Így alakítsd ki kertedet, hogy Te is támogasd az őshonos növény- és álltvilágot

hirdetes

Így add vissza kertedet az őshonos növényeknek

TK, SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Habár egy szépen karbantartott gyep igazán csinos megjelenést kölcsönözhet bármilyen teleknek, sok otthontulajdonos dönt a természetesebb stílusok mellett. Egyre többen alakítják ki úgy udvaraikat, hogy ne csak mutatósak legyenek, hanem a környék őshonos növény- és élővilágát is támogathassák ezzel.

Természetes kert

A gyep felszámolása az őshonos növények javára


Akár a fűnyírást unod már, akár csak több beporzót szeretnél birtokodra csalogatni a vadvirágokkal, nem te lennél az első, akinek megfordult ez a fejében. Az élőhelyek kialakítása, pontosabban újjáépítése egy elterjedt és izgalmas projekt, hiszen a temérdek virágzó bokor, fa és fűféle szinte végtelen kombinációt kínál.


Első lépésként ehhez persze el kell távolítani a füvesített részt birtokodról. Persze nem muszáj az összes gyeptől megszabadulni, ezért gondolkodj el rajta, hogy mennyit szeretnél megőrizni, és mekkora részt vagy hajlandó visszaadni a természetnek. Ez a módszer főleg azokon a területeken előnyös, ahol gyakoriak a szárazságok.


A gyep felszámolása többféle módszerrel is történhet. Használhatsz például rotakapát, vagy valamilyen vegyianyagot, amivel kiirthatod a füvet kerted bizonyos részeiből. Miután a gyep eltűnt, dolgozd meg a talajt, majd teríts szét rajta egy vastag réteg komposztot. Mindeközben már elkezdhetsz gondolkodni rajta, hogy milyen növényeket szeretnél ültetni majd kitakarított helyekre.

hirdetes


Mit ültess új kertedbe?


Amikor őshonos növényekkel tervezed beültetni kertedet, fontos, hogy kreatívan gondolkodj. A különböző típusú, méretű és formájú növények nem csupán egy változatos élőhelyet alkotnak majd, hanem vizuálisan is izgalmasabbá varázsolják majd kertedet. A füvek, fák, bokrok és virágok sokasága számtalan helyi állatot és rovart vonz majd kertedbe.


A növények kiválasztásakor fontos szem előtt tartani néhány kritikus szempontot. Először is győződj meg róla, hogy a választott évelő növények kibírják-e az otthonodra jellemző téli hideget (ehhez az USDA-besorolást érdemes megnézni – hazánkra a 6-7-es zónák jellemzők, így minimum ilyen hidegtűrésű növényekből válogass).

hirdetes


Figyelj a növények víz- és napigényére is, és vedd figyelembe kerted adottságait. Ha azonos igényű növényeket ültetsz egymáshoz közel, akkor ezek karbantartása is egyszerűbb lesz, illetve udvarod egy kiegyensúlyozott ökoszisztémaként működik majd.


Ne felejts el odafigyelni a kertedben lévő, illetve a veled szomszédos telkek szélén található épületekre sem. Ne ültess nagyméretű növényeket garázsok és egyéb szerkezetek közelébe, és vedd figyelembe a földalatti vezetékek elhelyezkedését is.


Végezetül, vedd figyelembe szomszédjaidat is – kérdezz körül, hogy allergiásak-e bármire az általad ültetni kívánt növények közül, és keress alternatívákat ezekre, ha ez a helyzet. Kerüld továbbá az agresszívan terjeszkedő növényeket is.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-30

Építsünk raklapból epertartót - csodásan mutat!

Csodálatos, hétvégi DIY projekt az epreid számára, amiket lassan de biztosan már lehet ültetni, gondozni: építsünk raklapból virágtartót az epreknek!

2023-02-01

Macska- és kutyabarát növények, melyek nem mérgeznek

Szeretnénk ügyelni kedvencünk biztonságára, főleg, ha növényein is vannak. Nem mindegy, mit választunk otthonunka: mutatjuk a biztosan nem mérgező virágokat!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

madarak (Ayes)

a —>gerincesek törzsének egyik osztálya. —>Köztakarójuk képződménye a... Tovább

kólika

erős hasi fájdalmakkal járó betegségek (gyomorkitágulás, bélcsavarodás, bélsárrekedés... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok dísznövény Érdekességek kert Kertészet