Minden az orvosi zilizről

hirdetes

Tudj meg mindent az orvosi zilizről

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, AN
Bemutatkozik az orvosi ziliz

Az orvosi ziliz nevelése dugványokról

Az orvosi zilizt dugványozással, pontosabban szétválasztással is lehet szaporítani. A dugványokat nyáron, a gyökerekből kell kivágni, ha kellően nyirkosan tartod alattuk a talajt. Egy másik opció ősszel dugványt szerezni a gyökérből, amikor a zilizek elhalnak és téli álomba merülnek. Végy egy éles kerti kést és válaszd szét vele a gyökeret. Ez után a gyökérdarabokat elültetheted máshova, vagy persze tovább is adhatod másnak. A ziliz helyét töltsd fel táptalajjal.

Az orvosi ziliz gondozása

Ahogy a legtöbb évelő növény, az orvosi ziliz is az ültetés utáni 2-3 évben igényel csak különösebb odafigyelést, ami után lényegében elvan magában.

Öntözés

Az ültetés után az első évben fontos, hogy az orvosi zilizek alaposan öntözöttek legyenek, hogy legyen idejük megerősödni. Hetente legalább 2-5 cm vízre van szükségük. Érdemes esőmérőt tartani a kertben, hogy nyomon követhesd, mennyi folyadékra van még szükségük növényeidnek az esővízen kívül. Persze ahogyan a legtöbb növényt, úgy az orvosi zilizt is könnyedén túl lehet öntözni. Habár mocsaras területeken és tavak partján fordulnak elő, nem szeretnek átázott talajban állni. Így kissé nehéz eltaláni az egyensúlyt, ezért érdemes esőmérőt használni és odafigyelni a vízmennyiségre.

hirdetes

Talajtakarás

Az orvosi ziliz közvetlen közelében ajánlott 8-10 cm-es vastagságú talajtakarót használni. Ezzel leszoríthatod a gyomokat, amik veszélyt jelentenek a talajban rejlő tápanyagokra. A talajtakarás másik fő célja persze a folyadék megtartása. Egy jó talajtakarónak köszönhetően, ritkábban kell öntöznöd növényeidet.

hirdetes

Trágyázás

A trágyázás nem kritikus szempont, ha az orvosi zilizről van szó. Érdemes ültetéskor némi komposztot adni a talajhoz, biztosítva ezzel a szükséges tápanyagokat. Ezen kívül 10-10-10-es organikus trágyával is segíthetsz zilizeidnek a nyári virágzások idején. Legfeljebb ilyenkor lehet szükségük trágyázásra, máskor nem. Semmiképpen ne trágyázz az ősz közeledtével, mert ilyenkor a növények már a téli álmukra készülnek, amibe a trágya bezavarhat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-08-02

Késő nyári virágok- Ültesd el nyáron, hogy ősszel tőlük pompázzon a kert!

Szeretnél csodaszép virágokat augusztusban is? Ha most elülteted ezeket a virágokat, akkor nemcsak augusztusban fog pompázni a ketted, hanem az őszi napokban is!

2022-07-31

Miért nem virágzik a hortenziám? Válaszolunk!

Nem virágzik a hortenziád? Valószínűleg nem nagy a probléma, csak nem a hajtási időszaknak megfelelően kezeled a növényed. Segítünk megtalálni a problémát!

2022-08-18

15 igénytelen virág, amikre alig kell odafigyelni

Nem mindenkinek van elegendő ideje arra, hogy napi rendszerességgel ápolgassa virágait. Ha neked sincsen időd, akkor ezek az igénytelen virágok valók neked!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

További cikkek ebben a témában


emésztés

a felvett táplálék makromolekuláinak a lebontása, a szervezet számára felhasználható,... Tovább

ginekológia

az orvostannak az a része, amely a női nemi szervekre (ivarszervek) és a —>tejmirigyre... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet virág virágtermesztés