Ősszel a legjobb fát ültetni! Milyen fát érdemes ültetni ősszel? Ősszel fát ültetni milyet érdemes?

hirdetes

Ősszel a legjobb fát ültetni! Milyen fát érdemes ültetni ősszel?

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az ősz jó időszak a fák ültetésére? Jobb, ha elhiszed. Sok szakértő úgy véli, hogy az ősz az év legjobb időszaka a faültetésre. Ez azt jelenti, hogy sok különböző fát lehet ültetni ősszel. Ha kíváncsi vagy, milyen fákat lehet ültetni ősszel, olvasd tovább cikkünket!

Ősszel fát ültetni milyet érdemes?

Miért érdemes ősszel fát ültetni?

Kétségtelen, hogy a faültetés legjobb évszaka a tavasz és az ősz. Míg a tavaszi ültetés sok fánál működik, néhány jó okunk van arra, hogy várjunk, és ősszel fákat ültessünk. Egyrészt az őszi hőmérséklet a mérsékelttől a hidegig terjed, és télen még hűvösebbé válik. Ez azt jelenti, hogy az átültetett fák nem szembesülnek az extrém hő okozta stresszel a talajban töltött első hónapokban. Ezen kívül a tipikus őszi időjárás esős, és a természetes öntözés elősegíti a fák és a cserjék erős gyökérrendszerének kialakulását. Ősszel a gyökérfejlesztés a legfontosabb, mivel a levegő hűvösebb, mint a talaj, ami gátolja a lombkorona növekedését. Ősszel érdemes bizonyos típusú fákat elültetni, úgyhogy kapd elő te is az ásót, hiszen közeleg az egyik kedvenc, tarka levelekkel díszített hónapunk!

hirdetes

Mikor érdemes fát ültetni ősszel?

Szinte minden fa jól teljesít őszi átültetéskor. Az ideális átültetési időpont augusztus közepe és október közepe között van, miközben a jelenlegi fákon még mindig vannak levelek az ágakon. Ha késő őszig vársz az ültetéssel, megnő a növény meghibásodásának esélye. Ideális esetben azt a jó, ha az új fáknak körülbelül hat hétig enyhe idő lenne, hogy gyökeret eresszen, mielőtt a talaj megfagy. Október vége felé az időjárás gyorsan leeshet, ami megakadályozza, hogy a fák gyökerei jól induljanak.

Milyen fát érdemes ültetni ősszel?

Az ősszel ültethető fák listája végtelen, de mindenkinek megvan a kedvence. Íme a mi személyes ajánlásaink:

hirdetes
  • Vadgesztenyefa: Ezeket a fenséges fákat a kora ősszel lehulló magokból ültethetjük el. Áztasd őket 24 órán át, mielőtt közvetlenül a talaj felszíne alá ültetnéd.
  • Juhar: Több tucatféle juhar közül választhatsz. Vedd figyelembe a fa méreteit, illetve levelinek méreteid, számolni kell ültetéskor már a lombhullással. 
  • Hárs: Ez egy olyan fa, amely ősszel különösen jól ültethetünk. Ahogy nőnek és érnek, ősszel a legvonzóbbak, csodálatos arany őszi lombozatukkal.
  • Lucfenyő és fenyő: A legtöbb örökzöld fa ősszel ültetve teljesít a legjobban. A luc és a fenyő is azok közé a fák közé tartozik, amelyeket ősszel ültethet. Hidegtűrők, és szegény talajú hideg területeken is jól fejlődnek.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

A Balaton télen is mesés, ezek a legjobb balatoni programok télen

A Balatont télen is érdemes megnézni, hiszen számos remek program van ebben az évszakban is a Balaton környékén, összegyűjtöttük most nektek a kedvenceinket!

2023-12-05

7 hangulatos és izgalmas téli program Erdélyben

Készülj fel egy varázslatos téli kalandra Erdélyben, ahol a hóba borult kastélyok, síparadicsomok, karácsonyi vásárok és egyedi élmények sokasága vár téged!

2023-12-05

Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

Amikor gólyákkal találkozunk télen, fontos megértenünk, hogyan segíthetünk nekik, és mikor hagyjuk őket békén. Ezt kell tenni ha télen gólyát látunk itthon!

2023-12-05

A kínai hibiszkusz teleltetése: ezekkel a tippekkel túléli a telet!

A kínai hibiszkusz fagyérzékeny növény, ezért fontos, hogy időben megkezdjük a teleltetését, mégpedig ezekkel a tippekkel, így biztosan sikerül a teleltetés!!

2023-12-07

7 Előny, amit egy influencer együttműködés adhat szállodádnak

Ebben a cikkben részletezünk 7 olyan előnyt, amit egy influencer együttműködés képes nyújtani szállodádnak, segítve azt a siker és láthatóság felé vezető úton.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

véna (gyűjtőér, visszér, vivőér)

A ->vér a szív felé, ill. a szívbe szállító ér. A kisvérkörben a v. oxigénes vért, a... Tovább

dér

a 0°C alatti hőmérsékletű felületeken a légköri párából kicsapódó, apró... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert növény