Tudd meg a cikkből, hogyan kapcsolhatjuk ki helyesen az öntözőrendszert télre!

hirdetes

Az öntözőrendszer téliesítése – Tippek az öntözőberendezések téliesítéséhez a hideg időjárás előtt

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ha van öntözőrendszeretek, akkor szükséged lesz ezekre a szakértői tippjeinkre a locsolórendszer tél előtti kiiktatásához.

öntözőrendszer téliesítés

A locsolórendszer téliesítése

A tél közeledtével itt az ideje, hogy elvégezzük a fontos pázsit- és kertgondozási feladatok túlnyomó részét, még a téli fagyok beköszönte előtt. Ha öntözőrendszered van, akkor felmerülhet a kérdés, hogyan kapcsoljunk ki egy locsolórendszert a csövek téliesítéséhez.

Bár a hidegebb időjárás általában azt jelenti, hogy több időt kell bent tölteni, az őszi gyep gondozása az egyik legfontosabb feladat az otthon őszre való felkészítése és a ház téliesítése során. Ha nem kapcsoljuk ki az öntözőrendszereket, akkor a következő évben sokkal több munkánk lesz.

Tudd meg a cikkből, hogyan kapcsolhatjuk ki helyesen az öntözőrendszert!

Az öntözőrendszer helyes kikapcsolása a télre

Tekintettel arra, hogy a téli gyepápolás ritkán tartalmaz rendszeres öntözést, és mivel a kertészeti szezon lecseng az évre, célszerű gyakorolni a kerti elképzelések szerint az öntözővezetékek eltávolítását, mielőtt az éves fagyok károkat okoznának.

Ahhoz, hogy öntözőrendszered megbirkózzon a fagyos körülményekkel, létfontosságú, hogy a rendszert megfelelően üzemen kívül helyezd a tél első fagyása előtt. Ha nem szárítjuk ki megfelelően az öntözőrendszert, a csövek, szórófejek és más alkatrészek, amelyekben még van víz, megfagyhatnak és megrepedhetnek, és kellemetlen meglepetést okoznak a következő tavasszal.

Bár lehetséges szakértőt felvenni, hogy üzemen kívül helyezze az öntözőrendszert, ezt saját magad is megteheted, ha rendelkezel a megfelelő felszereléssel!

Ha minden egyes locsolózónában van leeresztő szelep, akkor szerencséd van, ez olyan egyszerű lesz, mint elzárni az öntözőrendszer vízellátását, majd kinyitni a leeresztő szelepekből a felesleges vizet. Hagyd nyitva ezeket a szelepeket néhány napig, hogy megbizonyosodj arról, hogy az összes víz kifolyt, majd zárd vissza őket, hogy megakadályozd, hogy a hátborzongató kúszónövények bejussanak az öntözőrendszerbe.

hirdetes

Ha nincsenek felszerelve leeresztő szelepek, akkor se félj; kompresszorral kifújhatod a locsolórendszer vezetékeit, hogy eltávolítsd az összes felesleges vizet. A kifúvási módszer szabályozott sűrített levegőt használ a víz eltávolítására a csövekből és a locsolófejekből, hogy megakadályozd a rendszer fagyási körülményeinek károsodását.

Az öntözőrendszer vezetékeinek hatékony kifújásához olyan kompresszort kell használni, amely legalább 25 köbláb/perc (cfm) teljesítményt képes kezelni. Lehet, hogy nagyobb kapacitású kompresszorra van szükséged, ha nagy kapacitású rendszereid vannak. Szükséged lesz a kompresszorra is, hogy a nyomást 50 psi-re vagy kevesebbre állítsd, hogy elkerüld az öntözőrendszer károsodását.

Az öntözőrendszer megfelelő kitisztításához kövesd az alábbi lépéseket!

1.

Zárd el az öntözőrendszer fő vízellátását, és ellenőrizd, hogy vannak-e olyan alkatrészek, amelyek érzékenyek lehetnek a nagy nyomásra; távolíts el minden érzékeny berendezést, például áramlásmérőt a vezetékről, vagy kerüld meg azokat.

2.

Csatlakoztasd a légkompresszor tömlőjét egy megfelelő légcsatlakozóhoz, amely az öntözés-ellátó szeleptől lefelé található. Ha nem szereltél fel csatlakozási pontot, szerelj be egy pólóidomot közvetlenül a fővezeték után. Tégy egy menetes csavart és sapkát az extra lábra, és ezzel csatlakoztassa a levegőtömlőhöz. Ha a visszafolyásgátló a fővezetékre van felszerelve, ügyelj arra, hogy közvetlenül utána hozd létre a csatlakozást.

3.

Minden automatikus szelepet manuálisan aktiválj a vezérlőről. Fújd ki az egyes zónaszelepeket, amíg az összes víz ki nem távozik. A legjobb a levegőt fokozatosan juttatni a rendszerbe; ne próbáld meg teljesen feltölteni a kompresszor tárolótartályát, mert ez károsíthatja az öntözőrendszer alkatrészeit. Javasoljuk, hogy egy hosszú ciklus helyett 2-3 rövid ciklusban fújd ki a sprinkler zónákat. Ne akard feleslegesen átfújni a száraz levegőt a rendszeren, mivel a súrlódás felmelegítheti a csöveket és az alkatrészeket, és károkat okozhat.

hirdetes

Válaszd le a levegőtömlőt, és helyezd vissza a dugót. Nyisd ki a beépített leeresztő szelepeket a főelzáró és a szelep elosztói között.


A biztonság érdekében ne álljon az alkatrészek fölé, amíg a rendszer tele van levegővel.

MIÉRT KELL VÍZTELENÍTENI EGY ÖNTÖZŐRENDSZERT

A hidegebb idő miatt fontos, hogy elkezd felkészíteni a kerted a téli hónapokra, ami magába foglalja az öntözőberendezéseket, például a szórópisztolyok, tömlők és esőztetők tárolását is. Ha a locsolórendszerről van szó, fontos, hogy téliesítsük a rendszert, hogy zökkenőmentesen működjön, amikor jövő tavasszal újra használni fogjuk. Ez egy viszonylag egyszerű feladat, amelyet saját magunk is elvégezhetünk.

TÉNYLEG KI KELL FÚVATNI EGY ÖNTÖZŐRENDSZERT?

Ha van öntözőrendszered vagy locsolórendszered, minden évben téliesítsd a csöveket úgy, hogy kifújod őket. Ha víz marad a csövekben télen olyan területeken, ahol a levegő és/vagy a talaj hőmérséklete fagypont alá süllyed, az kitágulhat és a csövek megrepedhetnek, ami a következő tavasszal használhatatlanná teszi a rendszert.

MIKOR KELL KIFÚJATNI AZ ÖNTÖZŐRENDSZEREKET?

A locsolózsinórok kifújására a legalkalmasabb az év első fagya előtt, a pázsit őszi téliesítésének részeként. Annak elkerülése érdekében, hogy a téliesítés túl későre maradjon, tedd az öntözőrendszer kifújását az év első őszi kerti feladatai közé.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Rovarölo Tagló

Folyékony rovarölő permetezőszer kalászosok, kukorica és repce kártevői ellen.Hatóanyag:... Tovább

Mv 500 (Mv 502)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes. A kalászkapelyva nem, vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás