Az orgona metszése szakértői szemmel - Hogyan metsszem orgonámat?

Az orgona metszése - Ha bőséges virágzást szeretnél

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az orgona az emberek egyik legnagyobb kedvence, nem véletlenül, hiszen virága csodálatosan szép, illata intenzív, magával ragadó, páratlan. Sokan viszont nem tudják, hogy bizony ennek a növénynek is szüksége van a metszésre, éppen ezért most elmondok nektek mindent ezzel kapcsolatban! 

Az orgona metszéséről

Az orgona metszése – Pár szóban az orgonáról

A nyári orgona (Buddleja davidii) szinte egész Európában megtalálható, általában 2-4 méter magasra nő meg. A nyári orgona egy cserje, melynek hajtásai négyélűek, rajtuk keskeny, lándzsás, finoman fűrészes, 10-15 centiméter hosszú, színükön sötétzöld, fonákjukon szürkészöld levelek nőnek.

A nyári orgona virágai jellegzetesek, lilák, fehérek, rózsaszínek, ibolyakékek vagy bíborpirosak, júliustól akár szeptember végéig is nyílnak (ha szerencsések vagyunk). A nyári orgona gondozásáról korábbi cikkemben mondtam el nektek nagyon sok mindent, ezt az írást ide kattintva olvashatjátok el. Most pedig nézzük, mi szükséges mostani cikkünk témájához, vagyis a nyári orgona metszéséhez! 

Az orgona metszése – Miért szükséges az orgona metszése

Az orgona metszése elengedhetetlen, mivel csak így tarthatjuk a növényt egészségesen, ráadásul a metszés ahhoz is hozzásegít, hogy mesés látványt nyújthasson az orgona. Nem szükséges a rendszeres metszés, de ahhoz, hogy kordában tudjuk tartani az orgonát, időnkét sort kell kerítenünk rá. Az orgonafajták többsége nem igényel metszést egészen addig, amíg el nem éri a növény a 2-2,5 méteres magasságot. 

Az orgona metszése – Mikor metsszük meg az orgonát

Az időpont nagyon fontos az orgona esetében, a legideálisabb időszak az elvirágzást követően érkezik el. Ha ekkor végezzük el a metszést, akkor az új hajtásoknak bőségesen lesz idejük arra, hogy kifejlődjenek a következő virágzásig. Ha túl későn végezzük el az orgona metszését, akkor a fejlődő rügyekben kárt tehetünk.

Kora tavasszal is elvégezhetjük az orgona metszését, ha nagymértékben szeretnénk visszavágni (a talajszinttől 20-30 centiméterre) a növényt – ne sajnáljuk az orgonát, a vegetációs időszakban erőteljes fejlődésnek fognak indulni az új, egészséges hajtások. A következő oldalon további hasznos tanácsok várnak, többek között elmondom, hogyan érdemes elvégezni a fiatal és az idős orgona metszését! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biometria

a biol. és a matematika határtudományának a biomatematikának egy területe; a biol. jelenségek... Tovább

cikloalkánok (cikloparaffinok)

kettős kötést nem tartalmazó, telített gyűrűs szénhidrogének. A homológ sor 3—4... Tovább

Tovább a lexikonra
virág