Az orchidea tökéletes ápolása- teljes szakszerű útmutató orchideák ápolásához

hirdetes

Az orchidea tökéletes ápolása- teljes szakértői útmutató

VN

Az orchideák vagy kosborfélék (Orchidaceae) népszerű szobanövények, és habár családjukba számos faj tartozik, valójában nem különböznek túlzottan egymástól. Az otthonokban leggyakrabban a lepkeorchideákkal (Phalaenopsis) és a vesszőkosborokkal (Dendrobium) találkozhatsz.

Orchidea ápolása szakszerűen

Az orchideákat könnyedén felismerheted hosszúra nyúlt száraikról és az azokon növekvő, egyszínű vagy foltos mintájú virágokról. Szirmaik általában hármas csoportokban helyezkednek el, és változattól függően szélük fodros, ívelt vagy csipkézett is lehet. Az orchideák felületét továbbá egy vastag, viaszos réteg védi a kiszáradástól. Egyes orchideák gyorsabban nőnek, mint más fajták, ezért sűrűbben is kell átültetni őket.

Ha te is szeretnél otthonodban gyönyörű orchideákat nevelni, akkor az alábbi útmutatóban minden fontos tudnivalót megtalálsz ehhez!

hirdetes

Az orchideák típusai

Az orchideáknak több, mint 30 ezer természetben is előforduló fajtája ismert, a nemesítők pedig több, mint 100 ezer új fajt hoztak létre mesterséges körülmények között. Szerencsére nem kell az összeset ismerned ahhoz, hogy megfelelően gondoskodhass saját palántáidról, de az mindenképpen hasznos, ha meg tudod különböztetni egymástól a két leggyakoribb orchideatípust:

  • Lepkeorchideák (Phalaenopsis): A lepkeorchideákat kerek virágok jellemzik, amelyeken egy jellegzetes „ajak” is látható. A virágok egyetlen hosszú száron jelennek meg, szirmaik pedig általában ovális formájúak és fehér, rózsaszín, vagy kevert színűek.
  • hirdetes
  • Vesszőkosborok (Dendrobium): Ezeknek az orchideáknak kisebb virágaik vannak, amelyek szintén hosszú szárakon nőnek, és egy palántán általában több virágcsoport is kialakul. Színük általában fehér és/vagy lila.

Szóval hogyan kell ápolni a különböző orchideákat? A részletes szakmai útmutatóért lapozz! Szó lesz a szaporításról és a virágoztatásról is!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-06-30

Cseresznyelevél-tekeredés: egy vírus, amely nem csak a cseresznyefákat érinti

Csak azért, mert a cseresznyelevél-betegségben szerepel a „cseresznye” elnevezés, még nem jelenti azt, hogy ez az egyetlen érintett növény a betegségben.

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-30

Epsom só a kertben: csodákra képes!

Az epsom-só kertészeti használata igazán nem újkeletű dolog. Ez a „jól őrzött titok” sok generáció óta létezik, de vajon tényleg működik-e, és ha igen, hogyan?

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-06-22

10 nyári virág, ami nem hiányozhat kertedből

Habár sok virágot már kora tavasszal érdemes elültetni, akár a nyár elején is elhelyezhetsz néhány palántát vagy magot a kertedben. Ezek a legszebb nyári virágok.

2022-06-23

Kerülendő évelők - ezeket nem biztos, hogy jó ötlet a kertedbe ültetni

Vannak évelő növények, amelyek bár lehet, hogy gyönyörűek, több fejfájást okoznak, mint örömöt hoznak a házhoz. Ezeknek az ültetését gondold át többször is!

További cikkek ebben a témában


farinotom

a gabona —>acélosságának meghatározására szolgáló készülék. Tovább

bükköny (Vicia)

a pillangósok családjába tartozó nemzetség; több mint 40 faja közül nálunk négyet vontak... Tovább

Tovább a lexikonra
Karácsonyi díszek Növénytermesztés Növényvédelem virág