Örökzöld növények gondozása télen: Szép és egészséges kert télen is, Örökzöld téli gondozása tippek, tanácsok

hirdetes

Örökzöld növények gondozása télen: Szép és egészséges kert télen is

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az örökzöld növények csodálatos kiegészítői kertünknek, hiszen a hideg és csúnya hónapokban is zöld színükkel és frissességükkel színt visznek a környezetünkbe. Azonban télen gondoskodni kell róluk is, hogy megtartsák szépségüket és egészségüket. Ebben a cikkben megosztjuk a legjobb gyakorlatokat az örökzöld növények gondozásához a hideg hónapokban.

Örökzöld téli gondozása tippek

1. Örökzöld téli gondozása: Rendszeres öntözés

Az örökzöld növényeknek télen is szükségük van vízre, bár kevesebbre, mint a melegebb hónapokban. Fontos figyelnünk a talaj nedvességtartalmát, és gondoskodnunk róla, hogy a növények ne száradjanak ki. Az öntözést érdemes a nap legmelegebb részén végezni, hogy a növényeknek legyen idejük felszívni a vizet, mielőtt az lefagy. A hideg idő beköszöntével ellenőrizzük, hogy a növények ne fagyjanak le, de kerüljük a túlzott öntözést, mivel a víz a talajban fagyás esetén is kárt tehet.

2. Örökzöld téli gondozása: Mulcsolás

A mulcs használata egy nagyszerű módja annak, hogy megóvjuk az örökzöld növények gyökerét a hidegtől. Terítsünk vastagon mulcsot a talaj körülöttük, ami segít a talaj hőmérsékletének stabilizálásában és a gyökerek védelmében a hideg hónapok során. A mulcs emellett segít a talaj nedvességének megőrzésében is, ami különösen fontos télen, amikor a talaj szárazabbá válhat.

hirdetes

3. Örökzöld téli gondozása: Ellenőrzött metszés

Az örökzöld növények metszésének ideje télen is eljöhet, de óvatosan kell eljárni. A hideg hónapokban az örökzöld növények növekedése lelassul, így ebben az időszakban lehetőség van az alakításra és a felesleges ágak eltávolítására. Azonban ne metszünk túl sokat télen, mert a növényeknek még mindig szükségük van leveleikre a fotoszintézishez. A túlzott metszés károsíthatja a növényeket és csökkentheti ellenálló képességüket a hideg ellen.

4. Örökzöld téli gondozása: Téli védelem

Az extrém hideg hónapok során az örökzöld növények védelme érdekében fontos biztosítani valamilyen takarást. Fagyálló védőburkolatokat vagy könnyű lepedőket használhatunk a növények takarására, hogy megvédjük őket a hideg szelektől és az erős fagytól, amennyiben olyan extrémre fordul az idő. Ne felejtsük el a védőburkolatokat időszakonként ellenőrizni, hogy biztosítsuk a növények megfelelő légzését.

hirdetes

5. Örökzöld téli gondozása: Táplálás

Télen az örökzöld növények lassú növekedése miatt kevesebb táplálékra van szükségük, de nem szabad elfelejtenünk a táplálkozást. Alkalmazzunk egy kiegyensúlyozott, alacsony nitrogén tartalmú műtrágyát, amely segíti a növényeket az egészségük fenntartásában télen is.

6. Örökzöld téli gondozása: Betegségek és kártevők elleni védelem

Télen az örökzöld növények is sérülékenyek lehetnek a különféle betegségek és kártevőkkel szemben. Azonban ne használjunk vegyi anyagokat télen, mivel a hideg hónapokban a növények kevésbé képesek lebontani az ilyen anyagokat. Ehelyett figyeljünk oda a növényekre, ellenőrizzük rendszeresen a leveleket és az ágakat betegségek és kártevők jelenlétére, és távolítsuk el a problémás részeket, hogy megelőzzük a terjedést.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-02-29

Ezek a legkülönlegesebb sétányrózsa fajták

A sétányrózsa egy csodaszép virág, aminek több fajtája is van. Alábbi cikkünkben a legkülönlegesebb sétányrózsa típusokat mutatjuk be. Ültess te is kertedbe!

2024-02-28

A csodálatos sétányrózsa ültetése és gondozása

Ha te is szeretnél gyönyörködni a sokszínű virág szépségében, akkor most mutatok néhány hasznos infót a sétányrózsa ültetésével, és gondozásával kapcsolatban.

2024-02-06

Ezeknek az egynyári virágoknak a magját februárban kell elültetni!

Felhívjuk minden kertész figyelmét arra, hogy a február egy nagyon rövid hónap, egyet-kettőt pislogunk, és már véget is ér, pedig sok mindent most kell ültetni!

2024-02-22

Nem csak szép, de jól alkalmazkodik is: ismerd meg az erdei tündérfürtöt

Az erdei tündérfürtöt csak imádni lehet: jól alkalmazkodik, szereti az árnyékos helyeket és nem igényel nagy törődést, legyen neked is erdei tündérfürtöd!

2024-01-18

Mi az oka, ha nem kel ki a fokhagymám a kertben?

A fokhagyma termesztése nem bonyolult folyamat, ám, ha nem kelt ki a fokhagymád a kertben, akkor lehet te is az öntözéssel rontottad el.

2024-02-26

Termessz chili paprikát úgy, mint egy profi

Termessz idén te is chili paprikát, már márciusban kezdheted a csíráztatást: kövesd a szakértő lépéseit, hogy te is profi chili termesztő lehess idén!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

dajkacsalád

az —>anyanevelésre kijetölt, erőtől duzzadó méhcsalád; sok etetni vágyó fiatal... Tovább

juhosztályozás

annak, az ált. évenként egy alkalommal, többnyire tavasszal (április—májusban) végzett... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert növény Növénytermesztés Növényvédelem