Orchideák öntözése jégkockával: Forradalmi trükk a virágzó csoda gondozásához

Így öntözd orchideádat a tökéletes virágzásért jégkockával

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A szobanövények, különösen az orchideák öntözése gyakran okoz fejtörést, főleg, ha egy kényes orchideáról van szó. Talán hallottál már a jégkockás öntözésről, mint lehetséges megoldásról a túlöntözés elkerülésére. De vajon tényleg működik? Nem árt-e a hideg víz ezeknek a trópusi növényeknek? Most ezt vizsgáljuk meg. 

Orchidea öntözése

Miért jó a jégkocka az orchideának?

Az orchideák jégkockákkal való öntözésének koncepciója ellentmondásosnak tűnhet, mivel a trópusi régiókból származó növények általában nem viselik jól a fagyos hőmérsékletet. A Just Add Ice Orchids márka azonban megállapította, hogy az orchideák öntözésére a jégkockák használata nem okoz kárt, sőt egy kicsit könnyebbé teszi ezeknek a növényeknek a gondozását.

"Az orchidea tulajdonosok számára a legnagyobb kihívás annak biztosítása, hogy az orchideák a megfelelő mennyiségű vizet kapják túl- vagy alulöntözés nélkül" - mondja Marcel Boonekamp, a Just Add Ice termesztési igazgatója. Boonekamp és csapata kifejlesztette a három jégkocka-öntözés módszerét, hogy a kertészek mérhető és rendkívül egyszerű módszert alkalmazzanak az orchideák öntözésére.

Tanulmány is készült az orchidea jégkockával való öntözéséről 

Az Ohio Állami Egyetem és a Georgiai Egyetem kutatói tanulmányokat végeztek annak érdekében, hogy határozott választ adjanak arra a kérdésre: meg lehet öntözni az orchideámat jégkockákkal? Kísérletet hoztak létre, amelyben összehasonlították a hetente egyszer három jégkockával öntözött moly orchideákat (Phalaenopsis) egy kontrollcsoporttal, amelyet hetente azonos mennyiségű vízzel öntöztek. Mindkét orchideacsoport hasonló eredményeket mutatott a növények általános egészségi állapotára vonatkozóan, ami azt jelzi, hogy a jégkocka hatékony és biztonságos módja az orchideák öntözésének. Bár a kísérletben csak moly orchideák szerepeltek, más típusú orchideákat is lehet öntözni jéggel.

Hogyan öntözzünk orchideákat jéggel?

Hagyd el a bonyolult öntözést! Helyezz 3 jégkockát az orchidea talajára (ne a levelekre/gyökerekre) és máris kész! A jég lassan olvad, a víz pedig egyenletesen beszívódik. A felesleges víz nem folyik ki, így a növény nem ázik túl.

Ne aggódj a hideg miatt! A jég gyorsan elolvad, és a kutatások szerint nem károsítja a gyökereket. A talaj hőmérséklete csak minimálisan csökken, ami nem okoz gondot.

Ilyen az orchidea, ha alul van öntözve 

Természetesen az orchideáknak szükséges víz mennyisége változhat a szobahőmérséklet, a fény, a páratartalom és a termesztőközeg típusa szerint (a moha tovább tartja a nedvességet, mint a kéregforgács). Az egyetemi tanulmányok ajánlása az, hogy heti három jégkockával kezdd, és figyeld a növényt, hogy lásd, elegendőnek tűnik-e a víz. Ha egy pillantást vetünk a gyökerekre, abból könnyen megtudhatjuk: "Az ezüstös gyökereknek nedvességre van szükségük, míg az élénkzöld gyökerek teljesen hidratáltak" - mondja Boonekamp. Egy másik jelzés a levelek: az alulöntözött növényeknek ráncos, fakó zöld, petyhüdt levelei lesznek.

Bár az orchideák túlöntözése a jégkocka módszerrel nehéz, célszerű ellenőrizni az edényt, mielőtt hozzáadnád a három kockát. Dugd az ujjadat körülbelül egy-két centire a kéregbe vagy a mohába. Ha nedvességet érzel, még ne öntözd meg, várj néhány napot, és ellenőrizd újra.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-14

A vargánya gomba - ízletes és nagyon egészséges is!

Ha már unod a legnépszerűbb gombát, a csiperkét, és valami újra vágysz, akkor érdemes kipróbálnod a vargánya gombát. Én nagyon szeretem, te se fogsz csalódni!

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-06-11

Tippek a cserepes növények kertbe ültetéséhez egy kertésztől

Tippek cserepes növények kiültetéséhez: tudd meg, mikor és hogyan ültesd át növényeidet szakszerűen, a megfelelő cserép kiválasztásától a gondozásig.

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

jégkár

az egyes tájkörzetekben gyakori, nyári jégeső okozta kártétel (a növényzet ledöntése, a... Tovább

bárányszaporulat

az újszülött bárányok száma, amit ált. 1 v. 100 anyára vetítve adnak meg. A vadjuh, ill. az... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek