Az orchidea tökéletes ápolása- teljes szakszerű útmutató orchideák ápolásához

hirdetes

Az orchidea tökéletes ápolása- teljes szakértői útmutató

VN
Orchidea ápolása szakszerűen

Az orchideák szaporítása

Az orchideákat meglehetősen nehéz magról szaporítani, mert rendkívül apró és kényes magjaik vannak. Éppen ezért a legtöbben általában inkább a szétválasztás mellett döntenek.

Ha van egy nagy, kifejlett orchideád, akkor így választhatod szét két önálló palántára:
1.    Nedvesítsd be orchideádat, hogy könnyebben el lehessen távolítani a tárolójából.
2.    Vizsgáld meg a gyökereit és távolítsd el róluk az elhalt, puha vagy papírvékony részeket. Az egészséges gyökerek kemények és feszesek.
3.    Próbáld széthúzni egymástól néhány gyökeret és szárat. Ha nem sikerül kézzel, használj egy éles, fertőtlenített vágóeszközt.
4.    Ültesd az újonnan elválasztott palántát azonos körülmények közé, majd öntözd meg.

Az orchideák átültetése

hirdetes

Mint fentebb olvashattad, a legtöbb bolti orchideát nem ideális körülmények között tartják, ezért miután elvirágzanak, ideje átültetni őket.
Először is vágd le az elvirágzott virágszárakat egy fertőtlenített eszközzel, majd ültesd palántádat egy orchidea cserépbe, illetve megfelelő termőközegbe. Az orchidea cserepeken szándékosan széles lyukak vannak, amiken a víz egész egyszerűen átfolyik.

Az orchideáknak szánt termőközeg általában nagyobb méretű összetevőkből (fakéreg, moha, parafa, szén stb.) áll.
Ha eljött az átültetés ideje, akkor az alábbi lépéseket kell követned:

    hirdetes
  1. Vedd ki a palántát a műanyag cserépből, amiben kaptad, és óvatosan távolítsd el a gyökereiről a lehető legtöbb mohát.
  2. Vizsgáld meg a gyökereket. Az egészséges gyökerek fehérek és feszesek, hegyük pedig zöldes színű. Egy fertőtlenített, éles eszközzel vágd le az összeszáradt, fonnyadt, rothadt és egészségtelennek tűnő részeket.
  3. Helyezd az orchideát az új cserepébe és töltsd fel azt a termőközeggel. A cél az, hogy megálljon egyenesen, de bőven kapjanak levegőt a gyökerei. A gyökerek idővel kellően benövik majd a cserepet, és megkapaszkodnak benne – bízd ezt inkább a palántára!
  4. Az átültetés után keress egy megfelelő helyet orchideádnak. Egy keletre néző ablak, néhány órányi reggeli napsütéssel ideális lesz számára.
  5. Gondoskodj palántádról a fentebb leírtak szerint. Némi extra páratartalom érdekében helyezd a cserepet egy széles, mély, kavicsokkal feltöltött tálcára.

Még jó sok hasznos tanács van hátra a teljes útmutatóból: virágooztatás, betegségek kezelése...Lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-07-18

Hogyan tartsuk életben a növényeket aszályban?

Itt az aszály és a növények már teljesen kivannak a csapadékmentes nyári hónapoktól. Hogyan tudjuk életben tartani a növényeket aszály idején? Itt kiderül!

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-07-31

Miért nem virágzik a hortenziám? Válaszolunk!

Nem virágzik a hortenziád? Valószínűleg nem nagy a probléma, csak nem a hajtási időszaknak megfelelően kezeled a növényed. Segítünk megtalálni a problémát!

2022-08-02

Késő nyári virágok- Ültesd el nyáron, hogy ősszel tőlük pompázzon a kert!

Szeretnél csodaszép virágokat augusztusban is? Ha most elülteted ezeket a virágokat, akkor nemcsak augusztusban fog pompázni a ketted, hanem az őszi napokban is!

További cikkek ebben a témában


ebszőlő (csucsor, Solanum)

a -> burgonyafé1ék családjába tartozó egyik nemzetség, számos fajának bogyótermése... Tovább

Mezõgazdasági Szakközépiskola

Szakközépiskola Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; Kertész- és... Tovább

Tovább a lexikonra
Karácsonyi díszek Növénytermesztés Növényvédelem virág