Tippek az orgona metszéséhez, így gondozd az orgonádat, orgona

Tippek az orgona metszéséhez

GE., ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ki ne hallott volna már a májusi orgonáról, vagy ne imádta volna? Akár termesztett, akár közönséges orgona, a legtöbb kertben találunk belőle. Májusban, virágzásuk idején illatukkal és pompájukkal elvarázsolnak minket. Aztán elhalványulnak, és figyelmünk más növényekre irányul. Azonban az orgonának is szüksége van némi ápolásra, hogy jövőre is el tudjon varázsolni minket. Meg kell metszeni, formázni és ritkítani is, hogy elkerüljük, hogy elburjánzanak, elvaduljanak, elszáradjanak és elöregedjenek.

orgona

Orgona metszése
 

A törzs a kor előrehaladtával egyre kevesebb és kisebb virágot fog hozni. Az orgona viszont évtizedekig megbízhatóan virágoznak, ha megfelelően metszik őket.

A metszés módját a bokor kora határozza meg. Az elöregedett szárakat meg kell újítani, a tüskéket el kell távolítani, a beteg vagy sérült ágakat pedig a törzsről le kell metszeni. A következő évben, amikor új hajtások jelennek meg, az öreg bokrot még inkább formálni kell.

Hogy a bokor szellős maradjon, az agresszív szárakat a beteg, rosszul alakult vagy letört ágak levágásával és egy-két konkurens hajtás eltávolításával metszse meg. Távolítsa el a földből kiálló hajtásokat, mivel ez tovább vastagítja a bokrot. Vágja vissza az apró, sokfelé ágazó hajtásokat, de a ceruzavastagságú ágakat tartsa meg, mivel ezek a legtermékenyebbek.

Orgona metszésének ideje
 

A lila orgona (Syringa vulgaris) elhalt virágait nyáron az első ágig visszavághatjuk. Ez megakadályozza, hogy a lila alulról "lehámozzon", és a növény tömör marad. Az orgona a következő évben a metszés után újra virágozni fog. A lila cserje az egyik leggyakoribb cserje a kertekben, így nem meglepő, hogy nálunk is megtalálható.

Az orgona sövénynövényként is használható. A cserje alakításakor a metszési előírásokat is szem előtt kell tartani. Az irányelvek betartása mellett ügyeljen a megfelelő metszőeszközök használatára is!


 

A fiatalító metszés októberben
 

Ha az orgonák túl nagyra nőttek, a fiatalító metszést a növekedési időszak után, októberben lehet elvégezni. A fiatalító metszés során 3-5 év múlva vágja vissza teljesen az öreg bokrot, de először válassza ki, hogy melyik évben mely ágakat szeretné visszavágni. A metszést mindig a bokor közepén kezdje, és soha ne a külső ágakon. Az ágakat körülbelül 30-40 cm hosszúságúra vágja le, lehetőleg közvetlenül a kifelé néző szem fölött. Az első évben az ágak egyharmadát metssze vissza.

A második évben az első évben meg nem metszett ágak felét vágja le, belülről kifelé haladva. A harmadik évben alakítsa ki a megmaradt külső szervágakat.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyomorkitágulás

erős kólikás nyugtalansággal járó, takarmány- és gázfelhalmozódás következményeként... Tovább

Tessedik Sámuel Fõiskola

Fõiskola A Tessedik Sámuel Fõiskola mezõtúri székhelyû Mezõgazdasági Fõiskolai Kara a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem