Így gondozd nyulaidat a hideg időjárásban!

hirdetes

Nyulak gondozása a téli, hideg időben

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A nyulak nem tolerálják a szélsőséges időjárási hőmérsékletet, ezért gondoskodnod kell arról, hogy tartsd meleg és kényelmes helyen őket, megvédve ezzek az időjárás viszontagságaitól. A nyulak nem hiberálnak, ezért, ha nyulad ernyedtnek vagy álmosnak tűnik, és nem igazán reagál semmire, akkor mihamarabb el kell vinned állatorvoshoz. Ha most kaptál egy nyulat, és bent tartották, vagy még kicsi, ne tedd ki a szabadba, amíg az időjárás nem melegszik, mert az időjárás éles változása halált okozhat számára.

Nyulak gondozása télen

Változások a nyúl testében a téli hónapokban

A nyulak télen többet esznek, mivel ösztönösen azt hiszik, hogy kevés lesz a táplálékuk. Az extra táplálék nagyobb zsírszigetelést is biztosít számukra, de ez önmagában nem tartja kellően melegen őket. A bundájuk egy kicsit vastagabb lesz, de ez megint csak kis mértékben segít nekik, és továbbra is csak rád számíthatnak, hogy biztonságban és melegben tartsad őket! Ne feledd, a vadon élő nyulak a föld alatt, száraz, huzatmentes odúkban élnek, más nyuszik meleg csoportjaival összebújva így tényleg ügyelned kell saját nyulaid mekegen tartására!

Vidd át a nyulak házukat melegebb helyre

Ha lehetséges, télre vidd be a nyulaid, vagy vidd át a házukat egy használaton kívüli garázsba vagy fészerbe. Ne helyezd a házukat a garázsba, ha ott parkolsz autóddal, mert a kipufogógázok veszélyesek rájuk. Ha nincs fészered vagy garázsod, vidd a házukat védett helyre, például fák mellé, a széltől elzárva.
Keress esetleges réseket a házuk falai között
Ellenőrizd, hogy nincsenek-e rések, amelyeken keresztül bejuthat az eső és a szél. Győződj meg arról, hogy a fa nem nedves vagy korhadt, és néhány évente ismételten kend be a nyúlbiztos favédő bevonatot. A belső falakat újságpapírral is kibélelheted.

Ellenőrizd a nyúlháznak a tetejét

Ha szükséges, néhány évente állítsd vissza a nyúlkunyhó tetejét, és fedd le műanyag fóliával vagy ponyvával, hogy megakadályozd az eső bejutását. Tegyél újságpapírokat és egy meleg takarót a tető és a műanyag fólia közé a további szigetelés érdekében, és hagyd lelógni. oldalt és hátul.

hirdetes

Melegítsd a házuk belsejét

•    Béleld ki a padlót újságpapírral, és adj hozzá sok extra szénát és szalmát, hogy a nyulak beleáshassák magukat.
•    Takarók és gyapjúk is hasznosak lehetne számukra, hogy belebújjanak.
•    Vásárolj olcsó szőnyegmintákat, hogy ráülhessenek (győződj meg róla, hogy a szélei nem kopnak)
•    Szerezz egy kartondobozt, zárd le mind a 4 oldalát, vágj egy akkora lyukat, hogy a nyulaid átférjenek, és töltsd meg szénával. Ezáltal egy kicsit szigeteltebb helyen ülhetnek. Ha 2 nyúl van, győződj meg arról, hogy a dobozban 2 nyúl elfér egyszerre. Győződj meg róla, hogy még mindig van elég hely a kunyhó többi részében, hogy kinyújtózhassanak.

Emeld fel a kunyhót a földről

Emeld fel a kunyhót úgy, hogy téglákat helyezel alá. Ez segít megakadályozni, hogy a talaj nedvessége befolyásolja a kunyhó alját, és megakadályozza, hogy befagyjon az alja. 

Víz a nyulaknak

hirdetes

Naponta néhányszor ellenőrizd, hogy a nyulak vizesüvege vagy edénye nem fagyott-e be. Vásárolhatunk palackfedelet, ami segít megelőzni ezt, vagy egy vastag zokni is segíthet a palack fölött, de akkor is ellenőrizzük, hogy nem fagyott-e be a víz.

A nyulak WC területe

Nagyon fontos, hogy ezt a területet tisztán tartsuk, mivel a vizeletük megfagyhat, és nagyon kényelmetlen lehet számukra, ha ott hagyjuk. Az ágyneműt tisztán és szárazon kell tartani, és naponta ellenőrizni kell. Nedves ágyneműn ülve megbetegedhetnek.

Tartsd a nyulait párban

A nyulak nagyon magányossá válhatnak egyedül, így, ha párban tartják őket, nemcsak egy barátjuk lesz, hanem összebújnak, hogy megosszák a testmeleget.

Futás, nyulak!

A nyulaknak még télen is szükségük van mozgásra, ezért vidd be őket futni, vagy hagyd, hogy egy kis időt töltsenek a kertben, de ügyelj arra, hogy ne ázzanak el. Ha a nyulak nagyon nedvesek, törölközővel szárítsd meg őket, és hagyd, hogy természetes módon felmelegedjenek bent (ne helyezd őket fűtőtest mellé, amelytől nem tudnak elmozdulni). A lehető legtöbbet szigeteld le a kifutójukat, hogy még mindig be tudjanak menni, és próbáld meg áthelyezni valahova, ahol kap egy kis téli napsütést is. 

A szabadtéri nyuszik gazdáikra vannak bízva, akik mindenféle időjárás esetén biztonságban tartják őket. Csendes lények, nem tudnak ugatni vagy segítséget kérni, ezért kérjük, tartsd szemmel a nyulaidat. Bármilyen változást tapasztalsz a nyulak viselkedésében akkor hívd fel állatorvosodat. 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

cink (Zn)

a periódusosrendszer II. b. csoportjába tartozó kékesfehér színű, fémes elem. Vegyületeiben... Tovább

döntéselmélet

a gazd. tevékenységek közül a legjobb megoldással, ill. annak kiválasztásával foglalkozik. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos