Legszebb látnivalók az Őrségben: Az Őrség sok csodát rejt magában; sűrű erdők, források, romantikus kis települések, melyek teljesen elvarázsolják az embert! Mutatjuk, miket ne hagyj ki te sem!

Ezeket a látnivalókat ne hagyd ki, ha az Őrségben jársz!

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az Őrség nagy része Nyugat-Magyarországon helyezkedik el, Vas és Zala megye területein, de átnyúlik egy kisebb része Szlovéniába is. Neve eredete messziről ered: a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ki hazánk nyugati kapujának biztonsága érdekében.  Érdekesség, hogy ez az egyetlen terület hazánkban, ahol a honfoglalás óta a lakosság egy helyen él. 

Őrségi látnivalók

Az Őrség elhelyezkedése


 
Ez az igazán autentikus, magyar tájegység túlnyomó része leginkább az Őrségi Nemzeti Park szárnyai alá tartozik.  Leginkább a Szentgotthárd-Zalalövő-Velemér településeket és az országhatár közti részre mondhatjuk, hogy az Őrség területe.  Az erdők, források és egymáshoz közel épített házak látványa csodálatos, és megannyi szuper kirándulási lehetőséget nyújt.

Őrségi látnivalók: Pityerszeri skanzen

 

Az őrségi Népi Műemlékegyüttes épületei a Szalafó-Pityerszer területén lévő, három házcsoportból állnak. Egészen megdöbbentő, hogy az 1700-as évekbeli állapotátt mai napig meg tudták őrizni a házcsoportnak, az úgynevezett „szeres” stílusban.  A skanzen területén étterem is található, itt jellegzetes őrségi ételeket kóstolhatunk, mint például a dödöllét.

Őrségi látnivalók: Bölényrezervátum

 

A skanzen mögött egy leválasztott területen, úgynevezett őrségi vadon területen európai bölényeket csodálhatunk meg egy bölénymagaslesről, mellettük eurázsiai vadlovakkal.  A terület mintegy 70 hektáros, a Kondorfa-Hegy-völgyben található.  Ez egy meseszerű, érintetlen táj ahol ember nem jár, így a bölények és lovak teljesen természetes közegükben élhetnek. 

Őrségi látnivalók: Szent-Péter templom, Őriszentpéter

 

A település római katolikus plábéniatemploma a 13. században épült, melynek védőszentje Szent Péter apostol. A mai napig látható árok, mely körbeöleli a templomot a 16. századbeli időkre emlékeztet, amikor si erődítményként szolgált az épület. A bélletes kapuzata messziről észrevehető, kifejezetten csodás látvány. 


Őrségi látnivalók: Az őrségi harangláb Pankaszon

 

Az őrség jelképe lett, ez a 268 éves panakaszi szoknyás harangláb, mely 1754 óta áll a település dombján, mely Őriszentpétertől található 6 km-re.  Szerkezete tölgyfából áll, négy oszlop tartja a harangot, a szoknyát pedig tíz oszlop.

Őrségi látnivalók: kerékpártúrák, tanösvények – kirándulásra tökéletes lehetőségek az őrségben

 

Sétálhatunk akár a Vadása-tó körül, mely Hegyhátszentjakab határában található, horgászok, kirándulók kedvelt helye. A két tóból álló Vadása-tó kisebbik tagja egy sűrű erdő közepén található, igazán vadregényes jelenség. Kemping, büfé, étterem is található a tó mellett.


Felsőszölnökről indulva végigmehetünk a Hármashatár-tanösvényen, ez alatt pedig megismerkedhetünk a Vendi-vidék és Hampó-hölgy fantasztikus élővilágával. 
A kerékpárosok nagy örömére az Őrségben 226 km hosszú bicikliút található. A falvakon át haladva fel tudjuk fedezni a tájegység lenyűgöző látnivalóit, és még Szlovéniába is át tudunk tekerni. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Celldömölki Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Celldömölk Dr. Gréfin Lajos tér 9. 9500 Magyarország Tovább

Gyomirtó Monsoon

Áru és siló kukorica posztemergens gyomirtó szere magról kelő egy- és kétszikű... Tovább

Tovább a lexikonra