Lehet télen is műtrágyázni az örökzöldeket? - Bizony kell is!

hirdetes

Mikor van szükség az örökzöldek trágyázására? – Így maradnak évről évre zöldek!

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Bizony az örökzöldek is igényelnek törődést, bár kevesebbet, mint a többi növényeink, de ők sem maradnak maguktól örökké makulátlanul zöldek! Ha tudjuk, mikor kell trágyázni az örökzöldeket, akkor a növények hosszabb ideig zöldebbek maradhatnak, és évről évre elősegítheti a további növekedést.

örökzöldek műtrágyázása

Örökzöldek trágyázása


Az örökzöld fák és cserjék általában könnyen gondozható növények, de állandó zöld megjelenésük azt a benyomást keltheti a házikertészekben, hogy nem igényelnek annyi gondozást, mint a többi növény az udvaron.


Éppen ellenkezőleg: ha tudjuk, mikor kell trágyázni az örökzöldeket, akkor a növények hosszabb ideig zöldebbek maradhatnak, és évről évre elősegítheti a további növekedést!


Még a legjobb örökzöld cserjéknek is szükségük van műtrágyára, hogy megőrizzék virágzó megjelenésüket. Valójában a legszebb örökzöld növények gyakran megőrzik buja megjelenésüket a megfelelő táplálás és gyengéd gondozás miatt. Összegyűjtöttük a legjobb szakértői tanácsokat arra vonatkozóan, mikor érdemes trágyázni az örökzöld cserjéket és növényeket, hogy továbbra is gondozhassuk ezt a hosszan tartó lombozatot.


Mikor műtrágyázzuk meg az örökzöldeket?


Van néhány kulcsfontosságú jel, amire figyelni kell, mikor kell trágyázni örökzöld növényeit. Ha örökzöldekkel tervezzük a tereprendezést, ügyeljünk a szokatlanul lassú növekedésre és a tűk színének elvesztésére, valamint barnára vagy sárgára. Ezek olyan árulkodó jelek, amelyekre a növény képes lenne a műtrágya hatására.

hirdetes
Bár a rossz növekedés nem mindig az alacsony tápanyagtartalom jele, ez biztos jele annak, hogy a cserjék, a kertek örökzöld fái vagy a legjobb örökzöld futók nagy stressztől szenvednek.


Az erősen tömörített talaj, a betegségek és a gyomok, valamint a fagyos vagy perzselő időjárás is hasonló tüneteket okozhat. Nehéz tudni, hogy mi okozza a növények elszíneződését és növekedési veszteségét, de nyilvánvaló kártevők, mérsékelt időjárás vagy jól megművelt talaj hiányában a műtrágya hozzáadása a legjobb kiindulópont a növények problémáinak leküzdéséhez.


Ha a közelmúltban újraültetted örökzöld növényed vagy elköltöztetted, érdemes lassan felszabaduló műtrágyát hozzáadni földjéhez, hogy a gyökerek helyreálljanak, és helyreállítsák a növényt a költözés során elszenvedett károktól.


Ha műtrágyát szeretnéd hozzáadni a növény földjéhez, hogy megelőzd a betegségeket, a tavasz az ideális időszak erre. Ez elegendő időt biztosít a növényeknek, hogy felszívják a tápanyagokat, és tavasszal és nyáron is kihasználják a műtrágya előnyeit a növekedésükhöz. Ha hagyjuk a műtrágyázást sokkal későbbre nyáron, a műtrágyának nem lesz hatása.

hirdetes


Kerüljük az örökzöldek trágyázását is szárazság vagy túlzottan száraz időjárás idején, mivel ez megnehezítheti a vízfelvételt, és végső soron végleg elpusztíthatja a növényt.

Milyen műtrágyát használjunk örökzöldekhez?


Az örökzöldek trágyázásakor a legjobb olyan terméket használni, amely magasabb nitrogéntartalmú, mint a foszfor vagy a kálium. Az örökzöldek gyorsabban reagálnak a nitrogén alapú műtrágyára, mint a többi tápanyagra, például azokra, amelyeket a kertben tojásból vagy banánhéjból kapnak műtrágyaként.


Lehet télen is műtrágyázni az örökzöldeket?


Az örökzöldek téli trágyázása segíthet felkészíteni őket a következő tavaszi növekedésre, valamint elegendő tápanyagot biztosít számukra ahhoz, hogy túléljék a telet és zöldek maradjanak. Trágyázd meg örökzöldedet, amikor a téli időszakra készül nyugalmi állapotába.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-30

4 Gyönyörű téli bogyós cserje – Beszínezik a szürke téli kertet

Ezek a mesés téli bogyókkal rendelkező cserjék nemcsak a hideg hónapokban hoznak színt és életet a kertedbe, hanem praktikus választások is kertedbe!

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 hiba, amit a karácsonyi kaktusz gondozása során vétünk

A karácsonyi kaktusz a téli ünnepek elengedhetetlen dekoráció, de annak érdekében, hogy hosszú ideig élvezhessük, fontos elkerülni néhány gyakori gondozási hibát

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aeroszolgépek (ködképző gépek)

a vegyszeres növ. véd. gépei (->növényvédelmi gépek, -légporlasztású permetezőgépek) az... Tovább

laktagóg takarmány

a tejtermelést serkentő takarmány. Jellegzetesen l. a legelőfű, a korpa, a lenmag, a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert