Aranyos, pici és bolyhos. A nyuszik nagyszerű állatok. Ismerd meg a nyuszit

hirdetes

Pici és bolyhos. Ismerd meg a nyuszit te is!

GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

nyuszi

A nyulak kis emlősök, bolyhos, rövid farokkal, bajusszal és jellegzetes hosszú fülekkel. A Nature by PBS szerint 29 fajuk él világszerte, és bár sokféle környezetben élnek, sok közös vonásuk van.

A nyulak a Leporidae családba tartoznak, de különböző nemzetségekbe. A családon belül 11 nemzetség létezik, de az "igazi nyúl" kifejezés csak a Lepus nemzetségbe tartozó fajokra vonatkozik; az összes többi nyúl. Az Amerikai Nyúltenyésztők Szövetsége (ARBA) 49 nyúlfajtát ismer el.

MEKKORÁK A NYULAK?

Egyes nyulak körülbelül akkorák, mint egy macska, és vannak olyanok is, amelyek akkorára nőnek, mint egy kisgyerek. A kis nyulak, mint például a törpenyulak, akár 24 centiméter hosszúak is lehetnek. A nagyobb fajok 20 hüvelyk (50 cm) hosszúra és több mint 4,5 kilogramm nőnek.

NYÚL SZAPORODÁS

A nyulak nem véletlenül híresek kielégíthetetlen szaporodási szokásaikról. Évente háromszor-négyszer szaporodnak. Ennek oka, hogy az Animal Diversity Web (ADW) szerint a nyúlbébik mindössze 15 százaléka éri meg az első születésnapját. Így a populáció növekedésének biztosítása érdekében a nyulak több kölyköt szülnek. 

A virginiai Wildlife Center of Virginia szerint egy nőstény nyúl minden egyes vemhesség során egy és tizenkét közötti kölyköt hoz világra. Az átlagos szám azonban öt. 

hirdetes

Körülbelül három hét elteltével egy kisnyuszi már képes gondoskodni magáról a virginiai Wildlife Center of Virginia szerint. Két-három nap múlva készen áll arra, hogy saját családot alapítson. Ha hiányoznak a természetes ragadozók, egy területet gyorsan ellephetnek a nyulak.

MIT ESZNEK A NYULAK?

hirdetes

A nyulak növényevők a Journal of Mammalogy szerint. Ez azt jelenti, hogy növényi alapú étrendet követnek, és nem esznek húst. Táplálékukban fűfélék, lóhere és néhány keresztesvirágú növény, például brokkoli és kelbimbó szerepel. A Missouri Egyetem szerint opportunista táplálkozók, így gyümölcsöket, magvakat, gyökereket, rügyeket és fakérget is fogyasztanak.

HOL ÉLNEK?

A nyulak eredetileg Európából és Afrikából származnak, de ma már az egész világon megtalálhatók. Az ADW szerint a vadnyulak a világ legtöbb kontinensén élnek, kivéve Ázsiát és az Antarktiszt. Bár eredetileg számos országból, például Ausztráliából és Új-Zélandról hiányzott, a nyulakat az elmúlt évszázadok során hozták be ezekre a helyekre a Mammal Review című folyóirat szerint.
A házinyulaknak szabályozott környezetre van szükségük a hőguta vagy a hipotermia elleni védelem érdekében. A vadnyulaknak nincs ilyen problémájuk, és különböző hőmérsékleti szélsőségekben találnak otthonra. A vadnyulak erdőkben, erdőkben, réteken, füves területeken, sivatagokban, tundrában és vizes élőhelyeken élnek. 

A vadnyulak a földbe vájt alagutakkal alakítják ki saját otthonukat. Ezeket az alagútrendszereket barlangoknak nevezik, és fészkelő- és alvóhelyiségeket tartalmaznak. Több bejáratuk is van a gyors menekülés érdekében. Az üregek a Textbook of Rabbit Medicine szerint akár 3 méter mélyen is lehetnek a föld alatt.

A NYULAK SZOKÁSAI

A nyulak nagyon társas lények, és nagy csoportokban, úgynevezett kolóniákban élnek. A nyulak számára a legforgalmasabb napszak az alkonyat és a hajnal, a Proceedings of the 8th World Rabbit Congress szerint. Ilyenkor indulnak el élelmet keresni. A gyenge fényviszonyok lehetővé teszik számukra, hogy elbújjanak a ragadozók elől. 

A ragadozók - többek között baglyok, sólymok, sasok, sólymok, vadkutyák, vadmacskák és földimókusok - állandó fenyegetést jelentenek. A nyulak hosszú lábai és az a képességük, hogy hosszú ideig nagy sebességgel tudnak futni, valószínűleg evolúciós adaptáció, amely segít nekik elkerülni az őket megenni akaró dolgokat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fajlagos vízhozam

adott egységre vetített vízhozam mennyisége; pl. a kútból kiszivattyúzható vízhozam és a... Tovább

konyhasómérgezés

főként sertésben, ritkábban baromfiban fordul elő, konyhai hulladék, páclé, túlsózott... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok