütőtököt Halloween előtti napon.

Használjunk inkább hamis sütőtököt


Ha aggódsz amiatt, hogy a friss sütőtök tartós legyen az őszi és a halloween-szezonban, fontold meg hamis sütőtökök használatát az őszi hangulat érdekében, gond nélkül és pazarlás nélkül. A hamis sütőtök bármikor kikerülhet, és több lehetőséget kínál a formák és színek tekintetében a változatos, réteges megjelenés érdekében a verandán vagy a kertben. Emiatt valódi és hamis tököt is keverhet, hogy megerősítse a tökhalmot anélkül, hogy évente sok friss sütőtök vásárlása többletköltségeibe kerülnél. Sőt, a hamis sütőtök nem vonzza a kártevőket és a vadon élő állatokat a bejárati ajtóhoz, így kockázat nélkül egész szezonban kívül maradhat otthonán.

hirdetes
 

Mennyi ideig marad friss a sütőtök?


A faragatlan tököt két-három hónapig a verandán hagyhatjuk, mielőtt rothadni kezd, mindaddig, amíg védve van a szélsőséges hőtől vagy hidegtől. Ha a tököt a verandán hagyjuk, győződjünk meg arról, hogy le van fedve, esőtől védve, és jó levegőkeringésű helyre kell helyezni.


Hogyan hosszabítsuk meg a sütőtök életét?


Van néhány módszer a sütőtök élettartamának meghosszabbítására, mint például annak biztosítása, hogy ne faragjuk túl korán, egészséges, érett sütőtököt szedjünk, amely még nem kezdett el rothadásnak indulni a szőlőn, és tartsuk távol a kártevőket – különösen akkor, ha kint tartjuk. Faragott sütőtök esetében fontold meg a szabadon lévő hús növényi olajjal való bedörzsölését, hogy lelassítsd az oxidációs folyamatot és késleltesd a rothadást.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-12-07

Hogyan öntözzünk karácsonyfát – szakértői tippek kivágott és gyökeres fákhoz

A karácsonyfa megfelelő öntözése elengedhetetlen, ha azt szeretnénk, hogy a szezon során a legjobban nézzen ki végig a fánk. Ez azonban a fa típusától függ!

2022-12-07

A Tokaj-Hegyalja Egyetem nem mindennapi borász képzéssel került fel a világtérképre

A Tokaj-Hegyalja Egyetem hallgatói a világ egyik legkülönlegesebb borvidékének gyakorlati tudását sajátíthatják el a sárospataki campuson borászképzés folyik.

2022-12-05

Karácsonyi gyümölcskenyér recept – egy hét után is puha!

A gyümölcskenyérnek igazán megvan az ünnepi hangulata, elkészítése pedig roppant egyszerű: az aszaltgyümölcsöket pedig kedvre variálhatod benne!

2022-11-30

Irány a Balaton Szilveszterkor is! Mutatjuk a legjobb balatoni szilveszteri és újév köszöntő programokat!

A szilveszteri buli kérdése mindig nagy dilemma, és az év utolsó napját mindig szeretnénk különlegessé varázsolni. Szilveszterezz idén a balatoni programokon!

2022-11-30

Legszebb adventi vásárok a Balaton partján

Jó hír a Balaton rajongói számára, hogy nem kell lemondaniuk a különleges karácsonyi hangulatról a Balaton partján sem! A legszebb balatoni adventi vásárok

2022-11-30

Különleges programok decemberre a Balaton partján – adventi vásárok, mikulásozás, Luca bál

Összegyűjtöttük a legizgalmasabb programokat decemberre a Balaton környékén, hogy az év utolsó hónapját se kelljen a magyar tenger nélkül töltenünk!

2022-12-07

5 legjobb program decemberre, ha elkerülnénk a zsúfolt adventi vásárokat!

Ugyan ebben az évben visszafogottabb ünnepségeket és karácsonyi készülődést a fővárosban is, így is akad bőven hely, ahol hangolódhatunk az ünnepekre.

2022-12-07

Alternatív karácsonyfa ötletek - Egyedi ötletek alternatív karácsonyfadíszekhez

A karácsonyfa minden bizonnyal nálatok is az ünnep középpontjában szokott elhelyezkedni, de vannak olyan helyzetek, amikor mást használnánk élő fenyő helyett

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Mezõgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont

Kutatóintézet A Kutatóközpontot (MBK) 1989-ben alapította a Földmûvelésügyi Minisztérium... Tovább

Gyomirtó Racer

Széles hatásspektrumú gyomirtó szer kétszikűek ellen, jelentős mellékhatással a fűféle... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Ünnep