Minden az orvosi zilizről

hirdetes

Tudj meg mindent az orvosi zilizről

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az orvosi ziliz (Althaea officinalis) egy évelő virágzó növény, ami kifejezetten a nyirkos helyeket kedveli. Magassága 90-120 centi lehet, levelei pedig puhák és szőrösek, jellegzetes, több élű formával. Mutatós virágaikat 5-5 darab szívekhez hasonlító szirom díszíti, amelyek többféle színűek lehetnek (pl. fehér, rózsaszín, stb.) A virágok júliusban nyílnak és egészen szeptemberig gyönyörködhetünk bennük. Habár sok napos, hűvös helyen (pl. tavak partján vagy mocsarakban) vadon vagy naturalizáltan is megtalálhatók, vannak, akik házilag termesztik őket jótékony hatásuk és nyálkás nedvük miatt, ami (a zseléhez hasonlóan) különféle receptekhez használható természetes sűrűsítőként. Ha mindez felkeltette az érdeklődésedet, és szeretnéd egy újabb hasznos növénnyel bővíteni portádat, akkor íme minden, amit egy kertésznek az orvosi ziliz termesztéséről tudnia kell!

Bemutatkozik az orvosi ziliz

Az orvosi ziliz ültetése

Az orvosi ziliz ültetéséhez valamivel több körültekintésre van szükség, mint a legtöbb másik kerti növény esetében. Érdemes közvetlenül a kertbe ültetni őket, akár magról akár dugványozással szaporítasz, mert növénytartóban nem érzik jól magukat. Az orvosi ziliz 3-9 USDA zónák között hidegtűrő, tehát hazánkban is termeszthető évelőként. Persze érdemes olyan helyre ültetni, ahol minél több napfény éri, de félárnyékban is képes eléldegélni.

Orvosi ziliz talajigénye

Az orvosi ziliznek minden esetben nyirkos, nedves talajra van szüksége, hiszen a természetben is gyakran fordul elő tavak mentén, vagy mocsarakban. Nem kell (és nem is szabad) elárasztani, vagy erősen mocsarassá tenni a talajt alatta, csak figyelj oda rá, hogy ne száradjon ki a földje. Az orvosi ziliz homokos, mégis nyirkos talajban érzi jól magát. Mivel azonban a homokos talaj viszonylag hamar kiszárad, némi komposzttal javíthatod a vízmegtartását, ha ez problémát okoz kertedben. A pH-érték tekintetében ezek a növények nem éppen kényesek, és ha a kertedben más növények is eléldegélnek, akkor a ziliznek sem lesz problémája.

hirdetes

Az orvosi ziliz nevelése magról

A legtöbb kertész magról neveli az orvosi zilizt, tekintve hogy a legtöbb helyen nem igazán lehet palántaként hozzájutni. A magokat nyirkos tőzegmohába ültesd, amelyet ez után zárj egy műanyag tasakba, amit végül helyezz a hűtőbe 4-6 hétre. Ezt a folyamatot mesterséges sztratifikációnak nevezzük – ilyenkor a magok télhez hasonló körülmények között töltenek el néhány hetet, amely után „ösztönösen” elkezdenek kicsírázni, akárcsak a természetben tennék a tavasz beálltával.

Mikor ültesd el az orvosi zilizt

Ha olyan területen élsz, amire enyhébb telek jellemzők, a magokat már ősszel is elültetheted, hogy jövő nyáron már virágzó zilizeid legyenek. Ha keményebb telek jellemzők otthonodra, akkor mindenképpen használd ültetés előtt a fent leírt hűtős sztratifikációs módszert. Tavasszal aztán rögtön elültetheted a magokat, amint a talaj megmunkálhatóvá válik. Ez általában 2-3 héttel az utolsó várható fagy előtt elvégezhető (ellentétben sok más növénnyel, amiket az utolsó fagy után ajánlott csak elültetni vagy kiültetni a kertbe). Ültetés után ügyelj rá, hogy a talaj mindig nyirkos maradjon, amíg a magok ki nem csíráznak. Ez akár több hétbe is beletelhet, ezért légy türelmes, és ügyelj oda a talaj nedvességére. Hetekkel később a csírák kibújnak majd.

hirdetes

Ültetési távolság

A magokat csoportokban ültesd el, mindegyik csoportba 5-6 darab kerüljön. Ügyelj rá, hogy a magokat ne ültesd túl mélyre. A különböző csoportokat legalább 45-60 cm-re ültesd egymástól. A következő oldalon mindent megtudhatsz az orvosi ziliz gondozásáról, érdemes lapozni egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-31

A nárcisz gondozása- 5 fontos tudnivaló a nárcisz megfelelő ápolásához

Bentre vagy kintre szeretnél nárciszt ültetni? Igazából mindegyig, néhány fontos információt mindenképpen tudnod kell a nárciszok gondozásával kapcsolatban.

2023-01-31

6 ok, amiért a nárciszhagymáid nem virágoznak- és a megoldás

Nárciszhagyma nem virágzik, mi a megoldás? Több oka is lehet annak, ha a nárciszhagymák nem virágoznak, mutatjuk mik azok, és hogy mit tudsz tenni ellene!

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ágas

az ->állványos szénaszárítás egyik eszköze. Csapadékos vidéken hagyományos módon a... Tovább

Károly Róbert Fõiskola

Fõiskola A Károly Róbert Fõiskola az észak-magyarországi régió egyik meghatározó... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet virág virágtermesztés