Legnagyobb díszhagyma

hirdetes

A világ legnagyobb és legszebb díszhagymája szebbé varázsolja a te kertedet is!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

A léggömbhagymák kertünk csodálatos díszei lehetnek, ugyanis ez a növény a világ legnagyobb díszhagymája! Szakértőnk cikkéből mindent megtudhatsz erről a nem mindennapi csodáról!

A világ legszebb díszhagymája

Az óriás díszhagyma, vagy más néven léggömbhagyma, latinul Allium giganteum a Himalájában őshonos. Évelő, hagymás növényről beszélünk, ami igencsak nagy termetével hívja fel a figyelmet magára.

Magassága sok esetben meghaladja a másfél métert is, szára vékony, és hosszú, végén pedig gömb alakú, hatalmas, gyerekfej nagyságú, lila virágot hoz, ami leginkább a nyár első felében nyílik. Virágzása után zöld részei visszahúzódnak a hagymába, elsárgulnak, ezért már az ültetéskor számolni kell azzal, hogy virágzása után érdemes más növénnyel pótolni a helyét. Akár egyedül is szép dísze lehet kertünknek, de nagyon jól mutat kisebb termetű virágokkal is! 

hirdetes

 

A díszhagyma gondozása

Szerencsére nem kell sok mindent tudnunk ahhoz, hogy a díszhagyma boldog legyen és dúsan virágozzon. A növény fényigényes, éppen ezért érdemes olyan helyre ültetni, ahol kellő napfény éri, árnyékos helyre semmiképp ne helyezzük! Talajban nem válogat, éppúgy megfelel számára a homokos talaj, mint a kötött, tápanyag dús, utóbbiban azért kicsivel jobban fejlődik. Közepesen vízigényes, nagy szárazságban érdemes legalább hetente egyszer meglocsolni, de ha kifelejtjük, az sem okoz problémát.

hirdetes

A díszhagyma szaporítása

Szaporíthatjuk magról is, de ebben az esetben legalább 4-5 évet várnunk kell ahhoz, hogy virágba boruljon. Fontos tudni, hogy hagymáját nem szükséges felszednünk minden évben, legalább 5 évig egy helyen lehet hagyni. Nyugalmi időszakban válasszuk le a sarjakat, ezek közül a nagyobbak akár a következő évben is virágozhatnak.

Ha tavasszal szeretnénk gyönyörködni benne, akkor természetesen ősszel érdemes elduggatni a hagymákat, ha tavasszal tesszük meg ezt, akkor csak a következő évben élvezhetjük a látványt. Virága vágott virágként és száraz virágként egyaránt mutatós. Leginkább ballagások idején kedvelt, pláne azért, mert nyár elején virágzik. 

mark jennings-bates képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


kenőanyagok

rendszerint kőolajból nyert, ritkábban szintetikus, nagy viszkozitású anyagok, amelyek... Tovább

oxigén-etilén forgalom a talajban

újabb kutatások szerint a —>talajélet egyik legfontosabb folyamata. Az anaerob viszonyok... Tovább

Tovább a lexikonra
virág