notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hibák az orchidea gondozása során

Hirdetés

Végzetes hibák, amiket minden orchideatartó elkövet!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Sajnos nagyon sok olyan levelet kapunk, amiben az áll, hogy mindent jól csinált az illető, mégis nagyon hamar elpusztult az orchidea. A levelek többségéből kiderül, hogy az orchideatulajdonos csak úgy gondolta, hogy jót tett, az igazság viszont az, hogy végzetes hibákat követett el. Nézzük, melyek ezek közül a leggyakrabban előfordulók! 

Végzetes hibák az orchidea gondozása során

Nagy népszerűségnek örvend az orchidea

Az egyik legnépszerűbb szobanövényként tartjuk számon manapság az orchideát, szinte minden egyes lakásban megtalálható. Ez nem véletlen, mivel az orchideák egyediek, csodálatosan szépek, nagy dekorációs értékkel bírnak. Arra viszont sokan nem gondolnak akkor, amikor megveszik az orchideát, hogy nevelésük elég nagy kihívást tartogat. Biztos siker nincs, gyakori az orchidea leveleinek sárgulása, összeszáradása, a virágok lehullása – ezen nincs mit csodálkozni, mivel az orchideák trópusi növények, tehát nem a mi klímánkhoz szoktak hozzá.

 

Az alapprobléma egyébként az, hogy eredeti élőhelyükön az orchideák a fákon élnek, a lombszint alatt, magas páratartalomban. Nálunk viszont bekényszerültek a lakásokba, így nehéz megteremteni a számukra ideális környezetet. Korábbi cikkemben beszéltem nektek az orchidea gondozásáról (ezt ide kattintva olvashatjátok el), most viszont nézzük azokat a végzetes hibákat, amit a legtöbben elkövetnek orchideatartás során! 

Hirdetés

 

Végzetes hiba orchidea esetén – Rossz növényválasztás

A legtöbben más vásárláskor hibáznak, és olyan növényt visznek haza, ami nem egészséges, tehát alapból halálra van ítélve. Mindig figyeljünk arra, hogy az orchidea rövid, tömör, sötétzöld, ovális és fényes levéllel rendelkezzen, a légzőgyökerei épek, egészségesek legyenek. 

Hirdetés

 

Végzetes hiba orchidea esetén – Rossz cserépválasztás

Az orchideák nem olyanok, mint a legtöbb növény, a gyökerüknek szükségük van fényre – és itt jön az, hogy gondoljatok arra, hogy eredetileg a fákon élnek. A gyökereken keresztül veszik fel a nedvességet a levegőből, ezért kell átlátszó edénybe ültetünk az orchideákat. Sokan sajnos azt gondolják, hogy a boltban ültették rosszul, ezért átültetik egy dekoratív, zárt cserépbe, ami végzetes lehet. A következő oldalon további részletek várnak, érdemes lapozni egyet!

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
632 379
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 345 461
Közösség

lúdfű (Arabidopsis thaliana [L.] Heynh.)

a keresztesvirágúak családjába tartozó, száraz gyepeken, gyomtársulásokban élő faj.... Tovább

Nagykanizsai Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Nagykanizsa Platán sor 2. 8800 Magyarország Telefon:... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 4

Átlagos értékelés: 4.3

virág