Aranyos, pici és bolyhos. A nyuszik nagyszerű állatok. Ismerd meg a nyuszit

hirdetes

Pici és bolyhos. Ismerd meg a nyuszit te is!

GE.
nyuszi

TERMÉSZETVÉDELMI HELYZET

Európai nyúl

Az európai nyúl "közel veszélyeztetett".  
A házinyúl vagy európai nyúl az IUCN szerint közel veszélyeztetettnek számít. Az egész világon megtalálható, a tudósok szerint a legtöbb populáció a vadonba engedett házinyulak leszármazottja. Az Encyclopedia of Immunobiology szerint az Ibériai-félszigeten őshonos, és azon a területen a populációk az 1950-es állományhoz képest 95 százalékkal, az 1975-ös állományhoz képest pedig mintegy 80 százalékkal csökkentek. A csökkenést az élőhelyvesztésnek, a betegségeknek és a vadászatnak tulajdonítják. A nyulakat sok kertész kártevőnek tartja.

A Bunolagus monticularis, a dél-afrikai folyami nyúl az IUCN szerint kritikusan veszélyeztetett. Az IUCN Vörös listája szerint a 10 alpopuláció közül egyiknek sincs több mint 50 egyedből álló egyedszáma. A fő veszélyt az élőhely elvesztése jelenti.

A Nesolagus netscheri, a szumátrai csíkos nyúl az IUCN veszélyeztetett fajként tartja nyilván. Az IUCN szerint ritka faj, és helyben nem túl ismert. A faj csak az indonéziai Szumátra szigetén él 600 és 1600 m közötti magasságban.

A Pentalagus furnessi (Amami nyúl), amely csak két japán szigeten él, az IUCN szerint veszélyeztetett. A populációk csökkenőben vannak az invazív ragadozók és az erdőirtások és az üdülőhelyek építése miatt bekövetkező élőhelyvesztés miatt. Az Amami-szigeten már csak mintegy 5000, a Tokuno-szigeten pedig 400 egyed él.

hirdetes


A Romerolagus diazi (vulkáni nyúl) a veszélyeztetett fajok közé tartozik. Csak Mexikóban, a Popocatepetl, Iztaccihuatl, El Pelado és Tlaloc vulkánok közelében él. A Journal of Mammalogycímű folyóiratban 1994-ben megjelent tanulmány szerint 2478 és 12 120 egyed között van, de a populáció tendenciája növekvő.

A gyapjasszőrű nyúl (Silvilagus nemzetség) több faját a veszélyeztetettséghez közeli, veszélyeztetett, sebezhető, veszélyeztetett és kritikusan veszélyeztetett fajok közé sorolták. A San José-i ecsetnyúl (Silvilagus mansuetus) csak a Kaliforniai-öbölben található San José-szigeten él. Az egyetlen populáció mintegy 20 négyzetkilométeres területet foglal el. Az 1995-ös és 1996-os vizsgálatokhoz képest 2008-ban kevesebb egyedet figyeltek meg, bár a mennyiséget rögzítették.

Nyúl tények

1) A kisnyulat kölyöknek, a nőstényt őznek, a hímet pedig baknak hívják.

2) A nyulak nagyon társas lények, akik csoportokban élnek. Odúkban élnek - alagutak és szobák sorozata, amelyeket a föld alatt ásnak.

Az elveszett lélek atlaszverseny

3) A nyulak fogai sosem állnak le növekedni! Ehelyett fokozatosan kopnak le, ahogy a nyúl fűféléket, vadvirágokat és zöldségeket rágcsál - vagyis sosem lesznek túl hosszúak.

hirdetes

4) A nyulak egy atlétikus ugrást hajtanak végre, amit "binky"-nek neveznek, amikor boldogok - a levegőben csavarodásokat és rúgásokat végeznek!

5) A nyulak szemei a fejük oldalán vannak, ami azt jelenti, hogy szinte mindent látnak maguk körül. Ez segít nekik abban, hogy a ragadozókat figyeljék, miközben a dolgukat végzik!

6) A macskákhoz hasonlóan a boldog nyulak is dorombolnak, ha elégedettek és nyugodtak.

7) A nyulak elképesztő sportolók - akár 90 centimétert is képesek ugrani egy ugrással!

8) A nyulak legjobb tulajdonsága? A hosszú fülek! Az akár 10 centiméter hosszúra is megnövő nyulak 180 fokban el tudják fordítani a fülüket, és így óvatosan figyelnek a ragadozókra.

9) A világ egyik legismertebb nyula a Warner Bros rajzfilmfigurája, Tapsi Hapsi - akit gyakran látni répát rágcsálni! Valójában a répa nem természetes része a nyulak étrendjének, és a nyulaknak gyomorrontást okozhat, ha túl sokat esznek belőle.

10) A nyulak nagyon hatékony babakészítők! Az anyanyulak 28-31 napig vemhesek, és egyetlen alomban akár 14 nyúlbébit - úgynevezett kiscicát - is világra hozhatnak. Csak az Egyesült Királyságban több mint 45 millió nyúl él!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában