Az Osiria rózsa termesztése, az Osiria rózsa gondozása

Vörös és fehér színben pompázik az Osiria rózsa – Minden a termesztéséről

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ha szereted a rózsákat, akkor ez a cikk neked íródott (ha nem szereted, akkor most meg fogod szeretni), bemutatjuk a világ egyik legszebb rózsafajtáját, amit te magad is termeszthetsz a kertedben, ismerkedj meg az Osiria rózsával! 

Ismerd meg az Osiria rózsát

Azok a csodálatos rózsák!

Szerintem a világ leggyönyörűbb virágai az orchideák és a rózsák – ezzel természetesen lehet vitatkozni, de biztos vagyok benne, hogy rengetegen fognak velem egyetérteni. A rózsák különleges, nagyjából 200 fajt tartunk számon a világon, melyeknek többsége az északi félgömbön, leginkább a mérsékelt égöv alatt található. A botanikai rózsafajok hajtásai tüskések, szőrösek, ritkán kopaszak.

A fajok különlegessége, hogy könnyen kereszteződnek egymással, ez viszont nagyon megnehezíti az elkülönítésüket. A rózsák gyönyörűek, illatosak, szokták a virágok királynőjének és a szerelem jelképének is nevezni őket. Hihetetlen, de még a rózsák között is vannak olyanok, amik kitűnnek a „tömegből”, ilyen például a halfeti rózsa, amiről korábban írtunk, és ilyen a vörös szirmairól és fehér közepéről felismerhető Osiria rózsa, amivel most ismerkedhettek meg! 

Az Osiria rózsa szépsége egyedülálló

Gyorsan le kell szögeznem, hogy az internet világában sajnos kételkednünk kell sok mindenben, így az Osiria rózsa szépségében is. Történt néhány évvel ezelőtt, hogy felkapták ezt a különleges rózsafajtát, és készítettek majd közzé is tettek pár manipulált fotót róla. A képek szerkesztését túltolták, sokkal kontrasztosabbnak állították be a rózsát, mint amilyen valójában – vakítóan fehérnek mutatták a belsejét, a szirmokat pedig természetellenesen vörösnek és bársonyosnak. Az igazság az, hogy az Osiria rózsa a valóságban nem ennyire hangsúlyos, viszont akkor is egyedi és meseszép! 

Az Osiria egy hibrid tearózsafajta, Reimer Kordes, német nemesítőnek köszönhetjük, ő állította elő a növényt 1978-ban. Az Osiria illata mámorító, vörös-fehér színösszeállítása pedig tökéletessé varázsolja. További érdekessége, hogy egyre szebbé válik, ahogy idősödik, termeszteni lehet kiskertünkben, de oda kell figyelnünk pár dologra! 

Az Osiria rózsa termesztése

Az Osiria eléggé érzékeny a kórokozókra, főleg a lisztharmatra, erre mindenképpen ügyelnünk kell. Kora tavasszal és ősszel ültethetjük, mindenképpen napos helyet válasszunk számára. A rózsa jó vízelvezetésű, enyhén agyagos talajban érzi magát a legjobban. Az öntözésre kell még fokozottan odafigyelni, szárazabb időszakban gondoskodjunk a megfelelő vízellátásról, emellett kéthetente érdemes elvégezni a tápoldatozást is, így szebben és bőségesebben fog virágozni.

Ősz végén a töveket vágjuk vissza, csak 3-4 erősebb ágat hagyjunk meg, 4-5 szemmel és magasan kupacoljuk fel. Az Osiria rózsa májustól egészen októberig virágozhat, metszéssel (elszáradt növényi részek levágása) szinte folyamatos virágzást érhetünk el. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Bos namadicus falconer

az ázsiai szarvasmarha-fajták ősének tekintett, valaha Indiában honos vadtulok elnevezése.... Tovább

öklendezés

a —>hányáshoz hasonló jelenség, de a hányinger ellenére nem ürül gyomortartalom. Tovább

Tovább a lexikonra
virág