olcsó kertészkedés; költséghatékony kertészkedés; tippek olcsó kertészkedéshez; pénztárcabarát kertészkedés

hirdetes

Okos ötletek az olcsó kertészkedéshez – így legyél költséghatékony!

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Pénzt takaríthatsz meg a veteményeskertedben könnyedén, beleértve a saját komposzt készítést, a takarékos magvetést és az újrahasznosított anyagok felhasználását. Használd ezeket a pénztárcabarát kertészeti ötleteket, hogy megalkosd álmai kertjét anélkül, hogy sokat kellene költened rá!

Kerti tippek olcsón

Olcsó kertészkedés, szép kert

Ha szűkös költségvetéssel próbálsz kertészkedni, de mégis szép és termékeny kertre vágysz, anélkül, hogy bankot rabolnál, akkor meg kell fontolni a különféle, költséghatékony lehetőségeket. 
Az egyik legnagyobb megtakarítás, ha minden zöldség- és virágszükségletét vetőmagból vetsz el. A legtöbb kertészeti kellékeket árusító üzletben általában megtalálható a „gazdaságos” vetőmag választék, bár a kertészeti központok általában csak márkás vetőmagokat árulnak, amelyek háromszor drágábbak. A kertészeti szezon végén is figyeld a felesleges vetőmagot árusító üzleteket, ki lehet fogni nagyon jó áron őket.

Használd fel a lejárt magvakat

Gyakran a „vetés előtt” dátumot nyomtatják a csomagra, ami általában csak néhány év. De ez a vetőmag cég érdeke, hogy rövid élettartamot adjon neki – elvégre azt akarják, hogy több vetőmagot vásároljunk. Tapasztalataim szerint a legtöbb mag több évig kitart – a saláta jó példa erre – hat év után is 50%-os csírázást érhetsz el, a borsó és a paradicsom pedig kilenc-tíz év(!) után is csírázik, ha hűvösen és szárazon tartjuk. Tehát a gazdaságosság érdekében soha ne dobd ki a vetőmagcsomagokat. 

Csak lazán a magvakkal

A legjobb tanácsom, hogy ne vessük túl a magvakat – ha bőségesen szórjuk meg a magtálcát, akkor sok mag elvész. Ha nagyon vékonyra vetünk, vagy ami még jobb, ha egyetlen magot vetünk kis szekciókba, akkor a vetőmag sokkal nagyobb eséllyel lesz sikeres, és ez csökkenti a munkát is, mivel nem kell ritkítanunk és kevés palántát kell így elpazarolni. Aztán amikor a következő évben elkészíted a maglistádat, valószínűleg azt fogod tapasztalni, hogy alig kell vásárolni. 

hirdetes

Rakd el saját magvaidat

A magvak megmentése saját növényekből, különösen a borsó-bab családból – semmibe sem kerül – egyszerűen hagyd a hüvelyeket kiszáradni a növényen, szedd le a hüvelyről, és tartsd papírborítékban a következő évig. Amikor a póréhagyma magot hoz, és szép virágfejeket, apró póréhagymát találsz benne, amelyet eltávolíthatsz és kiültethetsz - amikor a virágfejek megszáradnak, köss egy zacskót a tetejére, és hagyd a helyén, amíg a magok kihullanak.

Újrahasznosított cserepek és magtálcák

Rengeteg egyéb megtakarítást is meg lehet tenni. Tartsd meg az összes üres margarinos vagy joghurtos dobozod, tojásdobozt, valamint a WC- és konyhai papírtörlők kartontekercseit – mindegyik felhasználható magvetésre. 

Ültess régi vödrökbe 

Virágüzleti vödröket is használok, ha találok; vágd le az alját, helyezd a talajra, és töltsd fel komposzttal, amelyet mélyen gyökerező zöldségekhez, például sárgarépához és paszternákhoz használhatsz. A nagyobb tárolóedények, például a régi újrahasznosított dobozok vagy egy régi műanyag babakád is hasznosak lehetnek például a burgonyához. A műanyag lebomlása hosszú ideig tart, de ha más célra használjuk fel, ahelyett, hogy a szeméttelepre küldenénk, akkor a bolygó megmentését is segítjük.
A nagyméretű, átlátszó műanyag zacskók kiválóan alkalmasak a ültetés előtti talaj felmelegítésére, a kifordított cserepes komposztzsákok pedig ablakládák és függőkosarak kibélelésére használhatóak.

hirdetes

Készíts saját komposztot

Valószínűleg a kertészeti év legnagyobb kiadása a cserepes komposzt lesz. Mielőtt takarékoskodnom kellett volna, zsákokban vittem haza a komposztot – most már csak annyit veszek, amennyit csak muszáj, és összekeverem a saját házi komposztommal.
Zöldséghéjból, gazból, tojáshéjból, puha kartonból és általános kerti hulladékból készítem, majd hozzáadok egy kis levélpenészt az előző év őszi leveleiből. Csak akkor nem spórolok, ha vetőmag-komposztot veszek. Ez egy finom agyagos anyag, hozzáadott homokkal, amely ideális környezetet biztosít a magvak csírázásához. Hosszú utat jár be, és a magvak átültetése és beültetése után újra felhasználható.

Gyűjtsd össze az esővizet

A vízszámlák csökkentése érdekében próbálj meg annyi esővizet megtakarítani, amennyit csak tudsz. Van nálam ereszcsatorna és lefolyócső, amelyek a fészerekből a szemetesekbe futnak, és amikor megtelnek, laza ereszcsatornával irányítom a vizet más üres edényekbe. Felbecsülhetetlen értékűek, és az esővíz sokkal jobb a kertben, mint a csapvíz. A tárolóedények újságpapírral való bélése is segít megtartani a nedvességet, és kevesebb öntözésre van szükség.
Akarva-akaratlanul pénzt költeni a kertben sokkal könnyebb, mint a pénztárcabarát kertészkedés, de egy kis idő, átgondoltság és találékonyság birtokában te is részese lehetsz egy alacsony költségvetési kertészkedésnek. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lúdtartás telepei

a szakosított, nagyüzemi termelési célnak megfelelő lúdnevelő telep, amelyen a speciálisan... Tovább

biometeorológia

a meteorológiai viszonyok és az élő környezet (ember, állat, növény) közötti kapcsolattal... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet