Ezeket a zöldségeket érdemes még októberben elvetned, elültetned

Október a konyhakertben – ezeket érdemes még ilyenkor elvetni

TK, GE, SFV, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Októberben sem érdemes lemondani a növények termesztéséről, ugyanis akadnak még közülük olyan darabok, melyek ebben a hónapban ugyanúgy képesek megfelelően fejlődni, mint az év melegebb, napsütöttébb időszakában – lássuk, mikre gondolok!

Október a konyhakertben

Akadnak olyan növények melyek a már borongósabb időjárás ellenére, akár szeptemberben, de akár még októberben is elültethetőek, vethetőek – alábbi cikkünkben nézzük meg, melyek ezek. 


Mik vethetőek még októberben?


Még októberben is vethető a sóska, valamint a spenót. Ezek a növények ugyanis egyáltalán nem melegigényesek, illetve egy enyhébb téli időjárást is képesek átvészelni némi takarással, odafigyeléssel. Amennyiben pedig most elvetjük őket, akkor már kora tavasszal lehet szedni belőlük az egészséges termést. Nem kell aggódni, a kikelő növények sem lesznek igényesebbek – akár egy fa tövében is remek otthonra találhatnak, arról viszont nem szabad elfeledkezni, hogy nagyon hálásak tudnak lenni egy kis nitrogén műtrágyáért.


Mire érdemes odafigyelni az októberi vetésnél?


Amennyiben ebben az időszakban is szeretnénk vetni a már említett zöldségekből, akkor figyeljünk oda, hogy a vetés mélysége 2 – 4 centiméter legyen, valamint a tőtávolság pedig 3 – 5 centiméter. Ne aggódj, ha a vetés után egy héttel még nem jelentek meg a növények – ezek sokkal lassabban fognak majd fejlődni.

 

 

 


Mit érdemes még elültetni októberben?


Ez az időszak még tökéletes a fokhagyma ültetéséhez – arról nem is beszélve, hogy ez sikeresebb szokott lenni a tavaszi ültetésnél. Figyelj ugyanakkor oda velük kapcsolatban, hogy 4 – 5 évnél gyakrabban ne ültess ugyanarra a helyre belőlük, illetve, hogy a gerezdke 3 – 6 centiméter mélyen helyezkedjenek majd el.


Tormával is érdemes még foglalkozni – esetében a 20 – 30 centis talpgyökerek útján gondolkozzunk szaporításukban. Nem igényel majd sok gondozást, csakúgy, mint a rebarbara, amit szintén most érdemes a tövek szétosztásával elültetni. A rebarbara ugyanakkor már nagyobb helyet igényel, erre érdemes odafigyelni.


Most ültesd el a spárga magoncait is, valamint a fejessaláta áttelelő fajtáival is érdemes még ültetés kapcsán foglalkozni. Utóbbiak kapcsán ugyanakkor mindenképpen a 25 centis távolságot hagyjuk meg a fejek között, és nem is ültessük palántáinkat mélyre.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

5+1 ok, amiért nem csíráznak a magjaid a kertben

A magok vetése nem mindig gyerekjáték, sokszor előfordul, hogy nem kezdenek el kicsírázni a földben, megmutatjuk a cikkben, hogy mik lehetnek ennek a fő okai!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csikóóvoda

olyan, ráccsal elkerített terület, ahová a csikók a rács között be tudnak jutni az ott... Tovább

tonnakilométer (tkm)

A szállítási teljesítmény mértékegysége; egy kilométer távolságra szállított egy tonna... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet