Így alakítsd ki kertedet, hogy Te is támogasd az őshonos növény- és álltvilágot

hirdetes

Így add vissza kertedet az őshonos növényeknek

TK

Habár egy szépen karbantartott gyep igazán csinos megjelenést kölcsönözhet bármilyen teleknek, sok otthontulajdonos dönt a természetesebb stílusok mellett. Egyre többen alakítják ki úgy udvaraikat, hogy ne csak mutatósak legyenek, hanem a környék őshonos növény- és élővilágát is támogathassák ezzel.

Természetes kert

A gyep felszámolása az őshonos növények javára


Akár a fűnyírást unod már, akár csak több beporzót szeretnél birtokodra csalogatni a vadvirágokkal, nem te lennél az első, akinek megfordult ez a fejében. Az élőhelyek kialakítása, pontosabban újjáépítése egy elterjedt és izgalmas projekt, hiszen a temérdek virágzó bokor, fa és fűféle szinte végtelen kombinációt kínál.


Első lépésként ehhez persze el kell távolítani a füvesített részt birtokodról. Persze nem muszáj az összes gyeptől megszabadulni, ezért gondolkodj el rajta, hogy mennyit szeretnél megőrizni, és mekkora részt vagy hajlandó visszaadni a természetnek. Ez a módszer főleg azokon a területeken előnyös, ahol gyakoriak a szárazságok.


A gyep felszámolása többféle módszerrel is történhet. Használhatsz például rotakapát, vagy valamilyen vegyianyagot, amivel kiirthatod a füvet kerted bizonyos részeiből. Miután a gyep eltűnt, dolgozd meg a talajt, majd teríts szét rajta egy vastag réteg komposztot. Mindeközben már elkezdhetsz gondolkodni rajta, hogy milyen növényeket szeretnél ültetni majd kitakarított helyekre.

hirdetes


Mit ültess új kertedbe?


Amikor őshonos növényekkel tervezed beültetni kertedet, fontos, hogy kreatívan gondolkodj. A különböző típusú, méretű és formájú növények nem csupán egy változatos élőhelyet alkotnak majd, hanem vizuálisan is izgalmasabbá varázsolják majd kertedet. A füvek, fák, bokrok és virágok sokasága számtalan helyi állatot és rovart vonz majd kertedbe.


A növények kiválasztásakor fontos szem előtt tartani néhány kritikus szempontot. Először is győződj meg róla, hogy a választott évelő növények kibírják-e az otthonodra jellemző téli hideget (ehhez az USDA-besorolást érdemes megnézni – hazánkra a 6-7-es zónák jellemzők, így minimum ilyen hidegtűrésű növényekből válogass).

hirdetes


Figyelj a növények víz- és napigényére is, és vedd figyelembe kerted adottságait. Ha azonos igényű növényeket ültetsz egymáshoz közel, akkor ezek karbantartása is egyszerűbb lesz, illetve udvarod egy kiegyensúlyozott ökoszisztémaként működik majd.


Ne felejts el odafigyelni a kertedben lévő, illetve a veled szomszédos telkek szélén található épületekre sem. Ne ültess nagyméretű növényeket garázsok és egyéb szerkezetek közelébe, és vedd figyelembe a földalatti vezetékek elhelyezkedését is.


Végezetül, vedd figyelembe szomszédjaidat is – kérdezz körül, hogy allergiásak-e bármire az általad ültetni kívánt növények közül, és keress alternatívákat ezekre, ha ez a helyzet. Kerüld továbbá az agresszívan terjeszkedő növényeket is.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-22

Ettől a 4 trükktől roskadozni fog a virágoktól a leander!

Fontos ezt a 4 leander gondozási trükköt neked is bevetned, ha azt szeretnéd, hogy a leandered rengeteg virágjai beillatozzák az egész kertet! Leander gondozás

2022-06-27

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények,tudd meg, hogy mi okozza!

2022-06-29

Ezért kell visszametszeni a paradicsomot! – Trükkök a tökéletes terméshez

Miért hasznos rendszeresen visszametszeni a paradicsomot? A paradicsomok visszametszése igazán fontos, a növény fejlődésének érdekében, tudd meg miért!

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

2022-06-23

Kezdő kertész vagy? – Mutatjuk a 10 legkönnyebben termeszthető zöldségféléket!

Nem árt tudnod kezdő kertészként, hogy a zöldségféléket a legegyszerűbb magról vetni, ami ráadásul olcsóbb is, változatosabb és még nagyobb sikerélményt is ad

2022-06-28

Ismerd meg a Megyer-hegyi Tengerszemet!

Ha szereted a természetet, szeretsz kirándulni, akkor a most következő hely biztosan tetszeni fog neked! Ez pedig nem más, mint a Megyer-hegyi Tengerszem.

2022-06-28

C-vitamin fontossága

A C-vitamin minden nap nélkülözhetetlen vitaminforrás szervezetünk számára. Sokféleképpen erősíti egészségünket. De miért olyan jó, és mit kell tudni róla? Ebből a cikkből kiderül.

2022-06-28

Hűtsd le magad a nyári hőségben! – Mutatjuk a legjobb Budapesthez közeli ingyenes strandokat

Most összegyűjtöttük a legjobb Budapesthez közeli strandokat, ahova elmenekülhetünk a panel dzsungelek közötti hőségből. Legjobb ingyenes strandok Budapest

További cikkek ebben a témában


lapálylegelő

mély fekvésű, televényes talajon települt, többnyire bő növedékű —legelő.... Tovább

SUM 0235

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai-közepes. A címer oldalágainak... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok dísznövény Érdekességek kert Kertészet kertfenntartás