Az orchidea tökéletes ápolása- teljes szakszerű útmutató orchideák ápolásához

Az orchidea tökéletes ápolása- teljes szakértői útmutató

VN, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Orchidea ápolása szakszerűen

Az orchideák szaporítása

Az orchideákat meglehetősen nehéz magról szaporítani, mert rendkívül apró és kényes magjaik vannak. Éppen ezért a legtöbben általában inkább a szétválasztás mellett döntenek.

Ha van egy nagy, kifejlett orchideád, akkor így választhatod szét két önálló palántára:
1.    Nedvesítsd be orchideádat, hogy könnyebben el lehessen távolítani a tárolójából.
2.    Vizsgáld meg a gyökereit és távolítsd el róluk az elhalt, puha vagy papírvékony részeket. Az egészséges gyökerek kemények és feszesek.
3.    Próbáld széthúzni egymástól néhány gyökeret és szárat. Ha nem sikerül kézzel, használj egy éles, fertőtlenített vágóeszközt.
4.    Ültesd az újonnan elválasztott palántát azonos körülmények közé, majd öntözd meg.

Az orchideák átültetése

Mint fentebb olvashattad, a legtöbb bolti orchideát nem ideális körülmények között tartják, ezért miután elvirágzanak, ideje átültetni őket.
Először is vágd le az elvirágzott virágszárakat egy fertőtlenített eszközzel, majd ültesd palántádat egy orchidea cserépbe, illetve megfelelő termőközegbe. Az orchidea cserepeken szándékosan széles lyukak vannak, amiken a víz egész egyszerűen átfolyik.

Az orchideáknak szánt termőközeg általában nagyobb méretű összetevőkből (fakéreg, moha, parafa, szén stb.) áll.
Ha eljött az átültetés ideje, akkor az alábbi lépéseket kell követned:

  1. Vedd ki a palántát a műanyag cserépből, amiben kaptad, és óvatosan távolítsd el a gyökereiről a lehető legtöbb mohát.
  2. Vizsgáld meg a gyökereket. Az egészséges gyökerek fehérek és feszesek, hegyük pedig zöldes színű. Egy fertőtlenített, éles eszközzel vágd le az összeszáradt, fonnyadt, rothadt és egészségtelennek tűnő részeket.
  3. Helyezd az orchideát az új cserepébe és töltsd fel azt a termőközeggel. A cél az, hogy megálljon egyenesen, de bőven kapjanak levegőt a gyökerei. A gyökerek idővel kellően benövik majd a cserepet, és megkapaszkodnak benne – bízd ezt inkább a palántára!
  4. Az átültetés után keress egy megfelelő helyet orchideádnak. Egy keletre néző ablak, néhány órányi reggeli napsütéssel ideális lesz számára.
  5. Gondoskodj palántádról a fentebb leírtak szerint. Némi extra páratartalom érdekében helyezd a cserepet egy széles, mély, kavicsokkal feltöltött tálcára.

Még jó sok hasznos tanács van hátra a teljes útmutatóból: virágooztatás, betegségek kezelése...Lapozz!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-09

Ezeket a szobanövényeidet kell most kivinned

Itt a tavasz, a jó idő, az idő, amikor a természet is életre kell. Itt az ideje, hogy szobanövényeidet is kividd a napsütésre. Ezeket a szobanövényeket vidd ki!

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

116/2008. (IX. 5.) FVM rendelet

A 2008. évi iskolatej program szabályozásáról szóló 158/2007. (XII. 28.) FVM rendelet... Tovább

abszorbeált dózis (elnyelt dózis)

bármely közvetlenül v. közvetve ionizáló sugárzásra vonatkozóan az a sugármennyiség,... Tovább

Tovább a lexikonra
Karácsonyi díszek Növénytermesztés Növényvédelem virág