10 örökzöld növény, ami tökéletes sövényként!

hirdetes

10 örökzöld növény, amelyekből te is álomsövényt alkothatsz!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, AN

Mostani cikkemben 10 örökzöld növényt mutatok nektek, melyek mindegyike alkalmas arra, hogy csodálatosan szép, dús sövényt hozzatok létre. Melyik lesz a kedvencetek? Én mindegyiket nagyon szeretem (kivéve azt, ami szúr)! 

10 örökzöld növény, ami tökéletes sövényként!

Ha sövényt szeretnél kialakítani, akkor az örökzöldek kiválóan alkalmasak erre. Egyes fajok gyorsan nőnek, és rövid időn belül dús falat alkotnak majd, míg mások lassabban, fokozatosan fejlődnek. Amikor sövénynek ültetsz örökzöldeket, akkor ajánlott nem egyenes vonalba helyezni őket, hanem cikkcakkosan, némi eltéréssel egymástól, egy dúsabb, szélesebb végeredmény érdekében.

Ez a fajta ültetés segít továbbá, hogy örökzöldjeid több levegőt és napfényt kapjanak, és hogy jobban ellenálljanak a széllökéseknek. Érdemes továbbá egyszerre többféle örökzöldet is ültetni sövényedbe, hogy az esetleges növénybetegségek és kártevők ne pusztítsák el egyszerre az egészet. Íme 10 örökzöld, amiből gyönyörű sövényt húzhatsz fel birtokod köré, de előtte nézzük pár példát, galáriánkban mesés sövényeket mutatunk! 

hirdetes

Örökzöld sövénynövények - Puszpáng (Buxus)

Az Európában kifejezetten népszerű puszpángnak kifejezetten jót tesz, ha rendszeresen metszik és alakítgatják. Nem csak sövénynek kiváló, hanem formára vágott kerti díszek is kialakíthatók belőle. Apró, zöld levelei viszonylag sokáig megőrzik a növény vágott formáját. A kislevelű puszpáng valamivel jobban tűri a hideget, mint az örökzöld puszpáng. Többségük 6-8 USDA zónában hidegtűrő.

Ezt a növényt a tavasz végén ajánlott metszeni, amikor az új hajtások sötétedni kezdenek rajta. Mérete az adott fajtától függ, de legtöbbjük mindig napos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát. Jó vízelvezetésű, 6,8-7,5 pH-jú talajba ajánlott ültetni.

Örökzöld sövénynövények - Közönséges tiszafa (Taxus baccata)

A közönséges tiszafa egy sűrű sövényt alkot, ami szintén remekül viseli, ha rendszeresen metszik. Egy elburjánzott tiszafát könnyedén megszépíthetsz, ha a tél végén alaposan megmetszed. A tiszafa nagyjából 1,8 méter magasra nő meg, és 4,8 méteresre szélesedik, tehát remek választás vastag sövények kialakítására. Érdemes észben tartani, hogy viszonylag lassan növekszik.

hirdetes

A tiszafa 2-10 USDA zónákban hidegtűrő (fajtától függően), ezért a magyar telek sem jelentenek problémát számára. Léteznek gyümölcstermő és gyümölcs nélküli, sötétzöld levelű változatai is. Szintén a fajtától függően mindig napos, félárnyékos, vagy árnyékos helyre lehet szüksége, de minden esetben jó vízelvezetésű talajban, semleges pH-értékkel. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon további hét örökzöld sövénynövény vár rátok! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


gazdasági társulás

jogi személyek gazd. célkitűzésű közös tevékenysége. Alapvető feltétele a közös... Tovább

antibiózis

1. a mikroorganizmusokra jellemző —>allelopátia, pl. egyes gombák káros hatása a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert