Így alakítsd ki kertedet, hogy Te is támogasd az őshonos növény- és álltvilágot

hirdetes

Így add vissza kertedet az őshonos növényeknek

TK, SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Habár egy szépen karbantartott gyep igazán csinos megjelenést kölcsönözhet bármilyen teleknek, sok otthontulajdonos dönt a természetesebb stílusok mellett. Egyre többen alakítják ki úgy udvaraikat, hogy ne csak mutatósak legyenek, hanem a környék őshonos növény- és élővilágát is támogathassák ezzel.

Természetes kert

A gyep felszámolása az őshonos növények javára


Akár a fűnyírást unod már, akár csak több beporzót szeretnél birtokodra csalogatni a vadvirágokkal, nem te lennél az első, akinek megfordult ez a fejében. Az élőhelyek kialakítása, pontosabban újjáépítése egy elterjedt és izgalmas projekt, hiszen a temérdek virágzó bokor, fa és fűféle szinte végtelen kombinációt kínál.


Első lépésként ehhez persze el kell távolítani a füvesített részt birtokodról. Persze nem muszáj az összes gyeptől megszabadulni, ezért gondolkodj el rajta, hogy mennyit szeretnél megőrizni, és mekkora részt vagy hajlandó visszaadni a természetnek. Ez a módszer főleg azokon a területeken előnyös, ahol gyakoriak a szárazságok.


A gyep felszámolása többféle módszerrel is történhet. Használhatsz például rotakapát, vagy valamilyen vegyianyagot, amivel kiirthatod a füvet kerted bizonyos részeiből. Miután a gyep eltűnt, dolgozd meg a talajt, majd teríts szét rajta egy vastag réteg komposztot. Mindeközben már elkezdhetsz gondolkodni rajta, hogy milyen növényeket szeretnél ültetni majd kitakarított helyekre.

hirdetes


Mit ültess új kertedbe?


Amikor őshonos növényekkel tervezed beültetni kertedet, fontos, hogy kreatívan gondolkodj. A különböző típusú, méretű és formájú növények nem csupán egy változatos élőhelyet alkotnak majd, hanem vizuálisan is izgalmasabbá varázsolják majd kertedet. A füvek, fák, bokrok és virágok sokasága számtalan helyi állatot és rovart vonz majd kertedbe.


A növények kiválasztásakor fontos szem előtt tartani néhány kritikus szempontot. Először is győződj meg róla, hogy a választott évelő növények kibírják-e az otthonodra jellemző téli hideget (ehhez az USDA-besorolást érdemes megnézni – hazánkra a 6-7-es zónák jellemzők, így minimum ilyen hidegtűrésű növényekből válogass).

hirdetes


Figyelj a növények víz- és napigényére is, és vedd figyelembe kerted adottságait. Ha azonos igényű növényeket ültetsz egymáshoz közel, akkor ezek karbantartása is egyszerűbb lesz, illetve udvarod egy kiegyensúlyozott ökoszisztémaként működik majd.


Ne felejts el odafigyelni a kertedben lévő, illetve a veled szomszédos telkek szélén található épületekre sem. Ne ültess nagyméretű növényeket garázsok és egyéb szerkezetek közelébe, és vedd figyelembe a földalatti vezetékek elhelyezkedését is.


Végezetül, vedd figyelembe szomszédjaidat is – kérdezz körül, hogy allergiásak-e bármire az általad ültetni kívánt növények közül, és keress alternatívákat ezekre, ha ez a helyzet. Kerüld továbbá az agresszívan terjeszkedő növényeket is.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-28

Hogyan válasszunk karácsonyfát? Ezeket a trükköket ne felejtsd el választás során!

Hogy a tökéletes fát megtaláljuk, alapvető trükkökre és szempontra oda kell figyelnünk. Felfedezzük, hogyan választhatjuk ki a legideálisabb karácsonyfát!

2023-11-28

Ez a recept minden gyomot kiírt pár perc alatt!

A vegyszermentes megoldások iránt érdeklődőknek kínálunk néhány hatékony receptet és természetes módszert a gyomok elleni küzdelemhez és gyomírtáshoz.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

5 hiba, amit a karácsonyi kaktusz gondozása során vétünk

A karácsonyi kaktusz a téli ünnepek elengedhetetlen dekoráció, de annak érdekében, hogy hosszú ideig élvezhessük, fontos elkerülni néhány gyakori gondozási hibát

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

2023-11-28

Pingvinekkel sétálhatunk a Jászberényi Állatkertben mindennap!

A Jászberényi Állatkertben elindult a pingvinséta, amely egyedülálló lehetőséget teremt a természet varázsának közvetlen megélésére és a madarak természetes viselkedésének megismerésére!

2023-11-28

Fontos decemberi kerti munkák, amiket ne hagyjunk ki idén

Télen is a kert gondozása kulcsfontosságú: ebben a cikkben szakértői tippekkel és egyszerű útmutatással segítünk a téli kerti gondozásban, amiket érdemes követned.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

martilapu (Tussilago farfara L.)

a fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó évelő, kúszó gyöktörzsű,... Tovább

keverékszilázs

olyan silózott takarmány, amelyben a fehérjében dús pillangósokat szénhidrátban gazdag... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok dísznövény Érdekességek kert Kertészet