Lehet télen is műtrágyázni az örökzöldeket? - Bizony kell is!

hirdetes

Mikor van szükség az örökzöldek trágyázására? – Így maradnak évről évre zöldek!

ZH

Bizony az örökzöldek is igényelnek törődést, bár kevesebbet, mint a többi növényeink, de ők sem maradnak maguktól örökké makulátlanul zöldek! Ha tudjuk, mikor kell trágyázni az örökzöldeket, akkor a növények hosszabb ideig zöldebbek maradhatnak, és évről évre elősegítheti a további növekedést.

örökzöldek műtrágyázása

Örökzöldek trágyázása


Az örökzöld fák és cserjék általában könnyen gondozható növények, de állandó zöld megjelenésük azt a benyomást keltheti a házikertészekben, hogy nem igényelnek annyi gondozást, mint a többi növény az udvaron.


Éppen ellenkezőleg: ha tudjuk, mikor kell trágyázni az örökzöldeket, akkor a növények hosszabb ideig zöldebbek maradhatnak, és évről évre elősegítheti a további növekedést!


Még a legjobb örökzöld cserjéknek is szükségük van műtrágyára, hogy megőrizzék virágzó megjelenésüket. Valójában a legszebb örökzöld növények gyakran megőrzik buja megjelenésüket a megfelelő táplálás és gyengéd gondozás miatt. Összegyűjtöttük a legjobb szakértői tanácsokat arra vonatkozóan, mikor érdemes trágyázni az örökzöld cserjéket és növényeket, hogy továbbra is gondozhassuk ezt a hosszan tartó lombozatot.


Mikor műtrágyázzuk meg az örökzöldeket?


Van néhány kulcsfontosságú jel, amire figyelni kell, mikor kell trágyázni örökzöld növényeit. Ha örökzöldekkel tervezzük a tereprendezést, ügyeljünk a szokatlanul lassú növekedésre és a tűk színének elvesztésére, valamint barnára vagy sárgára. Ezek olyan árulkodó jelek, amelyekre a növény képes lenne a műtrágya hatására.

hirdetes
Bár a rossz növekedés nem mindig az alacsony tápanyagtartalom jele, ez biztos jele annak, hogy a cserjék, a kertek örökzöld fái vagy a legjobb örökzöld futók nagy stressztől szenvednek.


Az erősen tömörített talaj, a betegségek és a gyomok, valamint a fagyos vagy perzselő időjárás is hasonló tüneteket okozhat. Nehéz tudni, hogy mi okozza a növények elszíneződését és növekedési veszteségét, de nyilvánvaló kártevők, mérsékelt időjárás vagy jól megművelt talaj hiányában a műtrágya hozzáadása a legjobb kiindulópont a növények problémáinak leküzdéséhez.


Ha a közelmúltban újraültetted örökzöld növényed vagy elköltöztetted, érdemes lassan felszabaduló műtrágyát hozzáadni földjéhez, hogy a gyökerek helyreálljanak, és helyreállítsák a növényt a költözés során elszenvedett károktól.


Ha műtrágyát szeretnéd hozzáadni a növény földjéhez, hogy megelőzd a betegségeket, a tavasz az ideális időszak erre. Ez elegendő időt biztosít a növényeknek, hogy felszívják a tápanyagokat, és tavasszal és nyáron is kihasználják a műtrágya előnyeit a növekedésükhöz. Ha hagyjuk a műtrágyázást sokkal későbbre nyáron, a műtrágyának nem lesz hatása.

hirdetes


Kerüljük az örökzöldek trágyázását is szárazság vagy túlzottan száraz időjárás idején, mivel ez megnehezítheti a vízfelvételt, és végső soron végleg elpusztíthatja a növényt.

Milyen műtrágyát használjunk örökzöldekhez?


Az örökzöldek trágyázásakor a legjobb olyan terméket használni, amely magasabb nitrogéntartalmú, mint a foszfor vagy a kálium. Az örökzöldek gyorsabban reagálnak a nitrogén alapú műtrágyára, mint a többi tápanyagra, például azokra, amelyeket a kertben tojásból vagy banánhéjból kapnak műtrágyaként.


Lehet télen is műtrágyázni az örökzöldeket?


Az örökzöldek téli trágyázása segíthet felkészíteni őket a következő tavaszi növekedésre, valamint elegendő tápanyagot biztosít számukra ahhoz, hogy túléljék a telet és zöldek maradjanak. Trágyázd meg örökzöldedet, amikor a téli időszakra készül nyugalmi állapotába.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-23

Ezeket a kerti teendőket végezd el decemberben

Kerti feladatokból még decemberben sincsen hiány, hiszen, nem ez a leghidegebb és fagyosabb téli hónapunk, a cikkből kiderül, miket lehet még elvégezni idén!

2022-11-30

Így teremts kellemes hangulatot télen is a kertedben – fényekkel és tűzzel

A télen a kertünk nem éppen a leghangulatosabb: alig vannak virágzó növények, kopár, szürke. A tippjeink segítségével viszont feldobhatjuk kertünket, hogy igazán hangulatos legyen!

2022-11-23

Te kidobod a banánhéjat? Pedig ez a legértékesebb kertészeti alapanyag!

Te is kidobod a banánhéjat? Tudtad, hogy ez a legértékesebb kertészeti alapanyag, főzéshez, és bőr tisztításához is tökéletes, ahogyan pattanások ellen is?

2022-11-24

Ugye nem felejtetted el? – zárd el a kerti csapot, jönnek a fagyok!

Lehet sokan kapnak most a fejükhöz: tényleg, a csap! Bizony, nem szabad elfelejteni elzárni a fagyok előtt, nagy károkat okozhat, ha úgy hagyjuk. Mutatjuk, hogyan tedd ezt!

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-12-06

Mennyei karácsonyi almalekvár receptek: narancsos és mákos almalekvár

Mutatunk kettő nagyon finom, és különleges karácsonyi almalekvár receptet, mákosat, valamint narancsosat, amit akár majd ajándékba is adhatsz karácsonykor!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fullánk

a közösség és az otthon védelmében a munkásméhet rágói és lábai mellett fullánkja... Tovább

340/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

a magyar FAO/WHO Codex Alimentarius munka szakmai irányítását végzõ szerv kijelölésérõl... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert kertfenntartás