Minden az orvosi zilizről

hirdetes

Tudj meg mindent az orvosi zilizről

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, AN

Az orvosi ziliz (Althaea officinalis) egy évelő virágzó növény, ami kifejezetten a nyirkos helyeket kedveli. Magassága 90-120 centi lehet, levelei pedig puhák és szőrösek, jellegzetes, több élű formával. Mutatós virágaikat 5-5 darab szívekhez hasonlító szirom díszíti, amelyek többféle színűek lehetnek (pl. fehér, rózsaszín, stb.) A virágok júliusban nyílnak és egészen szeptemberig gyönyörködhetünk bennük. Habár sok napos, hűvös helyen (pl. tavak partján vagy mocsarakban) vadon vagy naturalizáltan is megtalálhatók, vannak, akik házilag termesztik őket jótékony hatásuk és nyálkás nedvük miatt, ami (a zseléhez hasonlóan) különféle receptekhez használható természetes sűrűsítőként. Ha mindez felkeltette az érdeklődésedet, és szeretnéd egy újabb hasznos növénnyel bővíteni portádat, akkor íme minden, amit egy kertésznek az orvosi ziliz termesztéséről tudnia kell!

Bemutatkozik az orvosi ziliz

Az orvosi ziliz ültetése

Az orvosi ziliz ültetéséhez valamivel több körültekintésre van szükség, mint a legtöbb másik kerti növény esetében. Érdemes közvetlenül a kertbe ültetni őket, akár magról akár dugványozással szaporítasz, mert növénytartóban nem érzik jól magukat. Az orvosi ziliz 3-9 USDA zónák között hidegtűrő, tehát hazánkban is termeszthető évelőként. Persze érdemes olyan helyre ültetni, ahol minél több napfény éri, de félárnyékban is képes eléldegélni.

Orvosi ziliz talajigénye

Az orvosi ziliznek minden esetben nyirkos, nedves talajra van szüksége, hiszen a természetben is gyakran fordul elő tavak mentén, vagy mocsarakban. Nem kell (és nem is szabad) elárasztani, vagy erősen mocsarassá tenni a talajt alatta, csak figyelj oda rá, hogy ne száradjon ki a földje. Az orvosi ziliz homokos, mégis nyirkos talajban érzi jól magát. Mivel azonban a homokos talaj viszonylag hamar kiszárad, némi komposzttal javíthatod a vízmegtartását, ha ez problémát okoz kertedben. A pH-érték tekintetében ezek a növények nem éppen kényesek, és ha a kertedben más növények is eléldegélnek, akkor a ziliznek sem lesz problémája.

hirdetes

Az orvosi ziliz nevelése magról

A legtöbb kertész magról neveli az orvosi zilizt, tekintve hogy a legtöbb helyen nem igazán lehet palántaként hozzájutni. A magokat nyirkos tőzegmohába ültesd, amelyet ez után zárj egy műanyag tasakba, amit végül helyezz a hűtőbe 4-6 hétre. Ezt a folyamatot mesterséges sztratifikációnak nevezzük – ilyenkor a magok télhez hasonló körülmények között töltenek el néhány hetet, amely után „ösztönösen” elkezdenek kicsírázni, akárcsak a természetben tennék a tavasz beálltával.

Mikor ültesd el az orvosi zilizt

Ha olyan területen élsz, amire enyhébb telek jellemzők, a magokat már ősszel is elültetheted, hogy jövő nyáron már virágzó zilizeid legyenek. Ha keményebb telek jellemzők otthonodra, akkor mindenképpen használd ültetés előtt a fent leírt hűtős sztratifikációs módszert. Tavasszal aztán rögtön elültetheted a magokat, amint a talaj megmunkálhatóvá válik. Ez általában 2-3 héttel az utolsó várható fagy előtt elvégezhető (ellentétben sok más növénnyel, amiket az utolsó fagy után ajánlott csak elültetni vagy kiültetni a kertbe). Ültetés után ügyelj rá, hogy a talaj mindig nyirkos maradjon, amíg a magok ki nem csíráznak. Ez akár több hétbe is beletelhet, ezért légy türelmes, és ügyelj oda a talaj nedvességére. Hetekkel később a csírák kibújnak majd.

hirdetes

Ültetési távolság

A magokat csoportokban ültesd el, mindegyik csoportba 5-6 darab kerüljön. Ügyelj rá, hogy a magokat ne ültesd túl mélyre. A különböző csoportokat legalább 45-60 cm-re ültesd egymástól. A következő oldalon mindent megtudhatsz az orvosi ziliz gondozásáról, érdemes lapozni egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-06-23

Kerülendő évelők - ezeket nem biztos, hogy jó ötlet a kertedbe ültetni

Vannak évelő növények, amelyek bár lehet, hogy gyönyörűek, több fejfájást okoznak, mint örömöt hoznak a házhoz. Ezeknek az ültetését gondold át többször is!

2022-06-22

10 nyári virág, ami nem hiányozhat kertedből

Habár sok virágot már kora tavasszal érdemes elültetni, akár a nyár elején is elhelyezhetsz néhány palántát vagy magot a kertedben. Ezek a legszebb nyári virágok.

2022-06-29

Így mentheted meg kiszáradt növényeidet

A szárazság még a gyökereket is megtámadhatja, amitől a növény végül teljesen kipusztul majd. De van megoldás a kiszáradt növények megmentésére, mutatjuk!

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

További cikkek ebben a témában


kannibalizmus

főként az iparszerű baromfitartásban ismert jelenség, amikor az állatok vérző sebeket... Tovább

Hajdúböszörményi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Hajdúböszörmény Bocskai tér 2. 4220 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet virág virágtermesztés