Az örökzöldek téli barnulása – Okai, következményei, valamint az örökzöldek téli barnulásának elkerülése

hirdetes

Örökzöldek téli barnulása – Mi okozza, és hogyan előzhetjük meg időben?

Szélesi Ferenc, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Védekezz az örökzöldek téli barnulása ellen

Tudd, hogy mikor és hogyan trágyázz

Ne trágyázz nyár végén vagy kora ősszel. A gyorsan felszívódó, magas nitrogéntartalmú műtrágyák nyár végén vagy ősszel további lombozat növesztésére késztethetik az örökzöldeket (különösen a nem őshonos fajtákon), illetve megakadályozhatja, hogy a növények megfelelően átlépjenek nyugalmi állapotuk.

Biztosíts téli védelmet örökzöldjeidnek

Használj vásznakat, hókerítést vagy más takaróanyagokat, hogy megvédd növényeidet a téli naptól és széltől. Szúrj le 120-150 cm magas karókat a lombozat élétől nagyjából 60 centire, különösen a növények déli és nyugati oldalain (illetve minden olyan oldalon, ahonnan szél érheti őket), és feszíts ki közéjük takaróanyagokat, hogy ilyen átmeneti kerítésekkel védhesd meg örökzöldjeidet.

Felül hagyd fedetlenül őket. Ezek a kerítések megvédik majd növényeidet a széltől és a közvetlen napsütéstől. Tavasszal persze már el kell távolítanod ezeket. Fontos, hogy ne kötözd össze örökzöldjeidet vászonnal vagy más anyagokkal, mert ezek nedvességet szívhatnak magukba, megfagyhatnak és búvóhelyet biztosíthatnak a növényekre káros élőlények számára. Ne bízd növényeidet a párolgásgátló szerekre – ezek nem valami hatékonyak és a hó illetve az eső könnyedén lemoshatja őket a lombozatról.

hirdetes

Mit tehetek, ha örökzöldem a téli barnulás jeleit mutatja?

Tuják, puszpángok, borókák, tiszafák és hasonló örökzöldek esetében metszd le az elhalt, elbarnult, sérült vagy haldokló lombrészeket valamikor a tavasz közepén, miután beindult az új lombozat növekedése. Amennyiben még nem jelentek meg az új ágak kezdeményei, kapard le a kérget a barnuló ágakon és nézd meg, hogy látsz-e alattuk zöld szövetet.

Továbbá óvatosan hajtsd vissza a rügyek pikkelyeit és figyeld meg, hogy van-e alattuk zöld szövet. Ha a szárak vagy a rügyek alatt zöldet találsz, akkor a rügyek még kihajthatnak, hogy pótolják az elhalt leveleket. Ha csak barna szövetet találsz, akkor az ág valószínűleg már teljesen elhalt, így jobb, ha lemetszed a következő még ép ágig vagy rügyig.

hirdetes

Ezek az ágak vagy rügyek meglehetősen mélyen lehetnek a fa lombozatában, tehát készülj fel rá, hogy örökzölded egy nagyobb részéről kell majd megválnod. A tűnyalábos fenyők, jegenyefenyők és lucfenyők tavasszal az ágak hegyén növesztenek új rügyeket, hogy lecseréljék a télen megsérült tűleveleket – ezeknek a fákat éppen ezért általában nem kell metszeni.Az örökzöldek így elveszített részei néhány szezon alatt visszanőnek majd. Ha azonban egy egész fenyő bebarnult, akkor csekély az esély a felépülésre, ezért ideje megválni tőle.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

juhosztályozás

annak, az ált. évenként egy alkalommal, többnyire tavasszal (április—májusban) végzett... Tovább

talliummérgezés

Talliumtartalmú patkányirtó szerek felvételekor következik be;... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem