Így alakítsd ki kertedet, hogy Te is támogasd az őshonos növény- és álltvilágot

Így add vissza kertedet az őshonos növényeknek

TK, SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Habár egy szépen karbantartott gyep igazán csinos megjelenést kölcsönözhet bármilyen teleknek, sok otthontulajdonos dönt a természetesebb stílusok mellett. Egyre többen alakítják ki úgy udvaraikat, hogy ne csak mutatósak legyenek, hanem a környék őshonos növény- és élővilágát is támogathassák ezzel.

Természetes kert

A gyep felszámolása az őshonos növények javára


Akár a fűnyírást unod már, akár csak több beporzót szeretnél birtokodra csalogatni a vadvirágokkal, nem te lennél az első, akinek megfordult ez a fejében. Az élőhelyek kialakítása, pontosabban újjáépítése egy elterjedt és izgalmas projekt, hiszen a temérdek virágzó bokor, fa és fűféle szinte végtelen kombinációt kínál.


Első lépésként ehhez persze el kell távolítani a füvesített részt birtokodról. Persze nem muszáj az összes gyeptől megszabadulni, ezért gondolkodj el rajta, hogy mennyit szeretnél megőrizni, és mekkora részt vagy hajlandó visszaadni a természetnek. Ez a módszer főleg azokon a területeken előnyös, ahol gyakoriak a szárazságok.


A gyep felszámolása többféle módszerrel is történhet. Használhatsz például rotakapát, vagy valamilyen vegyianyagot, amivel kiirthatod a füvet kerted bizonyos részeiből. Miután a gyep eltűnt, dolgozd meg a talajt, majd teríts szét rajta egy vastag réteg komposztot. Mindeközben már elkezdhetsz gondolkodni rajta, hogy milyen növényeket szeretnél ültetni majd kitakarított helyekre.


Mit ültess új kertedbe?


Amikor őshonos növényekkel tervezed beültetni kertedet, fontos, hogy kreatívan gondolkodj. A különböző típusú, méretű és formájú növények nem csupán egy változatos élőhelyet alkotnak majd, hanem vizuálisan is izgalmasabbá varázsolják majd kertedet. A füvek, fák, bokrok és virágok sokasága számtalan helyi állatot és rovart vonz majd kertedbe.


A növények kiválasztásakor fontos szem előtt tartani néhány kritikus szempontot. Először is győződj meg róla, hogy a választott évelő növények kibírják-e az otthonodra jellemző téli hideget (ehhez az USDA-besorolást érdemes megnézni – hazánkra a 6-7-es zónák jellemzők, így minimum ilyen hidegtűrésű növényekből válogass).


Figyelj a növények víz- és napigényére is, és vedd figyelembe kerted adottságait. Ha azonos igényű növényeket ültetsz egymáshoz közel, akkor ezek karbantartása is egyszerűbb lesz, illetve udvarod egy kiegyensúlyozott ökoszisztémaként működik majd.


Ne felejts el odafigyelni a kertedben lévő, illetve a veled szomszédos telkek szélén található épületekre sem. Ne ültess nagyméretű növényeket garázsok és egyéb szerkezetek közelébe, és vedd figyelembe a földalatti vezetékek elhelyezkedését is.


Végezetül, vedd figyelembe szomszédjaidat is – kérdezz körül, hogy allergiásak-e bármire az általad ültetni kívánt növények közül, és keress alternatívákat ezekre, ha ez a helyzet. Kerüld továbbá az agresszívan terjeszkedő növényeket is.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

nyári perje (Poa annua L.)

a —>pázsitfüvek családjához tartozó, bojtos gyökerő, laza bokrú, egyéves, keveset... Tovább

takarmányliszt

a ->gabonafélék (->búza, ->rozs, ->kukorica stb.) étkezési célú malomip. feldolgozása során... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok dísznövény Érdekességek kert Kertészet