Hogyan termessz kertedben orvosi zsályát

hirdetes

Hogyan termessz orvosi zsályát kertedben

TK, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A zsálya egy olyan fűszernövény, melyet gyakran kifelejtünk kertünkből. Pedig levelei akár frissen, akár szárítva is hasznukra válhatnak akár szószokban, öntetekben, akár olyan húsételeinknél, melyek disznóból készültek, vagy ha kacsából, talán még annál is jobban. Rengeteg fajtája van, mégis az orvosi zsályát használják legtöbbet – legalábbis a konyhában. Ez a növény egy nagyjából 15 cm nagyságú bokor formájában termesztető, fás szárukkal, enyhén bordázott örökzöld leveleivel, melyek kissé pelyhesek.

Orvosi zsálya

Vetése


Amikor veszünk egy csomag magot, akkor akár három alkalomból háromszor nem sikerül majd őket megnövesztenünk. Persze, mindenképpen idő kell neki, április környékén szoktál elvetni a kertnek egy kisebb szegletébe, három hét kell ahhoz, hogy elkezdjen kifejlődni, ezután folyamatos locsolás és gyomtalanítás mellett három nap múlva kapjuk meg a már kis növényünket. Ekkor érdemes őket átültetni a végső helyükre, majd már csak várni kell, hogy leveleit megnövessze teljesen. 


Igen, ez rengeteg munka, hogy több növényt kapjunk, vagy legalább egyet, ami már teljesen kifejlődött. Ezért is érdemes elsősorban egy-két darabot már az ősz elején elkezdeni nevelni, így ilyenkor már csak át kell ültetni. Az átültetés után a növény nagyon hamar hozzászokik új helyéhez, a betakarítás már megkezdődhet néhány héttel utána.

hirdetes


Bármilyen típusú földbe ültethetem?


Egyáltalán nem. Az orvosi zsálya nagyon igényes növény, az olyan földet szereti, amely nem tartja meg a nedvességét, és amennyiben süt a nap, hamar felmelegszik. Annak is örül, ha talaja enyhén meszes. Viszont vigyázz, mert nem él meg sokáig egy olyan cserépben, amelybe csak szimpla virágföld van. 


Mennyire vigyázzak rá hidegben?


Nem különösebben kell, a zsálya szívós növény. Amennyiben nagyon hideg az időjárás, azért egy réteg szalmát tehetünk tövéhez, vagy már szárazabb leveleket még az első fagy előtt, hogy megvédjük növényünk szívét, és megakadályozzuk a kellemetlenségeket a tavasza kapcsán.

hirdetes


Hogyan gyűjtsem leveleit?


Levelit gyűjtsük apránként, és szükségleteinknek megfelelően, bármely évszakban. Letörhetjük azokat akár kezünkkel, vagy egy olló segítségével. Ha ki szeretnénk őket szárítani, s majd konyhánkban használni, akkor érdemes a betakarításának még a virágzása előtt megtörténnie. Ezután szárítsuk őket a szabadban, árnyékos helyen, majd, ha kiszáradtak helyezzük őket hermetikusan lezárt tárolókba.

A zsálya kertünkben rendkívül hasznos, hiszen illata néhány parazita számára zavaró lehet, és például a káposztalepkék sem kedvelik, akik általában megtámadhatják zöldségeidet. Ezért érdemes közelükben termesztened.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-06

A tavasz egyik legszebb virága: ültessünk kék nőszirmot!

A kék nőszirom hazánk egyik legkedveltebb nővénye, amit akár tavasszal is elültethetünk, de érdemes betartani a megfelelő lépéseket a kék nőszirom gondozásához!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-08

A teraszok, verandák legszebb éke: a függő petúnia helyes gondozása

A függő petúnia egy igazán varázslatos növény, ami könnyen termeszthető, gondozása sem okoz túl sok gondot, amennyiben odafigyelsz néhány apróságra. mutatjuk!

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-02-07

Így nevelj friss zöldhagymát a kidobásra szán maradékból egy pohár vízben!

Ha zöldhagymát vásárolsz, levágod a végét, ki ne dobd, hiszen egy pohárvízbe téve új hagyma nő ki belőle, rengeteget spórolhatsz ezzel az egyszerű technikával!

2023-02-06

Miért pusztul el a flamingóvirágom? Ez a leggyakoribb probléma és a megoldás!

A flamingóvirág leggyakoribb problémái lesz szó, és természetes mutatjuk a megoldást is, illetve e flamingóvirág megfelelő gondozásához is adunk tippeket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szaglószerv

az orrüreg felső hátulsó részében levő, a szagingerek felvételére differenciálódott... Tovább

elkülönítőistálló

beteg v. kezelésre szoruló, ill. megfigyelés alatt álló tehenek elhelyezésére szolgáló... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Növénytermesztés