Őszi dekoráció sütőtökkel

Készüljünk együtt Halloweenre! – De mikor kezdjünk el díszíteni a sütőtökökkel?

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A hűvösebb őszi hónapok közeledtével a Halloween ünneplésére vágyók azt kérdezik, mikor kell kitenni a sütőtököt az ünnepekre. Bár szubjektív, hogy mikor kezdjük el az őszi díszítést, a friss sütőtök mulandó dolog, ezért fontos tudni, hogy mikor kell kitenni, hogy Halloweenig kitartson, hogy takarékoskodjunk a hulladékkal, és ügyeljünk arra, hogy az őszi veranda ötletei jól nézzenek ki október 31-én.

sütőtök díszítés

Őszi dekorálás sütőtökkel


Ki ne imádná a ház dekorálását, és ősszel sem kell lemondanunk a szebbnél-szebb dekorációkról, hiszen megannyi őszi szín kavalkádját hozhatjuk létre lakásunkban és a verandán egyaránt. De mikorra érdemes időzíteni az élő sütőtökös díszítést, hogy az pompáson mutasson még október 31.-én is? Itt megnéztük, hogy mikor érdemes elkezdeni a sütőtök őszi és halloweeni szezonra való kihelyezését, hogy elkezdhessük az őszi díszítést.
 

Mikor tegyük ki a sütőtököt halloweeni díszítésnek?


Akár magunk termesztünk tököt vagy egyszerűen csak boltból vásároljuk meg, a legjobb, ha faragni szeretnénk, egy héten belül kiválasztjuk a sütőtököket. Érdemes azonban emlékezni arra, hogy a sütőtök hosszabb ideig tart faragatlanul, mint a faragva.
 

Mikor rakjuk ki az egész tököt?


Az egész sütőtök általában körülbelül két-három hónapig eláll hűvösebb hőmérsékleten, például a fedett verandán. Ha a sütőtököket egy fedett helyen hagyjuk, ahol keringetett a levegő, akkor a gyümölcs jól fog kinézni a szezon végéig. Ha nem tervezzük faragni a tököt, és inkább az egyszerű, faragatlan sütőtökötleteket választjuk, például a sütőtök festését, akkor már szeptember közepén kirakhatjuk a sütőtököt egy egyszerű őszi dekor ötletért. Ha a szezon későbbi szakaszában faragatlan sütőtököt teszünk ki, fontold meg a sütőtök későbbi felhasználását, ahelyett, hogy megsemmisítenéd. Ha a sütőtök még friss, használd étkezéshez vagy sütéshez, vagy aprítsd fel a sütőtököt, és add a vadon élő állatoknak táplálékul a hidegebb hónapokban.


 

Mikor tegyük ki a faragott tököt?


Ha azonban sütőtök faragását tervezzük, akkor sokkal későbbre kell hagyni a sütőtök kirakását. Bár egy általános Halloween-trend, a faragott sütőtök általában legfeljebb egy hétig tart, néha hosszabb ideig, ha hidegebb az éghajlat. A faragott sütőtök gyorsabban megbarnul és rothad, mint az egész sütőtök, mivel gyorsabban veszít nedvességből és oxidálódik. A legjobb, ha a faragott tököt a verandán néhány nappal Halloween előtt tesszük ki. 
 

Ha gyertyát teszünk a sütőtökhöz, ne feledjök, hogy a forró láng felgyorsítja a rothadási folyamatot, kiszárítja a tököt, és gyors zsugorodást okoz. Ha meg szeretnénk gyújtani a sütőtököt, fontoljuk meg az elemmel működő lámpát, vagy oltsd el a sütőtököt Halloween előtti napon.

Használjunk inkább hamis sütőtököt


Ha aggódsz amiatt, hogy a friss sütőtök tartós legyen az őszi és a halloween-szezonban, fontold meg hamis sütőtökök használatát az őszi hangulat érdekében, gond nélkül és pazarlás nélkül. A hamis sütőtök bármikor kikerülhet, és több lehetőséget kínál a formák és színek tekintetében a változatos, réteges megjelenés érdekében a verandán vagy a kertben. Emiatt valódi és hamis tököt is keverhet, hogy megerősítse a tökhalmot anélkül, hogy évente sok friss sütőtök vásárlása többletköltségeibe kerülnél. Sőt, a hamis sütőtök nem vonzza a kártevőket és a vadon élő állatokat a bejárati ajtóhoz, így kockázat nélkül egész szezonban kívül maradhat otthonán.
 

Mennyi ideig marad friss a sütőtök?


A faragatlan tököt két-három hónapig a verandán hagyhatjuk, mielőtt rothadni kezd, mindaddig, amíg védve van a szélsőséges hőtől vagy hidegtől. Ha a tököt a verandán hagyjuk, győződjünk meg arról, hogy le van fedve, esőtől védve, és jó levegőkeringésű helyre kell helyezni.


Hogyan hosszabítsuk meg a sütőtök életét?


Van néhány módszer a sütőtök élettartamának meghosszabbítására, mint például annak biztosítása, hogy ne faragjuk túl korán, egészséges, érett sütőtököt szedjünk, amely még nem kezdett el rothadásnak indulni a szőlőn, és tartsuk távol a kártevőket – különösen akkor, ha kint tartjuk. Faragott sütőtök esetében fontold meg a szabadon lévő hús növényi olajjal való bedörzsölését, hogy lelassítsd az oxidációs folyamatot és késleltesd a rothadást.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-26

Készítsd el az olaszok húsvéti kalácsát, a colombat!

Idén húsvétkor szeretnél valami extrán jó kalácsot csinálni, ami eltér a hagyományostól? Akkor készítsd el a colombat, az olaszok húsvéti kalácsát, imádni fogod!

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-02-05

Igazi mesevilág: Ezek Európa legszebb virágfesztiváljai 2024 tavaszán

Mutatjuk Európa legszebb virágfesztiváljait 2024 tavaszára. Te hallottál mer ezekről a nagyszabású rendezvényekről? Meseszépek, mi választani sem tudnánk!

2024-01-19

A fehér tündérrózsa lett az év vadvirága

Az Év Vadvirága szavazás győztese a fehér tündérrózsa lett. A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség jobban megismerje a hazánkban élő ritka növényfajokat.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyanta

különböző növényekben, de főleg a fenyőkben képződő, vízben nem oldódó, sűrűn... Tovább

89/2008. (VII. 18.) FVM rendelet

A növényvédõ szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezésérõl,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Ünnep