Organikus rovarölők minden kertésznek - 10 recept, hogyan készítsek rovarölőt?

hirdetes

10 organikus rovarirtó recept, amiket minden kertésznek ismernie kell

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A rovarirtó szerek olyan készítmények, amiket szándékosan eresztünk ki környezetünkre, hogy élőlényeket pusztítsunk el velük. Sajnos azonban a vegyi anyagok nem csak a kiszemelt célpontokra károsak – a rovarirtókat számos emberekben előforduló egészségügyi problémával is összekapcsolták mára fejfájástól az émelygésen át egészen a rákig.

Használd te is ezeket az organikus rovarölőket

A mezőgazdaságban alkalmazott rovarirtók a környezetre is veszélyt jelentenek – mérgezik a vízkészleteinket, tönkre teszik a földjeinket és pusztítják a méheket, a legfontosabb beporzást végző állatokat. Szerencsére senki sem kötelez arra, hogy kertedben is mérgező vegyszerekkel permetezd növényeidet, amik aztán később az asztalodra kerülnek majd. Ha az organikus megoldások híve vagy, akkor próbálj ki néhányat az itt felsorolt rovarirtók közül, amiket házilag is elkészíthetsz magadnak!

1. Kovaföld

A kovaföld (vagy diatomaföld) apró vízi állatok megkövesedett maradványaiból készült finomszemű por. Az ilyen állatok csontvázai szilícium-dioxidban gazdagok – a hengerformájú maradványok élei rendkívül élesek, így nagy veszélyt jelentenek a parazitákra és kisebb rovarokra, az emberekre azonban nincs ilyen hatással.

hirdetes

A kovaföld nagyon hatékony rovarirtó, és számos kerti kártevő ellen használható – képes elbánni a levéltetvekkel, hangyákkal, atkákkal, fülbemászókkal, csótányokkal, csigákkal és meztelen csigákkal is. Ezzel szemben a gilisztákra és más hasznos, talajban leledző élőlényekre nem jelent veszélyt. Szórj szét némi szilícium-dioxidban gazdag port a kert érintett részein. Ha nem sokkal a szétszórás után elered az eső, akkor utána kénytelen leszel újraszórni. 

hirdetes

2. Fokhagymaspray

A fokhagymát már évszázadok óta használják természetes orvosságként. Ez nem csoda, hiszen antibakteriális, vírusölő és gombaölő tulajdonságai is vannak – ez teszi olyan hatékony rovarirtókká is a fokhagymákat. Hámozz meg és törj össze öt egész fokhagymányi gerezdet és tedd őket 5dl vízbe. Hagyd, hogy a hagymák legalább 6 órán keresztül ázzanak. Mielőtt leszűrnéd a keveréket, csöpögtess bele egy kevés természetes mosogatószert. A leszűrt készítményt oldd fel 3,5-4 liter vízben és öntsd át tölcsérrel egy pumpás flakonba.

Ezzel a készítménnyel heti két alkalommal kell majd befújnod növényeidet a legjobb eredmények érdekében. Minden hétre új, friss sprayt kell készítened! Fontos észben tartani, hogy szüret előtt nem ajánlott használni a fokhagymás sprayt, mert befolyásolhatja a termések ízét. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a fokhagyma minden rovart elpusztít, amivel érintkezik, ezért csak azokon a növényeken használd, amiken kártevőket fedeztél fel. A következő oldalon további 8 remek recept vár!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

79/2008. (VI. 24.) FVM rendelet

A zöldség-gyümölcs termelõi csoportok és termelõi szervezetek nemzeti szabályozásáról... Tovább

burgonyatermelés gépei

mindazoknak a gépeknek összefoglaló elnevezése, amelyek a gumók ültetésének, a termés... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia