Ezeket a zöldségeket érdemes még októberben elvetned, elültetned

hirdetes

Október a konyhakertben – ezeket érdemes még ilyenkor elvetni

TK

Októberben sem érdemes lemondani a növények termesztéséről, ugyanis akadnak még közülük olyan darabok, melyek ebben a hónapban ugyanúgy képesek megfelelően fejlődni, mint az év melegebb, napsütöttébb időszakában – lássuk, mikre gondolok!

Október a konyhakertben

Akadnak olyan növények melyek a már borongósabb időjárás ellenére, akár szeptemberben, de akár még októberben is elültethetőek, vethetőek – alábbi cikkünkben nézzük meg, melyek ezek. 


Mik vethetőek még októberben?


Még októberben is vethető a sóska, valamint a spenót. Ezek a növények ugyanis egyáltalán nem melegigényesek, illetve egy enyhébb téli időjárást is képesek átvészelni némi takarással, odafigyeléssel. Amennyiben pedig most elvetjük őket, akkor már kora tavasszal lehet szedni belőlük az egészséges termést. Nem kell aggódni, a kikelő növények sem lesznek igényesebbek – akár egy fa tövében is remek otthonra találhatnak, arról viszont nem szabad elfeledkezni, hogy nagyon hálásak tudnak lenni egy kis nitrogén műtrágyáért.

hirdetes


Mire érdemes odafigyelni?


Amennyiben ebben az időszakban is szeretnénk vetni a már említett zöldségekből, akkor figyeljünk oda, hogy a vetés mélysége 2 – 4 centiméter legyen, valamint a tőtávolság pedig 3 – 5 centiméter. Ne aggódj, ha a vetés után egy héttel még nem jelentek meg a növények – ezek sokkal lassabban fognak majd fejlődni.

 

 

 


Mit érdemes még elültetni?


Ez az időszak még tökéletes a fokhagyma ültetéséhez – arról nem is beszélve, hogy ez sikeresebb szokott lenni a tavaszi ültetésnél. Figyelj ugyanakkor oda velük kapcsolatban, hogy 4 – 5 évnél gyakrabban ne ültess ugyanarra a helyre belőlük, illetve, hogy a gerezdke 3 – 6 centiméter mélyen helyezkedjenek majd el.

hirdetes


Tormával is érdemes még foglalkozni – esetében a 20 – 30 centis talpgyökerek útján gondolkozzunk szaporításukban. Nem igényel majd sok gondozást, csakúgy, mint a rebarbara, amit szintén most érdemes a tövek szétosztásával elültetni. A rebarbara ugyanakkor már nagyobb helyet igényel, erre érdemes odafigyelni.


Most ültesd el a spárga magoncait is, valamint a fejessaláta áttelelő fajtáival is érdemes még ültetés kapcsán foglalkozni. Utóbbiak kapcsán ugyanakkor mindenképpen a 25 centis távolságot hagyjuk meg a fejek között, és nem is ültessük palántáinkat mélyre.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-27

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények,tudd meg, hogy mi okozza!

2022-06-23

Kezdő kertész vagy? – Mutatjuk a 10 legkönnyebben termeszthető zöldségféléket!

Nem árt tudnod kezdő kertészként, hogy a zöldségféléket a legegyszerűbb magról vetni, ami ráadásul olcsóbb is, változatosabb és még nagyobb sikerélményt is ad

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

2022-06-20

10 medencetisztítási és -karbantartási tipp, amellyel hosszú távon pénzt takaríthatsz meg

A medence takarítása költséges lehet, így érdemes megnézned tippjeinket, amikkel hosszú távon pénzt spórolhatsz meg magadnak a medence takarításával.

2022-06-22

Ettől a 4 trükktől roskadozni fog a virágoktól a leander!

Fontos ezt a 4 leander gondozási trükköt neked is bevetned, ha azt szeretnéd, hogy a leandered rengeteg virágjai beillatozzák az egész kertet! Leander gondozás

2022-06-22

A sütőtök ültetése – Mit és mikor érdemes ültetni?

Habár a sütőtökök őszi szezonja még odébb van, érdemes már a nyári hónapokban elültetni a magokat. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalóka a sütőtök ültetésével.

2022-06-23

Kerülendő évelők - ezeket nem biztos, hogy jó ötlet a kertedbe ültetni

Vannak évelő növények, amelyek bár lehet, hogy gyönyörűek, több fejfájást okoznak, mint örömöt hoznak a házhoz. Ezeknek az ültetését gondold át többször is!

További cikkek ebben a témában


litoszféra

a Földnek a földkérget és a földköpeny felső részét magában foglaló szilárd része. A... Tovább

sebgyógyulás

a ->sebzéskor keletkező szövetsérülést, ill. -hiányt a szervezet regenerációval... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet