Az orchidea tökéletes ápolása- teljes szakszerű útmutató orchideák ápolásához

hirdetes

Az orchidea tökéletes ápolása- teljes szakértői útmutató

VN
Orchidea ápolása szakszerűen

Fény

A legtöbb orchidea a világos körülményeket kedveli, azonban nem ajánlott őket közvetlen napfényben (legalább is nem délutáni napfényben) tartani. Egyes fajták (például a vesszőkosbor) jobban tűrik a napsütést.

Talaj

Az orchideák nem hagyományos virágföldben vagy kerti talajban nőnek. Kifejezetten orchideák számára összeállított termőközegbe kell ültetned őket, ami tartalmazhat többek között fakérget, mohát, parafát és tégladarabokat is. Az efféle laza „talaj” biztosítja a gyökerek számára, hogy kellően átjárja őket a levegő.
Ez a termőközeg, illetve a víz és a tápoldat egy enyhén savas környezetet teremt majd orchideád számára.

Öntözés

Az orchideáknak meglehetősen kevés vízre van szükségük. Gyökereik kifejezetten úgy fejlődtek ki, hogy minél hamarabb magukba szívják a rendelkezésre álló vizet, és ez után a lélegzésre koncentráljanak. Éppen ezért az orchideákat rendszeresen szárazon kell hagyni, és időnként kell csak alaposan megöntözni őket.

A nyári napok során hetente igénylik az alapos öntözést. Hagyd, hogy a víz teljesen átáztassa a gyökereket és feltöltse a kavicsos alátétet. Még az sem árt, ha időnként behelyezed a palántát a mosdókagylóba és jó alaposan átáztatod a gyökereit. Ne aggódj – nem fogod tönkretenni, ha hagyod utána hagyod megszáradni. Ha azonban gyökerei folyton vizesek, akkor előfordulhat, hogy kirohadnak majd.

hirdetes

A téli időszakban tartsd melegen palántádat és csak havonta egyszer öntözd meg jó alaposan. Időnként néha egy kis vízpermetet is fújhatsz rá, hogy ne száradjon ki súlyosan két öntözés között, de töröld le a leveleit, ha túl sok vizet fújnál rájuk.

Hőmérséklet és páratartalom

Az orchideák számára az ideális hőmérséklet 10-30°C, gyökerei pedig magas páratartalmat és jó szellőzést igényelnek.
Palántáid szívesebben virágzanak majd tovább, ha meleg, párás körülményeket tudsz biztosítani számukra. Ne helyezd őket fűtőtestek mellé, vagy olyan helyre, ahol hideg huzat vagy közvetlen napfény érheti őket. A száraz levegő, közvetlen hőforrások és a hideg mind az orchideák ellenségei.

Táplálás

A növekedési időszak során hetente tápláld orchideáidat egy kevés por vagy folyékony állagú műtrágyával. A téli napok során ne trágyázd őket.

hirdetes

Metszés

A régi, fás szárak lemetszése általában új virágoknak ad majd teret a palántákon, azonban a különböző orchideafajtáknak eltérő metszési igényeik vannak. A metszéskor mindig ügyelj rá, hogy egy éles, fertőtlenített eszközt használj.

A hervadozó virágokat mindenképpen érdemes eltávolítani az orchideákról, hogy a palánták ne ezekre pazarolják energiájukat. A virágokat ilyenkor egészen a fő szárig vágd vissza, amiből kinőttek. Miután a növény elvirágzott, vágd vissza az összes ágat a fő szártól egy hüvelyknyire.

Egyes orchideák számára fontos, hogy az elhervadt virágokat eltávolítsák róluk, de az fő szárat érintetlenül kell hagyni rajtuk. Nézz utána, hogy a te orchideádnak mik az igényei. Egyes fajták újra és újra virágzanak majd ugyan azon a száron.
 

Lapozz, mert vannak még fontos tudnivók az orchideák ápolásával kapcsolatban, és még a virágoztatásról, szaporításról sem volt szó! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-07-18

Hogyan tartsuk életben a növényeket aszályban?

Itt az aszály és a növények már teljesen kivannak a csapadékmentes nyári hónapoktól. Hogyan tudjuk életben tartani a növényeket aszály idején? Itt kiderül!

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-07-31

Miért nem virágzik a hortenziám? Válaszolunk!

Nem virágzik a hortenziád? Valószínűleg nem nagy a probléma, csak nem a hajtási időszaknak megfelelően kezeled a növényed. Segítünk megtalálni a problémát!

2022-08-02

Késő nyári virágok- Ültesd el nyáron, hogy ősszel tőlük pompázzon a kert!

Szeretnél csodaszép virágokat augusztusban is? Ha most elülteted ezeket a virágokat, akkor nemcsak augusztusban fog pompázni a ketted, hanem az őszi napokban is!

További cikkek ebben a témában


élesztőgombák

egyes rendszerekben a tömlős-gombák osztályába sorolt rend (Endomycetales), más... Tovább

edafontrágya

nagy szervesanyag-tartalmú keveréktrágya; fő sajátossága, hogy nagy számban tartalmaz... Tovább

Tovább a lexikonra
Karácsonyi díszek Növénytermesztés Növényvédelem virág