Ültessünk krumplit ősszel!

Ültessünk burgonyát ősszel a késői betakarítás érdekében

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sok konyhában megtalálható a burgonya, egy keményítőtartalmú gumó, amely számos étel elkészítésére alkalmas. A saját burgonyatermesztés biztosítja ezeknek a hosszan tartó burgonyáknak a bioellátását.


 

burgonya ültetés

Burgonya ültetése ősszel

A burgonya őszi termesztése gyakran előnyösebb a forró nyárral rendelkező területeken, mivel hűvös évszaknak számít. Kíváncsi vagy, milyen későn ültethetsz burgonyát? A válasz a növekedési zónától függ. A burgonyagumók 15 -21 Celsius fok hőmérsékleten fejlődnek a legjobban.


Jól nőnek kora tavasszal és késő ősszel, amikor a hőmérséklet nem túl meleg. Vannak korai, középső és késői fajták. Válassz késői fajtát az optimális termelés érdekében az őszi vetési helyzetekben.

Hogyan ültessünk burgonyát ősszel? - Mikor kell ültetni az őszi burgonyát?

A késői burgonya jól használható téli tárolásra. E fajták ültetésére a legjobb idő körülbelül 110 nappal az első várható fagy előtt, ami egyes régiókban már júliusban is lehet. A gumók képződése lelassul vagy leáll, ha a talaj hőmérséklete 26,7 C-fok. Az őszi burgonya ültetése gyakran nagyobb termést eredményez, mint a korai vagy középszezon fajták, és keményítőtartalmuk is magasabb.

A laza vályogtól a homokos talajig előnyös a burgonyatermesztés. A burgonyát konténerekben is lehet termeszteni, és sok megvásárolható vagy elkészíthető. 

Késői burgonyatermesztés

A megfelelő gumófajta kiválasztása biztosítja a maximális termést. Az ősszel jól teljesítő fajták:

 • Butte- Barna héjú keményítős 
 • Desiree- Rózsa héjú, sárga húsú 
 • Genesee- Klasszikus fehér burgonya német 
 • Butterball- krémes sárga hús 
 • Katahdin- Hosszan eltartható fehér burgonya 
 • Snowden- Kicsi fehér, tökéletes burgonya chipshez 
 • Russet Burbank- nagy klasszikus rozsda, száraz, lisztes húsú 
 • Piros Pontiac- Nagy gumók vörös héjjal és fehér, viaszos húsú 
 • Lehigh- Sárga burgonya kemény hússal 
 • Kennebec- Nagy barna héjú gumó 
 • Elba- Szilárd, fehér, kerek burgonya 
 • Bintje- Hosszú tárolású sárga spund 
 • All Blue- Mélylila vörös héja és húsa 
 • French Fingerling - Hosszú, keskeny gumók 
 • Ír Cobbler - Öröklött közepes burgonya 
 • Rózsafenyő Alma - Rózsás ujjal sárga hússal 
 • Green Mountain - Klasszikus sütőburgonya 
 • Amarosa - Kívül-belül rózsaszín

Tippek a burgonya termesztéséhez 

A burgonyának nem sok bátorításra van szüksége a növekedéshez. Válassz kemény palánta burgonyát. A zacskón kék címkével kell rendelkeznie, amely azt jelzi, hogy a burgonya átment az ellenőrzésen.

Vágj minden vetőburgonyát darabokra. Egy közepes méretű burgonyát 4 részre kell vágni, míg egy nagy burgonyát 6 darabra kell szétválasztani. Győződj meg arról, hogy minden darabon van legalább 1 szem vagy növekvő csomó. A burgonya darabolása után a darabokat meleg, párás helyen tároljuk, hogy a vágott szélek meggyógyuljanak.

Ültess minden darabot előkészített talajba egymástól 30 cm távolságra. Fedd be a darabokat 10,16 cm-es talajjal. Ahogy látod a növény leveleit, emeld meg a talajt, hogy elősegítsed a gyökerek és a gumók kialakulását. A helyet egyenletesen kell öntözni. A fiatal gumókat bárhol finoman lehet betakarítani. Amikor a növény elpusztul, ideje bevinni a teljes betakarítást. Hagyjuk ülni egy napig árnyékos helyen, hogy megkeményítsük a bőrét, és 4,4 C-fokon tároljuk.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-05

A paprikanövények trágyázása a bőséges betakarítás érdekében

Ez a titka a bőséges paprika termésnek, mutatjuk a legfontosabb tippeket és tanácsokat, amik segítenek neked is a legjobb paprika elérésében idén nyáron!

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-05

Így metszd meg a paprikádat, mint egy profi

A paprika metszésének trükkjeit osztjuk most meg veletek: így metszd meg a paprikádat, mint egy profi kertész, a paprikád pedig meg fogja hálálni bő terméssel!

2024-06-05

Paprika betakarítása: mikor és hogyan szedjük a paprikát?

Hogyan és mikor kell betakarítani a paprikát? A mostani cikkünkben választ kapsz erre a kérdésre és tanácsokat is a paprika felhasználáshoz a konyhában!

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kísérleti elrendezés

növénytermesztés kísérletekben a parcellák és a parcellákon vizsgált kezelések valamilyen... Tovább

onkológia

a —>daganatokkal kapcsolatos kérdésekkel (kórfejl. kóroktan, gyógykezelés stb.)... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés Zöldség