Hogyan termessz kertedben orvosi zsályát

hirdetes

Hogyan termessz orvosi zsályát kertedben

TK, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A zsálya egy olyan fűszernövény, melyet gyakran kifelejtünk kertünkből. Pedig levelei akár frissen, akár szárítva is hasznukra válhatnak akár szószokban, öntetekben, akár olyan húsételeinknél, melyek disznóból készültek, vagy ha kacsából, talán még annál is jobban. Rengeteg fajtája van, mégis az orvosi zsályát használják legtöbbet – legalábbis a konyhában. Ez a növény egy nagyjából 15 cm nagyságú bokor formájában termesztető, fás szárukkal, enyhén bordázott örökzöld leveleivel, melyek kissé pelyhesek.

Orvosi zsálya

Vetése


Amikor veszünk egy csomag magot, akkor akár három alkalomból háromszor nem sikerül majd őket megnövesztenünk. Persze, mindenképpen idő kell neki, április környékén szoktál elvetni a kertnek egy kisebb szegletébe, három hét kell ahhoz, hogy elkezdjen kifejlődni, ezután folyamatos locsolás és gyomtalanítás mellett három nap múlva kapjuk meg a már kis növényünket. Ekkor érdemes őket átültetni a végső helyükre, majd már csak várni kell, hogy leveleit megnövessze teljesen. 


Igen, ez rengeteg munka, hogy több növényt kapjunk, vagy legalább egyet, ami már teljesen kifejlődött. Ezért is érdemes elsősorban egy-két darabot már az ősz elején elkezdeni nevelni, így ilyenkor már csak át kell ültetni. Az átültetés után a növény nagyon hamar hozzászokik új helyéhez, a betakarítás már megkezdődhet néhány héttel utána.

hirdetes


Bármilyen típusú földbe ültethetem?


Egyáltalán nem. Az orvosi zsálya nagyon igényes növény, az olyan földet szereti, amely nem tartja meg a nedvességét, és amennyiben süt a nap, hamar felmelegszik. Annak is örül, ha talaja enyhén meszes. Viszont vigyázz, mert nem él meg sokáig egy olyan cserépben, amelybe csak szimpla virágföld van. 


Mennyire vigyázzak rá hidegben?


Nem különösebben kell, a zsálya szívós növény. Amennyiben nagyon hideg az időjárás, azért egy réteg szalmát tehetünk tövéhez, vagy már szárazabb leveleket még az első fagy előtt, hogy megvédjük növényünk szívét, és megakadályozzuk a kellemetlenségeket a tavasza kapcsán.

hirdetes


Hogyan gyűjtsem leveleit?


Levelit gyűjtsük apránként, és szükségleteinknek megfelelően, bármely évszakban. Letörhetjük azokat akár kezünkkel, vagy egy olló segítségével. Ha ki szeretnénk őket szárítani, s majd konyhánkban használni, akkor érdemes a betakarításának még a virágzása előtt megtörténnie. Ezután szárítsuk őket a szabadban, árnyékos helyen, majd, ha kiszáradtak helyezzük őket hermetikusan lezárt tárolókba.

A zsálya kertünkben rendkívül hasznos, hiszen illata néhány parazita számára zavaró lehet, és például a káposztalepkék sem kedvelik, akik általában megtámadhatják zöldségeidet. Ezért érdemes közelükben termesztened.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zero tillage [e. zéró tiledzs]

a mechanikai művelés mellőzésével folytatott növ. A gyomosodást ilyenkor vegyszerekkel... Tovább

differenciálódás

az egyedfejlődés jellemző folyamata, amelyet a keletkező sejtek közötti alak- és... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Növénytermesztés