Így alakítsd ki kertedet, hogy Te is támogasd az őshonos növény- és álltvilágot

hirdetes

Így add vissza kertedet az őshonos növényeknek

TK

Habár egy szépen karbantartott gyep igazán csinos megjelenést kölcsönözhet bármilyen teleknek, sok otthontulajdonos dönt a természetesebb stílusok mellett. Egyre többen alakítják ki úgy udvaraikat, hogy ne csak mutatósak legyenek, hanem a környék őshonos növény- és élővilágát is támogathassák ezzel.

Természetes kert

A gyep felszámolása az őshonos növények javára


Akár a fűnyírást unod már, akár csak több beporzót szeretnél birtokodra csalogatni a vadvirágokkal, nem te lennél az első, akinek megfordult ez a fejében. Az élőhelyek kialakítása, pontosabban újjáépítése egy elterjedt és izgalmas projekt, hiszen a temérdek virágzó bokor, fa és fűféle szinte végtelen kombinációt kínál.


Első lépésként ehhez persze el kell távolítani a füvesített részt birtokodról. Persze nem muszáj az összes gyeptől megszabadulni, ezért gondolkodj el rajta, hogy mennyit szeretnél megőrizni, és mekkora részt vagy hajlandó visszaadni a természetnek. Ez a módszer főleg azokon a területeken előnyös, ahol gyakoriak a szárazságok.


A gyep felszámolása többféle módszerrel is történhet. Használhatsz például rotakapát, vagy valamilyen vegyianyagot, amivel kiirthatod a füvet kerted bizonyos részeiből. Miután a gyep eltűnt, dolgozd meg a talajt, majd teríts szét rajta egy vastag réteg komposztot. Mindeközben már elkezdhetsz gondolkodni rajta, hogy milyen növényeket szeretnél ültetni majd kitakarított helyekre.

hirdetes


Mit ültess új kertedbe?


Amikor őshonos növényekkel tervezed beültetni kertedet, fontos, hogy kreatívan gondolkodj. A különböző típusú, méretű és formájú növények nem csupán egy változatos élőhelyet alkotnak majd, hanem vizuálisan is izgalmasabbá varázsolják majd kertedet. A füvek, fák, bokrok és virágok sokasága számtalan helyi állatot és rovart vonz majd kertedbe.


A növények kiválasztásakor fontos szem előtt tartani néhány kritikus szempontot. Először is győződj meg róla, hogy a választott évelő növények kibírják-e az otthonodra jellemző téli hideget (ehhez az USDA-besorolást érdemes megnézni – hazánkra a 6-7-es zónák jellemzők, így minimum ilyen hidegtűrésű növényekből válogass).

hirdetes


Figyelj a növények víz- és napigényére is, és vedd figyelembe kerted adottságait. Ha azonos igényű növényeket ültetsz egymáshoz közel, akkor ezek karbantartása is egyszerűbb lesz, illetve udvarod egy kiegyensúlyozott ökoszisztémaként működik majd.


Ne felejts el odafigyelni a kertedben lévő, illetve a veled szomszédos telkek szélén található épületekre sem. Ne ültess nagyméretű növényeket garázsok és egyéb szerkezetek közelébe, és vedd figyelembe a földalatti vezetékek elhelyezkedését is.


Végezetül, vedd figyelembe szomszédjaidat is – kérdezz körül, hogy allergiásak-e bármire az általad ültetni kívánt növények közül, és keress alternatívákat ezekre, ha ez a helyzet. Kerüld továbbá az agresszívan terjeszkedő növényeket is.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-10-04

Október a konyhakertben – ezeket érdemes még ilyenkor elvetni

Októberben sem érdemes lemondani a növények termesztéséről, ugyanis akadnak még közülük olyan darabok, melyek ebben a hónapban képesek megfelelően fejlődni.

2021-10-01

Teendők a kertben – ezek várnak októberben

Októberben sem áll meg az élet kertünkben, lássuk mit kell ilyenkor feltétlenül elvégezni, ezeket ne felejtsd el semmiképpen sem a hónapban.

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

További cikkek ebben a témában


hízó marha viselkedése

a hízó marha viselkedésenek ismerete nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a környezeti feltételeket... Tovább

kórfejlődés

a betegség alatt jelentkező működésbeli és alaktani változások kialakulásának módjára... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok dísznövény Érdekességek kert Kertészet kertfenntartás