Aranyos, pici és bolyhos. A nyuszik nagyszerű állatok. Ismerd meg a nyuszit

Pici és bolyhos. Ismerd meg a nyuszit te is!

GE.
Frissítve: 2024.06.14
Frissítette: SzT
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A nyulak kis emlősök, bolyhos, rövid farokkal, bajusszal és jellegzetes hosszú fülekkel. A Nature by PBS szerint 29 fajuk él világszerte, és bár sokféle környezetben élnek, sok közös vonásuk van.

nyuszi

A nyulak a Leporidae családba tartoznak, de különböző nemzetségekbe. A családon belül 11 nemzetség létezik, de az "igazi nyúl" kifejezés csak a Lepus nemzetségbe tartozó fajokra vonatkozik; az összes többi nyúl. Az Amerikai Nyúltenyésztők Szövetsége (ARBA) 49 nyúlfajtát ismer el.

MEKKORÁK A NYULAK?

Egyes nyulak körülbelül akkorák, mint egy macska, és vannak olyanok is, amelyek akkorára nőnek, mint egy kisgyerek. A kis nyulak, mint például a törpenyulak, akár 24 centiméter hosszúak is lehetnek. A nagyobb fajok 20 hüvelyk (50 cm) hosszúra és több mint 4,5 kilogramm nőnek.

NYÚL SZAPORODÁS

A nyulak nem véletlenül híresek kielégíthetetlen szaporodási szokásaikról. Évente háromszor-négyszer szaporodnak. Ennek oka, hogy az Animal Diversity Web (ADW) szerint a nyúlbébik mindössze 15 százaléka éri meg az első születésnapját. Így a populáció növekedésének biztosítása érdekében a nyulak több kölyköt szülnek. 

A virginiai Wildlife Center of Virginia szerint egy nőstény nyúl minden egyes vemhesség során egy és tizenkét közötti kölyköt hoz világra. Az átlagos szám azonban öt. 

Körülbelül három hét elteltével egy kisnyuszi már képes gondoskodni magáról a virginiai Wildlife Center of Virginia szerint. Két-három hónap múlva készen áll arra, hogy saját családot alapítson. Ha hiányoznak a természetes ragadozók, egy területet gyorsan ellephetnek a nyulak.

MIT ESZNEK A NYULAK?

A nyulak növényevők a Journal of Mammalogy szerint. Ez azt jelenti, hogy növényi alapú étrendet követnek, és nem esznek húst. Táplálékukban fűfélék, lóhere és néhány keresztesvirágú növény, például brokkoli és kelbimbó szerepel. A Missouri Egyetem szerint opportunista táplálkozók, így gyümölcsöket, magvakat, gyökereket, rügyeket és fakérget is fogyasztanak.

HOL ÉLNEK A NYULAK?

A nyulak eredetileg Európából és Afrikából származnak, de ma már az egész világon megtalálhatók. Az ADW szerint a vadnyulak a világ legtöbb kontinensén élnek, kivéve Ázsiát és az Antarktiszt. Bár eredetileg számos országból, például Ausztráliából és Új-Zélandról hiányzott, a nyulakat az elmúlt évszázadok során hozták be ezekre a helyekre a Mammal Review című folyóirat szerint.
A házinyulaknak szabályozott környezetre van szükségük a hőguta vagy a hipotermia elleni védelem érdekében. A vadnyulaknak nincs ilyen problémájuk, és különböző hőmérsékleti szélsőségekben találnak otthonra. A vadnyulak erdőkben, erdőkben, réteken, füves területeken, sivatagokban, tundrában és vizes élőhelyeken élnek. 

A vadnyulak a földbe vájt alagutakkal alakítják ki saját otthonukat. Ezeket az alagútrendszereket barlangoknak nevezik, és fészkelő- és alvóhelyiségeket tartalmaznak. Több bejáratuk is van a gyors menekülés érdekében. Az üregek a Textbook of Rabbit Medicine szerint akár 3 méter mélyen is lehetnek a föld alatt.

A NYULAK SZOKÁSAI

A nyulak nagyon társas lények, és nagy csoportokban, úgynevezett kolóniákban élnek. A nyulak számára a legforgalmasabb napszak az alkonyat és a hajnal, a Proceedings of the 8th World Rabbit Congress szerint. Ilyenkor indulnak el élelmet keresni. A gyenge fényviszonyok lehetővé teszik számukra, hogy elbújjanak a ragadozók elől. 

A ragadozók - többek között baglyok, sólymok, sasok, sólymok, vadkutyák, vadmacskák és földimókusok - állandó fenyegetést jelentenek. A nyulak hosszú lábai és az a képességük, hogy hosszú ideig nagy sebességgel tudnak futni, valószínűleg evolúciós adaptáció, amely segít nekik elkerülni az őket megenni akaró dolgokat.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-16

14 ritka cicafajta, amik biztosan levesznek a lábadról

Az összes cica nagyon cuki, aki létezik a világon, de cicaszeretőként érdekelhetnek a ritkább cicafajták is. Most 14 ritka cicafajtát ismerhetsz meg...

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-14

A pulykatartás előnyei és hátrányai - Ezeket vesd össze, ha pulykákat szeretnél tartani

A baromfiudvar nemcsak a csirkék tartását jelentheti. Ugyanúgy tarthatunk akár pulykákat is. Most a pulykatartás előnyeit és hátrányait ismerheted meg.

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-03-26

Tavaszi tuja mosás: 5 fontos lépés a betegségek elkerüléséhez

Fedezze fel az 5 legfontosabb lépést a tuják tavaszi ápolásához: így óvhatja meg növényeit a kártevőktől és betegségektől! Így egész évben egészségesek maradnak.

2024-03-26

Ültessünk kálát tavasszal, és gyönyörködjünk benne őszig!

Március végén vagy áprilisban ültessük el a csodálatos kála virágot, amiben, ha megfelelően gondozunk egészen őszig gyönyörködhetünk, mutatjuk, mi a trükkje neki!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Ledec (S 2263)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a csíranövény... Tovább

láncos műtrágyaszóró gép

hagyományos, vontatott munkagép, amellyel nagyobb adag és kevéssé morzsalékos műtrágyát is... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok állattartás Állattenyésztés Érdekességek Húsvét