Minden az orvosi zilizről

hirdetes

Ott a helye a kertedben - Minden az orvosi zilizről

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Az orvosi ziliz (Althaea officinalis) egy évelő virágzó növény, ami kifejezetten a nyirkos helyeket kedveli. Magassága 90-120 centi lehet, levelei pedig puhák és szőrösek, jellegzetes, több élű formával. Mutatós virágaikat 5-5 darab szívekhez hasonlító szirom díszíti, amelyek többféle színűek lehetnek (pl. fehér, rózsaszín, stb.) A virágok júliusban nyílnak és egészen szeptemberig gyönyörködhetünk bennük. Habár sok napos, hűvös helyen (pl. tavak partján vagy mocsarakban) vadon vagy naturalizáltan is megtalálhatók, vannak, akik házilag termesztik őket jótékony hatásuk és nyálkás nedvük miatt, ami (a zseléhez hasonlóan) különféle receptekhez használható természetes sűrűsítőként. Ha mindez felkeltette az érdeklődésedet, és szeretnéd egy újabb hasznos növénnyel bővíteni portádat, akkor íme minden, amit egy kertésznek az orvosi ziliz termesztéséről tudnia kell!

Bemutatkozik az orvosi ziliz

Az orvosi ziliz ültetése

Az orvosi ziliz ültetéséhez valamivel több körültekintésre van szükség, mint a legtöbb másik kerti növény esetében. Érdemes közvetlenül a kertbe ültetni őket, akár magról akár dugványozással szaporítasz, mert növénytartóban nem érzik jól magukat. Az orvosi ziliz 3-9 USDA zónák között hidegtűrő, tehát hazánkban is termeszthető évelőként. Persze érdemes olyan helyre ültetni, ahol minél több napfény éri, de félárnyékban is képes eléldegélni.

Talajigény

Az orvosi ziliznek minden esetben nyirkos, nedves talajra van szüksége, hiszen a természetben is gyakran fordul elő tavak mentén, vagy mocsarakban. Nem kell (és nem is szabad) elárasztani, vagy erősen mocsarassá tenni a talajt alatta, csak figyelj oda rá, hogy ne száradjon ki a földje. Az orvosi ziliz homokos, mégis nyirkos talajban érzi jól magát. Mivel azonban a homokos talaj viszonylag hamar kiszárad, némi komposzttal javíthatod a vízmegtartását, ha ez problémát okoz kertedben. A pH-érték tekintetében ezek a növények nem éppen kényesek, és ha a kertedben más növények is eléldegélnek, akkor a ziliznek sem lesz problémája.

hirdetes

Az orvosi ziliz nevelése magról

A legtöbb kertész magról neveli az orvosi zilizt, tekintve hogy a legtöbb helyen nem igazán lehet palántaként hozzájutni. A magokat nyirkos tőzegmohába ültesd, amelyet ez után zárj egy műanyag tasakba, amit végül helyezz a hűtőbe 4-6 hétre. Ezt a folyamatot mesterséges sztratifikációnak nevezzük – ilyenkor a magok télhez hasonló körülmények között töltenek el néhány hetet, amely után „ösztönösen” elkezdenek kicsírázni, akárcsak a természetben tennék a tavasz beálltával.

Mikor ültesd el az orvosi zilizt

Ha olyan területen élsz, amire enyhébb telek jellemzők, a magokat már ősszel is elültetheted, hogy jövő nyáron már virágzó zilizeid legyenek. Ha keményebb telek jellemzők otthonodra, akkor mindenképpen használd ültetés előtt a fent leírt hűtős sztratifikációs módszert. Tavasszal aztán rögtön elültetheted a magokat, amint a talaj megmunkálhatóvá válik. Ez általában 2-3 héttel az utolsó várható fagy előtt elvégezhető (ellentétben sok más növénnyel, amiket az utolsó fagy után ajánlott csak elültetni vagy kiültetni a kertbe). Ültetés után ügyelj rá, hogy a talaj mindig nyirkos maradjon, amíg a magok ki nem csíráznak. Ez akár több hétbe is beletelhet, ezért légy türelmes, és ügyelj oda a talaj nedvességére. Hetekkel később a csírák kibújnak majd.

hirdetes

Ültetési távolság

A magokat csoportokban ültesd el, mindegyik csoportba 5-6 darab kerüljön. Ügyelj rá, hogy a magokat ne ültesd túl mélyre. A különböző csoportokat legalább 45-60 cm-re ültesd egymástól. A következő oldalon mindent megtudhatsz az orvosi ziliz gondozásáról, érdemes lapozni egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


pántlikafű (Typhoides arundinacea [L.] Mnch.)

a —>pázsitfüvek családjának tagja. Laza bokrú, hosszú tarackot nevelő, magasra növő... Tovább

rágcsálóirtó szerek

növényvédelmi szempontból a rágcsálóirtást a mezei pocok és a hörcsög elleni védekezés... Tovább

Tovább a lexikonra
virág