orchidea; orchidea öntözése; orchidea jégkocka; orchidea meghalt; orchidea betegségei

hirdetes

Orchideák öntözése jégkockával – így csináld!

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A szobanövények megfelelő mennyiségű nedvesítése találgatásnak tűnhet, és még nagyobb kihívást jelent, ha a szobanövény egy finom megjelenésű orchidea. Amikor megpróbálod fenntartani orchideáid elegáns, pillangószerű virágzását, kísértést érezhetsz, hogy túlöntözd őket a biztonság érdekében A túl sok nedvesség azonban az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a beltéri orchideák elpusztulnak. Talán hallottál már arról, hogy az egyik megoldás a túlöntözés elkerülésére az, ha jégkockát használsz az orchideák öntözésére. De ez tényleg működik? És a hideg nem fogja bántani ezeket a trópusi növényeket? Íme, mit mond a kutatás, és hogyan használhatod ezt a meglepő technikát az orchideák tökéletes hidratáltságának megőrzésére.

Orchidea öntözése

Miért jó a jégkocka az orchideának?

Az orchideák jégkockákkal való öntözésének koncepciója ellentmondásosnak tűnhet, mivel a trópusi régiókból származó növények általában nem viselik jól a fagyos hőmérsékletet. A Just Add Ice Orchids márka azonban megállapította, hogy az orchideák öntözésére a jégkockák használata nem okoz kárt, sőt egy kicsit könnyebbé teszi ezeknek a növényeknek a gondozását.

"Az orchidea tulajdonosok számára a legnagyobb kihívás annak biztosítása, hogy az orchideák a megfelelő mennyiségű vizet kapják túl- vagy aláöntözés nélkül" - mondja Marcel Boonekamp, a Just Add Ice termesztési igazgatója. Boonekamp és csapata kifejlesztette a három jégkocka-öntözés módszerét, hogy a kertészek mérhető és rendkívül egyszerű módszert alkalmazzanak az orchideák öntözésére.

Tanulmány is készült az orchidea jégkockával való öntözéséről 

Az Ohio Állami Egyetem és a Georgiai Egyetem kutatói tanulmányokat végeztek annak érdekében, hogy határozott választ adjanak arra a kérdésre: meg lehet öntözni az orchideámat jégkockákkal? Kísérletet hoztak létre, amelyben összehasonlították a hetente egyszer három jégkockával öntözött moly orchideákat (Phalaenopsis) egy kontrollcsoporttal, amelyet hetente azonos mennyiségű vízzel öntöztek. Mindkét orchideacsoport hasonló eredményeket mutatott a növények általános egészségi állapotára vonatkozóan, ami azt jelzi, hogy a jégkocka hatékony és biztonságos módja az orchideák öntözésének. Bár a kísérletben csak moly orchideák szerepeltek, más típusú orchideákat is lehet öntözni jéggel.

hirdetes

Hogyan öntözzünk orchideákat jéggel?

Ahelyett, hogy átáztatnád az orchidea edényét, majd hagynád kifolyni a felesleges vizet, egyszerűen helyezz három jégkockát az orchidea talajának tetejére ügyelve arra, hogy ne érintkezzen a levelekkel vagy gyökerekkel, amelyek kilógnak az edényből.  Ahogy a jégkockák megolvadnak, a gyökerek és a táptalaj felszívja a vizet. (Jégkockás öntözés után általában nem folyik ki felesleges víz.) A hideg nem árt a növénynek, mert a jég viszonylag gyorsan elolvad. A kutatók azt figyelték meg, hogy a kéregközeg hőmérséklete csak néhány fokkal csökkent, miközben a kockák megolvadtak, ami nem elég ahhoz, hogy károsítsa a gyökereket.

hirdetes

Ilyen az orchidea, ha alul van öntözve 

Természetesen az orchideáknak szükséges víz mennyisége változhat a szobahőmérséklet, a fény, a páratartalom és a termesztőközeg típusa szerint (a moha tovább tartja a nedvességet, mint a kéregforgács). Az egyetemi tanulmányok ajánlása az, hogy heti három jégkockával kezdd, és figyeld a növényt, hogy lásd, elegendőnek tűnik-e a víz. Ha egy pillantást vetünk a gyökerekre, abból könnyen megtudhatjuk: "Az ezüstös gyökereknek nedvességre van szükségük, míg az élénkzöld gyökerek teljesen hidratáltak" - mondja Boonekamp. Egy másik jelzés a levelek: az alulöntözött növényeknek ráncos, fakó zöld, petyhüdt levelei lesznek.

Bár az orchideák túlöntözése a jégkocka módszerrel nehéz, célszerű ellenőrizni az edényt, mielőtt hozzáadnád a három kockát. Dugd az ujjadat körülbelül egy-két centire a kéregbe vagy a mohába. Ha nedvességet érzel, még ne öntözd meg, várj néhány napot, és ellenőrizd újra.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-26

A tuja őszi ápolása - ezeket a lépéseket ki ne hagyd!

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a tuja őszi gondozásának lépéseit, amiket nem hagyhatsz ki, ha azt szeretnéd, hogy csodás legyen egész évben tujád.

2023-09-25

Nem mindegy, milyen tököt választok? Az 5 legjobb tök sütéshez, főzéshez

Melyik a legjobb sütőtök? Melyik sütőtököt érdemes választani, ami finom, és sokáig eláll otthon? Ezekhez a receptekhez valók a különböző sütni való tökök!

2023-09-27

Így védekezz az leggyakoribb őszi kertészeti betegségek és kártevők ellen

Az őszi időszakban számos betegség és kártevő is felüti a fejét. Ahhoz, hogy megőrizzük növényeink egészségét, fontos ismernünk és kezelnünk ezeket a problémákat

2023-09-27

Egy hatalmas szikla alatt él egy egész település

Setenil de las Bodegas, egy apró spanyol városka, ami egy szikla alá épült.Ismerd meg Setenil de las Bodegas és lakóinak már-már lenyűgözőnek mondható történetét!

2023-09-27

Nagyon érik a körte: készítsd el a legfinomabb körtelekvárt belőle!

Ha a te kertedben is brutálisan sok körte terem idén, akkor itt az ideje isteni körtelekvárt készíteni belőle: megmutatom a legfinomabb körtelekvár receptjét!

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ernyősök (Umbelliferae)

a kétszikűek osztályának egyik családja; zömmel lágy szárú, egyszerű v. összetett... Tovább

látószervek

a fényingerek érzékelésére szolgáló szervek. A l.-hez tartozik a —>szemgolyó, a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek