Hogyan termessz kertedben orvosi zsályát

hirdetes

Hogyan termessz orvosi zsályát kertedben

TK

A zsálya egy olyan fűszernövény, melyet gyakran kifelejtünk kertünkből. Pedig levelei akár frissen, akár szárítva is hasznukra válhatnak akár szószokban, öntetekben, akár olyan húsételeinknél, melyek disznóból készültek, vagy ha kacsából, talán még annál is jobban. Rengeteg fajtája van, mégis az orvosi zsályát használják legtöbbet – legalábbis a konyhában. Ez a növény egy nagyjából 15 cm nagyságú bokor formájában termesztető, fás szárukkal, enyhén bordázott örökzöld leveleivel, melyek kissé pelyhesek.

Orvosi zsálya

Vetése


Amikor veszünk egy csomag magot, akkor akár három alkalomból háromszor nem sikerül majd őket megnövesztenünk. Persze, mindenképpen idő kell neki, április környékén szoktál elvetni a kertnek egy kisebb szegletébe, három hét kell ahhoz, hogy elkezdjen kifejlődni, ezután folyamatos locsolás és gyomtalanítás mellett három nap múlva kapjuk meg a már kis növényünket. Ekkor érdemes őket átültetni a végső helyükre, majd már csak várni kell, hogy leveleit megnövessze teljesen. 


Igen, ez rengeteg munka, hogy több növényt kapjunk, vagy legalább egyet, ami már teljesen kifejlődött. Ezért is érdemes elsősorban egy-két darabot már az ősz elején elkezdeni nevelni, így ilyenkor már csak át kell ültetni. Az átültetés után a növény nagyon hamar hozzászokik új helyéhez, a betakarítás már megkezdődhet néhány héttel utána.

hirdetes


Bármilyen típusú földbe ültethetem?


Egyáltalán nem. Az orvosi zsálya nagyon igényes növény, az olyan földet szereti, amely nem tartja meg a nedvességét, és amennyiben süt a nap, hamar felmelegszik. Annak is örül, ha talaja enyhén meszes. Viszont vigyázz, mert nem él meg sokáig egy olyan cserépben, amelybe csak szimpla virágföld van. 


Mennyire vigyázzak rá hidegben?


Nem különösebben kell, a zsálya szívós növény. Amennyiben nagyon hideg az időjárás, azért egy réteg szalmát tehetünk tövéhez, vagy már szárazabb leveleket még az első fagy előtt, hogy megvédjük növényünk szívét, és megakadályozzuk a kellemetlenségeket a tavasza kapcsán.

hirdetes


Hogyan gyűjtsem leveleit?


Levelit gyűjtsük apránként, és szükségleteinknek megfelelően, bármely évszakban. Letörhetjük azokat akár kezünkkel, vagy egy olló segítségével. Ha ki szeretnénk őket szárítani, s majd konyhánkban használni, akkor érdemes a betakarításának még a virágzása előtt megtörténnie. Ezután szárítsuk őket a szabadban, árnyékos helyen, majd, ha kiszáradtak helyezzük őket hermetikusan lezárt tárolókba.

A zsálya kertünkben rendkívül hasznos, hiszen illata néhány parazita számára zavaró lehet, és például a káposztalepkék sem kedvelik, akik általában megtámadhatják zöldségeidet. Ezért érdemes közelükben termesztened.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-03-27

8 gyakori hiba, melyet kertészként Te is elkövethetsz emelt ágyásoknál

Ahogyan felépíted, illetve karban tartod kertedet, nagy mértékben fogja befolyásolni a végeredményt. Erre a 8 hibára érdemes odafigyelned a siker érdekében.

2021-03-24

Árnyékban fejlődő szépségek - tudd meg, miket érdemes árnyékba ültetned

Rengeteg virágunk képes tolerálni az árnyékosabb helyeket, ráadásul, ha jól használod ki őket a szürkés, sötétebb területeket remekül fel fogják majd dobni.

2021-03-19

Hogyan gondozd megfelelően fiatal fáid - ezekre érdemes odafigyelned

A fiatal fákra érdemesebb jobban odafigyelnünk gondozásuk során, viszont nem kell megijedni, ez egyáltalán nem lesz nehéz. Tudj meg most mindent cikkünkből.

2021-03-13

Hogyan kertészkedj városban? Ezekre figyelj!

Itt a tavasz, mindenki kertjébe vágyik, viszont ez a városban élők számára nehézkesebb lehet. Lássuk tehát, mikre kell ügyelni városi kertészkedésnél.

2021-04-19

Mikor érdemes elültetnünk a nyáron virágzó növényeinket?

Mindenki szeretné, hogy nyárra kertje a legváltozatosabb színekben pompázzon. Erre viszont elő kell készülni, valamint érdemes tudni, mikor kell őket elültetni.

2021-04-12

Május szépsége – tudj meg most mindent Te is az orgona gondozásáról

Lassan a májusba lépünk, ami csak egyet jelenthet - elkezd virágozni minden idők legkedveltebb virága, az orgona! Tudj meg mostani cikkünkből róla mindent!

2021-04-15

Hogyan tudod beazonosítani a kertedben csiripelő madarakat?

Kerted rengetegféle madárnak képes otthont nyújtani, arról nem is beszélve, hogy akik nem ott fészkelnek is megpihenhetnek benne, átrepülhetnek rajta.

2021-04-14

A tűző nap sztárja – Ismerd meg az ólomvirágot!

Az ólomvirág hazánkban elsősorban cserépben nevelhető, a tűző nap sztárja. Kék színével, pici virágaival Téged is elvarázsolhat. Tudj meg róla most mindent.

További cikkek ebben a témában


felfúvódás

a gyomor-bélcsatornában jelentkező, gázfelhalmozódásból származó betegség. (előgyomrok betegségei) Tovább

lóöszvér

lókanca és szamárcsődör ivadéka. Az anyai hatás megnyilvánulásaként szervezete finomabb,... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Növénytermesztés