Öntözési ötletek

hirdetes

A 14 legjobb otthon elkészíthető, önmagát öntöző kert

Szélesi Ferenc - Főkertész

Ha bokros teendőid miatt hajlamos vagy elfeledkezni növényeid öntözéséről, akkor a következő ötletek éppen neked valók.

Szuper ötletek öntözéshez

1. Műanyag flakonok – újragondolva

Bizonyára gondolkodtál már azon, hogy az üres üdítős flakonokat valahogyan felhasználd. Ez a könnyen elkészíthető palack-kert azért is szuper ötlet, mivel az anyagokhoz olcsón hozzá lehet jutni, és sokkal könnyebb az elkészítése, mint az üvegpalackos vagy a poharas verziónak. Csinálhatunk egyszerre többet és szépen elrendezhetjük az ablakpárkányon vagy a teraszon.

2. Faládás kert

Ezek a kis fadobozok nem hasonlítanak a szokványos fa virágládákhoz; az alattuk lévő tartályokat folyamatosan tölti egy mellettük elhelyezett vizes tömlő, hasonlóan a WC-tartályok működéséhez. Ha olyan termékeny és megbízható módszert keresel, ami nem követeli meg, hogy állandóan a növényeken tartsd egyik szemed, akkor ez az ötlet ideális lehet számodra. A gazdaságos öntözés és a termelékenység miatt ez a kis befektetéssel járó ládás kert hamar behozza az árát. Ráadásul könnyen hordozható, így az időjárás viszontagságai miatt sem kell aggódni.

3. Műanyag vödrök és hungarocell csésze

Ne dobjuk ki az üres műanyag vödröket, hiszen akár egy elegáns kiskerthez is felhasználhatjuk. Két műanyag vödörrel és egy hungarocell csésze segítségével olyan önmagát öntöző kiskertet készíthetünk, amelyet nemcsak könnyű elkészíteni, de sokkal szórakoztatóbb kipróbálni, mint a talajszinti öntözést. Ráadásul a rendszeres vízellátás problémáját is egyszerűen megoldhatjuk, tehát a hétvégi kiruccanás után is egy virágzó kerthez térhetünk haza.

4. Üveges kert

Ez a kényelmes üveges kert egy felső és egy alsó részből áll; előbbibe ültethetjük a növényt, utóbbi pedig a víztartályként szolgál. A két részt egy pamutszalag köti össze, ami átvezeti a vizet egyikből a másikba. Csupán a vízszint megtartására kell ügyelni, és a kertészkedést máris kipipálhatod a teendőid listáján. A kisebb növényekhez használhatsz sörösüvegeket, a picivel nagyobbakhoz pedig borosüvegeket.

hirdetes

 

Szuper ötletek öntözéshez

5. Tótágas kert

Ezzel az ötlettel két legyet üthetünk egy csapásra: a nagy nyári melegben, amikor elengedhetetlen a rendszeres öntözés sem lesznek szomjasak a növények és lehetőségünk akad, hogy kedvenc növényeinket egy feje tetejére állított kiskertben nevelgethessük.

6. Önmagát öntöző cserép

Ha éppen mostanában szeretnéd kipróbálni az öntözésmentes kerteket és van egy pár üres csereped és kaspód, akkor ez az ötlet éppen neked való. Ráadásul nemcsak hogy az öntözésen spórolhatsz, de a cserepeket saját ízlésed szerint díszítheted, alakítgathatod.

7. Kert a légkondi ötlete alapján

Újrahasznosítani a vizet, ami a légkondicionáló használata során keletkezik nemcsak környezetbarát megoldás, de a vízszámlánknak is jót tehetünk vele; ez a kiskert egy kis segítséggel leveszi válladról az öntözés terhét.

8. Csináld magad – vízfelszívó kert

hirdetes

Ez a két virágládából álló kert egy egyszerű, ötletes és helytakarékos alternatíva a kinti termesztésre. Amellett, hogy a vízzel is spórolunk, a növények megfelelő folyadékellátásáról is gondoskodunk egyszerre.

 

Szuper ötletek öntözéshez

9. Önmagát öntöző minikert

Ez az ötlet lehetőséget ad arra, hogy kiélhesd növények iránti szeretetedet úgy, hogy az öntözéssel alig kell foglalkoznod. A két, olcsón beszerezhető műanyag tartályból olyan fűszeres kertet készíthetsz, ami minden receptedhez segítséget nyújt majd.

10. Öntözésmentes megoldás kertbe való növényekhez

Ez a tarkabarka, mégis működőképes ültető szerkezet két nagyobb vödörből áll, amiből az egyikbe ültetjük a növényt, míg a másik a vízellátásra szolgál. Szükségünk lesz egy harmadik vödörre is, hogy fenntartsuk a víz áramlását a másik kettő között. Ez a szerkezet egy okosabb és jövedelmezőbb alternatívája a boltban vásárolható verzióknak. Az öntözési folyamatot is nyomon követhetjük és a virágzó kertben is örömünket lelhetjük anélkül, hogy mindig oda kellene figyelnünk a növényekre.

11. Házi készítésű talajvizes kert

Ambiciózus kertészekként pont nekünk való ez az egyszerűen elkészíthető kiskert, ami könnyedén biztosítja a megfelelő folyadékellátást. Ez a szerkezet szinte feleannyiba sem kerül, ha otthon készítjük el, mint hogy ha boltban vásárolnánk. Az egyetlen hátulütő lehet, hogy az elkészítés eléggé aprólékos folyamat.

Szuper ötletek öntözéshez

12. Önmagát öntöző festékes vödör-cserép

Két festékes vödörből, egy törölközőből és szivacsokból mindössze 15 perc alatt öntözésmentes kiskertet varázsolhatunk. Kedvenc növényeink mellett akár zöldségeket is termeszthetünk benne úgy, hogy nem kell gondoskodnunk a napi öntözésről.

13. Kert hungarocell tartályból

Számos előnye mellett ez az ötlet nemcsak könnyen elkészíthető, de szinte egy vasat sem kell kiadnunk érte. Kézügyességtől függően akár egy fél óra alatt is megépíthetjük. Ráadásul amellett, hogy hordozható és kis helyet foglal, rendszeres öntözés nélkül láthat el minket friss fűszernövényekkel.

14. Vízhűtő palack – újrahasznosítva

Ki gondolta volna, hogy az egyhangúan unalmas külsejű vízhűtő palackokból príma öntözésmentes kiskert készülhet? Egy könnyű paradicsom ketrec hozzáadásával máris elkészíthetjük cserepes fűszerkertünk legújabb és egyik leghatékonyabb tagját.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Hajdúszoboszlói Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Hajdúszoboszló Kossuth L.u.3. 4200 Magyarország Tovább

zsombor (Sisymbrium)

a —>keresztesvirágúak családjának egyik nemzetsége, fajai az utak mentén, parlagokon,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert