Legszebb látnivalók az Őrségben

hirdetes

Ezeket a látnivalókat ne hagyd ki, ha az Őrségben jársz!

NA

Az Őrség nagy része Nyugat-Magyarországon helyezkedik el, Vas és Zala megye területein, de átnyúlik egy kisebb része Szlovéniába is. Neve eredete messziről ered: a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ki hazánk nyugati kapujának biztonsága érdekében.  Érdekesség, hogy ez az egyetlen terület hazánkban, ahol a honfoglalás óta a lakosság egy helyen él. 

Őrségi

Az Őrség elhelyezkedése


 
Ez az igazán autentikus, magyar tájegység túlnyomó része leginkább az Őrségi Nemzeti Park szárnyai alá tartozik.  Leginkább a Szentgotthárd-Zalalövő-Velemér településeket és az országhatár közti részre mondhatjuk, hogy az Őrség területe.  Az erdők, források és egymáshoz közel épített házak látványa csodálatos, és megannyi szuper kirándulási lehetőséget nyújt.

Pityerszeri skanzen

 

Az őrségi Népi Műemlékegyüttes épületei a Szalafó-Pityerszer területén lévő, három házcsoportból állnak. Egészen megdöbbentő, hogy az 1700-as évekbeli állapotátt mai napig meg tudták őrizni a házcsoportnak, az úgynevezett „szeres” stílusban.  A skanzen területén étterem is található, itt jellegzetes őrségi ételeket kóstolhatunk, mint például a dödöllét.

Bölényrezervátum

 

A skanzen mögött egy leválasztott területen, úgynevezett őrségi vadon területen európai bölényeket csodálhatunk meg egy bölénymagaslesről, mellettük eurázsiai vadlovakkal.  A terület mintegy 70 hektáros, a Kondorfa-Hegy-völgyben található.  Ez egy meseszerű, érintetlen táj ahol ember nem jár, így a bölények és lovak teljesen természetes közegükben élhetnek. 

hirdetes

Szent-Péter templom, Őriszentpéter

hirdetes

 

A település római katolikus plábéniatemploma a 13. században épült, melynek védőszentje Szent Péter apostol. A mai napig látható árok, mely körbeöleli a templomot a 16. századbeli időkre emlékeztet, amikor si erődítményként szolgált az épület. A bélletes kapuzata messziről észrevehető, kifejezetten csodás látvány. 


Az őrségi harangláb Pankaszon

 

Az őrség jelképe lett, ez a 268 éves panakaszi szoknyás harangláb, mely 1754 óta áll a település dombján, mely Őriszentpétertől található 6 km-re.  Szerkezete tölgyfából áll, négy oszlop tartja a harangot, a szoknyát pedig tíz oszlop.

Kerékpártúrák, tanösvények – kirándulásra tökéletes lehetőségek az őrségben

 

Sétálhatunk akár a Vadása-tó körül, mely Hegyhátszentjakab határában található, horgászok, kirándulók kedvelt helye. A két tóból álló Vadása-tó kisebbik tagja egy sűrű erdő közepén található, igazán vadregényes jelenség. Kemping, büfé, étterem is található a tó mellett.


Felsőszölnökről indulva végigmehetünk a Hármashatár-tanösvényen, ez alatt pedig megismerkedhetünk a Vendi-vidék és Hampó-hölgy fantasztikus élővilágával. 
A kerékpárosok nagy örömére az Őrségben 226 km hosszú bicikliút található. A falvakon át haladva fel tudjuk fedezni a tájegység lenyűgöző látnivalóit, és még Szlovéniába is át tudunk tekerni. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

májmételykór

mételyek (szívóférgek, a világon mindenütt, így nálunk is elterjedt Fasciola hepatica)... Tovább

trauma

Erőművi (mechanikai) behatásra létrejövő sérülés (pl.... Tovább

Tovább a lexikonra